ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ

Είναι γεγονός ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν επαφή με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματα της, δεν έχουν επαφή με τα αιτήματα και τις προτάσεις των πολιτών.

Οι πολίτες είναι εκείνοι που βιώνουν την καθημερινότητα στη συνοικία τους, που μπορούν να δουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις, για να γίνει η ζωή τους πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη. Οι εκάστοτε δημοτικοί σύμβουλοι που εκλιπαρούν κάθε 4 χρόνια τους συντοπίτες τους για μια ψήφο, είναι απόντες από τα ουσιαστικά προβλήματα, και το μόνο που κάνουν είναι να αναπτύσσουν πελατειακές σχέσεις ή να κάνουν εξυπηρετήσεις που αφορούν «εκλεκτούς» αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα ή τις βελτιώσεις που επιζητούν οι δημότες.

Για παράδειγμα θα αναφερθώ στον πρώην προσωρινό σταθμό του τρένου στο ψαλίδι, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο σταθμό του τρένου στη πλατεία. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ήταν πολύ εύχρηστος και βολικός για τους δημότες της ευρύτερης περιοχής. Το σημαντικό δεν ήταν μόνο το ότι ένας σεβαστός αριθμός συνδημοτών μας διευκολύνονταν, αλλά αποφορτίζονταν από την άλλη, η κίνηση από όλα τα σημεία του Ηρακλείου, στη πλατεία της πόλης.

Κανένας από τους αιρετούς δεν έδωσε σημασία στις φωνές πολιτών που επέμεναν και επιμένουν στο να καθιερωθεί ο πρώην προσωρινός σταθμός στο ψαλίδι.
Καμία σημασία δε δόθηκε στη λειτουργικότητα και τα αποτελέσματα που εξασφάλιζε και θα εξασφαλίσει για τους δημότες και για το κέντρο της πόλης.

Ένα άλλο θέμα που καίει τον δήμο μας είναι το κυκλοφοριακό, όπου η κατάσταση έχει πλέον ξεπεράσει την υπομονή κατοίκων συγκεκριμένων δρόμων όπως της Πολυτεχνείου, της Ανατολής, της Πευκών κ.α. οδών που βρίσκονται σε μόνιμη ομηρία της καθημερινής κίνησης αυτοκινήτων. Μετά την διαμόρφωση του σταθμού του τρένου πριν τους Ολυμπιακούς, τα πράγματα δυσκόλεψαν και έγινα χειρότερα για συγκεκριμένους δρόμους του δήμου μας, το πιο δυσάρεστο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει λύση που θα λειτουργήσει υπέρ των κατοίκων.

Το ζητούμενο σε όλους τους δήμους είναι να αποτρέπεται η κίνηση σε κατοικημένες περιοχές, να αποτρέπεται η διέλευση των αυτοκινήτων από τις γειτονιές και να διοχετεύεται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο διαπιστώνουμε ότι οι ρυθμίσεις και οι επιλογές των ιθυνόντων οδήγησαν σε αντίθετα αποτελέσματα. Η οδική σήμανση σε πολλές περιπτώσεις είναι παράλογη, και πώς να μην είναι, όταν «εκλεκτοί δημότες» εκμεταλλευόμενοι γνωριμίες ζητούν μονοδρομήσεις στον δρόμο τους, και φυσικά οι αντιδήμαρχοι προσφέρονται να εξυπηρετήσουν.

Δεν γίνετε έτσι δουλεία αγαπητοί φίλοι συνδημότες, έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς στο οποίο ευθυνόμαστε εν μέρει και εμείς. Όταν ο κάθε δημότης λειτουργεί με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον αδιαφορώντας για την υπόλοιπη κοινωνία, τότε κακώς δεν έμεινε στο χωριό του, με τα χωράφια του και τα ζωντανά του.
Στην μικρή κοινωνία που ζούμε δυστυχώς δεν υπάρχει ισονομία παρόλο που μιλάμε για τοπική κοινωνία, όσοι έχουν τις άκρες, τις γνωριμίες μπορούν να πετύχουν και τα πιο παράδοξα, από την άλλη, οι περισσότεροι δημότες δεν ασχολούνται με τέτοιες παρατυπίες, αδιαφορούν και όσοι αντιδρούν δεν βγάζουν άκρη και ενδεχομένως χαρακτηρίζονται και ως παράξενοι.

Αν θεωρήσουμε ότι το παραπάνω επικρατεί στις περισσότερες των περιπτώσεων που αφορούν αποφάσεις που σκοπεύουν να εξυπηρετήσουν γνωστούς και φίλους, είναι δεδομένο πιστεύω ότι το κάθε αίτημα του απλού δημότη όσο σωστό και αν είναι το πιθανότερο είναι να πέσει στο κενό, και αν είναι γραπτό να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Αυτή η νοοτροπία πρέπει να σταματήσει. Αυτό μπορεί να γίνει όταν εμείς που καλούμαστε κάθε 4 χρόνια να επιλέξουμε τα πρόσωπα που θα μας υπηρετήσουν, η επιλογή μας να μην αφορά την συμπάθεια μας ή την γνωριμία μας με κάποια πρόσωπα, άλλα το ήθος και την υπευθυνότητα που τα διακρίνουν, διαφορετικά κλαυτά ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ.