ΑΛΛΑ ΓΡΑΠΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ... ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της Δευτέρας 21 Ιουλίου, σχετικά με τους εργαζόμενους της ΕΑΔΗΑ, της αθλητικής δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Ηρακλείου. Αυτό γιατί υπήρξε για μία ακόμη φορά σύγχυση, σχετικά με το τι τελικά αποφασίστηκε και –κυρίως- ψηφίστηκε. Αιτία γι’ αυτή τη σύγχυση, είναι το γεγονός ότι άλλη ήταν η γραπτή εισήγηση που κατατέθηκε για ψήφιση και άλλη πρόταση έκανε τελικά προφορικά ο δήμαρχος της πόλης Στ. Γεωργόπουλος.

Η «καρδιά» του συγκεκριμένου θέματος ήταν στην παράγραφο δ4 του σχεδίου μετατροπής της ΕΑΔΗΑ, που κατέθεσε η δημοτική αρχή. Όπως αναγράφεται επί λέξη στη συγκεκριμένη παράγραφο, «σε ότι αφορά το προσωπικό, λόγω των δραστικών αλλαγών των καταστατικών σκοπών της επιχείρησης και της ανάγκης στελέχωσης με ειδικευμένο προσωπικό, η πλειοψηφία των απασχολούμενων, με εξαίρεση αυτούς που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων, κρίνονται ως πλεονόζοντες και η προκύπτουσα από τον μετασχηματισμό Κοινωφελής Επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην στελέχωση της, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς της. Το πλεονάζον προσωπικό δύναται να αξιοποιηθεί, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ. Ηρακλείου σε αντίστοιχες θέσεις του Δήμου Ηρακλείου και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτού».

Γραπτώς

Όπως είναι ξεκάθαρο αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον το «πλεονάζον» προσωπικό, όπως το χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή, (το οποίο καλύπτεται βέβαια από το γνωστό νόμο Παυλόπουλου που επιτρέπει την ένταξή του στους Δήμους ή τα ΝΠΔΔ αυτών) «δύναται» να αξιοποιηθεί, δηλαδή αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο και να μην αξιοποιηθεί, το οποίο φυσικά σημαίνει απομάκρυνση. Επίσης, οι γυμναστές (δηλαδή αυτοί που χαρακτηρίζονται ότι έχουν ως κύρια δραστηριότητα την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων) μένουν εντελώς έξω απ’ αυτήν την δυνατότητα, παρ’ ότι καλύπτονται από τον νόμο Παυλόπουλου και τελικά θα ενταχθούν στη νέα δημοτική επιχείρηση.

Προφορικά

Ωστόσο, ο δήμαρχος Ηρακλείου Στ. Γεωργόπουλος, παίρνοντας τον λόγο επανέλαβε πολλές φορές ότι το προσωπικό που μπορεί να περάσει στο Δήμο ή στα ΝΠΔΔ σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου, θα περάσει και «ουδείς θα χάσει τη δουλειά του». Ουσιαστικά ο δήμαρχος προφορικά, ακύρωνε το… γραπτό «δύναται να αξιοποιηθεί» και το μετέτρεπε σε «θα αξιοποιηθεί». Το ίδιο επανέλαβε και για τους γυμναστές. Νωρίτερα, ο μελετητής κ. Τεντής, είχε τονίσει το ίδιο, ότι δηλαδή όσοι έχουν δικαίωμα να περάσουν στο Δήμο ή στα ΝΠΔΔ με το νόμο Παυλόπουλου θα περάσουν, λέγοντας μάλιστα πως η διατύπωση ήταν δική του για να φανεί ότι η δημοτική επιχείρηση συνεχίζει, για να μην υπάρξουν ερωτήματα και ενδεχόμενα προβλήματα.

Το γεγονός πάντως είναι πως παραμένει θολό τι τελικά ψηφίστηκε, καθώς εάν έχει ψηφιστεί το σχέδιο με το 4δ χωρίς να έχει υποστεί αλλαγές, είναι ολοφάνερο πως άλλες διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί προφορικά και άλλα ισχύουν γραπτώς. Άρα, αυτό που απομένει είναι να αναρτηθούν τα σχετικά πινάκια με τις αποφάσεις για να ξεκαθαριστεί τι έχει ψηφιστεί.

Ο Στ. Λεζγής


Το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξει το 4δ τόνισε τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Μαστοράκος που πίεσε έντονα σ’ αυτήν την κατεύθυνση, όσο και οι άλλες παρατάξεις και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ενώ έκπληξη δημιουργήθηκε από την τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΔΗΑ και στελέχους της δημοτικής αρχής Στέφανος Λεζγή, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρώτον η εισήγηση «του ήρθε», όπως είπε, και δεύτερον ότι δεν συμφωνεί με το 4δ, σύμφωνα με το οποίο οι γυμναστές μένουν έξω από την δυνατότητα να εκμεταλλευθούν το νόμο Παυλόπουλου. Ακριβώς μετά την τοποθέτηση του Στ. Λεζγή, που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους της ΕΑΔΗΑ, τοποθετήθηκε ο δήμαρχος και έκανε την συγκεκριμένη παρέμβαση.

Εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη 23 Ιουλίου, ο δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος συναντήθηκε με τους γυμναστές και τους διαβεβαίωσε ότι όλοι θα περάσουν στο Δήμο ή τα ΝΠΔΔ, όπως τους δίνει την δυνατότητα ο νόμος Παυλόπουλου.

Δημοσιευμά της εφημερίδας ΖΩ