ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Εκτός από τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης, οι απλοί πολίτες, ίσως όχι για την κατάσταση που επικρατεί στην διοίκηση και την διαχείριση του δήμου, αλλά στο ότι μένουμε απαθείς περιμένοντας να περάσουν τα 4 χρόνια, για να τιμωρήσουμε δημάρχους και δημοτικούς σύμβουλους.

Δυστυχώς πολλοί συνδημότες μας ούτε το παραπάνω δεν κάνουν. Κρεμασμένοι από μικροσυμφέροντα και μικροεξυπηρετήσεις, όσο απογοητευμένοι και αν είναι από ανθρώπους και παρατάξεις, την ώρα της κάλπης όλα τα παραπάνω διαγράφονται και ο φαύλος κύκλος επαναλαμβάνεται.

Οι πολίτες πρέπει να απαιτούν από τους δημάρχους και τους δημοτικούς σύμβουλους και όχι να εξαρτώνται για το αν θα τακτοποιηθεί το παιδί τους, αν θα του καθαρίσουν το οικόπεδο, αν θα του βρούνε τάφο για το συγγενικό του πρόσωπο, αν θα του καθαρίζουν το δρόμο, αν θα του αλλάξουν τις σπασμένες πλάκες στο πεζοδρόμιο.

Έχει γίνει πλέον στερεότυπο, η υποχρέωση έχει μεταλλαχθεί σε εξυπηρέτηση, για αυτή την μεταλλαγή ευθυνόμαστε αποκλειστικά και μόνο εμείς οι δημότες, η ευθύνη μας έχει να κάνει στο ότι ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για το αν είναι καθαρά και φωτεινά έξω από την πόρτα του, χωρίς να τον απασχολεί τι συμβαίνει συνολικά. Όταν η πάρτη του είναι τακτοποιημένη τότε δε πάει να καεί το πελεκούδι…

Δεν υπάρχει μια συλλογική διάθεση προκειμένου να λυθούν προβλήματα ή να βελτιωθούν οι συνθήκες για όλους και όχι για αυτούς που έχουν τις γνωριμίες ή την πρόσβαση.

Παλαιότερα υπήρχαν τα συνοικιακά συμβούλια, στα οποία συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και ο ίδιος ο δήμαρχος, και φυσικά δημότες που είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν κάποιες προτάσεις, και να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στη περιοχή τους.
Ένας θεσμός άκρως δημοκρατικός ο οποίος δυστυχώς… καταργήθηκε?...

Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται κυρίως από δημότες – γείτονες, με το σκεπτικό να φροντίζουν να προωθούν τα προβλήματα που αφορούν την συνοικία τους, σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι αφενός εκείνοι που ανήκουν στην δημοτική ομάδα, είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους και εμφανίζονται ξανά την προεκλογική περίοδο, οπού με μεγάλη προσοχή ακούνε τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις των γειτόνων τους, αφετέρου οι δημοτικοί σύμβουλοι που δε συγκέντρωσαν τους απαραίτητους ψήφους για να πάρουν μια θέση ευθύνης, χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα κοινά, περιμένοντας και αυτοί τις επόμενες δημοτικές εκλογές που ίσως σταθούν περισσότερο τυχεροί.

Δε το συζητάμε για τους εκάστοτε δημάρχους!!!
Αυτοί και αν μετά την εκλογή τους δεν έχουν καμία επαφή με το τι συμβαίνει στο δήμο τους.
Συνήθως καταπιάνονται με μεγαλεπήβολα σχέδια και στόχους, αφήνοντας τα καθημερινά και εύκολα προς επίλυση προβλήματα, για αύριο.

Το στερεότυπο που σας περιέγραψα παραπάνω, δε διαφέρει πολύ από το καθιερωμένο πλέον φαινόμενο στο χώρο της υγείας, τα φακελάκια.
Η διαφορά είναι ότι τα φακελάκια φέρουν χρήματα, ενώ οι εξυπηρετήσεις φέρνουν ψήφους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι σε θέσεις ευθύνης περιμένουν πλέον στα γραφεία τους, «τους πελάτες-δημότες», βγαίνουν από τα γραφεία τους όταν είναι να παραβρεθούν σε κάποια εκδήλωση, μήπως και τσιμπήσουν κανένα ψήφο παραπάνω.

Η ψηφοθηρία καταστρατηγεί όποια σημασία και ουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί πλέον μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Προτείνω κλείνοντας, την επαναλειτουργία των συνοικιακών συμβουλίων, την δημιουργία επίσημης 15θήμερης δημοτικής εφημερίδας, την δημιουργία δημοτικής ιστοσελίδας (και όχι αυτό το απαράδεκτο website που θα αντικρύσετε πληκτρολογώντας http://iraklio.gr) από την οποία θα ενημερώνονται άμεσα οι δημότες για τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων από τα πρακτικά που θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, επίσης θα μπορούν να βρίσκουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν και τι έγγραφα πρέπει να συγκεντρώσουν καθώς και το πώς θα τα συμπληρώσουν για αιτήσεις προς τον δήμο κτλ.

Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του δήμου, με αφίσες που θα τοποθετούνται σε όλες τις συνοικίες του δήμου μας, σε χώρους όπως δημοτικούς χώρους, δημοτικά κτήρια, supermarkets, αρτοποιεία, περίπτερα, εκκλησίες, καφετέριες, λαϊκές αγορές κτλ.
Να δημιουργηθούν χώροι όπου θα τοποθετηθούν πίνακες ανακοινώσεων, και θα είναι αυστηρά για χρήση που αφορά τον δήμο μας και όχι για διαφημιστική προβολή.

Ενημέρωση μέσω των παραπάνω τρόπων για τα θέματα των δημοτικών συμβουλίων ώστε όσοι δημότες ενδιαφέρονται να το γνωρίζουν για να είναι παρόντες.

Ενημέρωση από τους δημοτικούς συμβούλους στους δημότες, μέσω των συνοικιακών συμβουλίων, για θέματα που συζητήθηκαν ή θα συζητηθούν σε επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτά είναι μερικές προτάσεις από έναν απλό δημότη, που δεν είναι καθόλου δύσκολες στην εφαρμογή τους, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη βούληση και δημοκρατική συνείδηση.