ΚΑΦΕ - ΠΛΑΤΕΙΑ - ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ...

Θα ήθελα να συγχαρώ τους Δημάρχους των τελευταίων ετών δηλαδή τον Μαστοράκο και τον Γεωργόπουλο που έχουν αναβάθμιση την πλατεία του Ηρακλείου.

Παντού καφετέριες, ψητοπωλεία, φαστ φουνταδικά, που πρωταγωνιστούν στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, η οποία έχει μετατραπεί ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ.

Η «αναβάθμιση» αυτή έχει μετατρέψει την κεντρική πλατεία που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σημείο συνάντησης και συνεύρεσης Ηρακλειωτών σε ένα καθημερινό πανηγύρι που απολαμβάνουν κυρίως επισκέπτες από άλλες περιοχές της Αθήνας και λιγότερο οι Ηρακλειώτες.

Η γραφική και γεμάτη αναμνήσεις πλατεία, έδωσε την σκυτάλη στην επιχειρηματικότητα και το κέρδος, διαγράφοντας ότι αγνό και οικείο σήμαινε για τον δημότη του Ηρακλείου.

Από νωρίς το μεσημέρι έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στη πλατεία του Μετσόβου με την τσίκνα και τις μυρωδιές από τα διάφορα ψητά που κατακλύζουν την ατμόσφαιρα περιμετρικά της πλατείας. Η κίνηση είναι απίστευτη από τον κόσμο που σπεύδει να γεμίσει τις καφετέριες, ακόμα και αργά το βράδυ η ζωή συνεχίζεται μέχρι τις πρωινές ώρες, από πεινασμένους για «βρώμικο» φαγητό, που και αυτό μπορούν να το βρουν όλες τις ώρες στη πόλη μας.

Φυσικά η πολυκοσμία και η δραστηριότητα τις μεταμεσονύχτιες ώρες σημαίνει περισσότερη φασαρία, αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού για τους κατοίκους, που μην έχοντας άλλη επιλογή αναγκάζονται να προσαρμόζονται σε αυτή την αναβαθμισμένη κατάντια.

Δυστυχώς το να στήνονται καινούργιες καφετέριες και καινούργια σουβλατζίδικα, αποτελεί εξέλιξη για κάποιους, για κάποιους άλλους όμως άσχετα αν επηρεάζονται από τις παρενέργειες αυτής της εξέλιξης, η κατάσταση ξεπερνάει τα όρια και τις αντοχές τους, και ιδίως όταν πρόκειται για παλαιούς Ηρακλειώτες που αναπολούν το Ηράκλειο σαν ένα ήσυχο και φιλικό προάστιο που για αρκετά χρόνια μεγάλωσαν σε ανθρώπινες συνθήκες.