ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ, ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Προσφυγή στην Περιφέρεια προανήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων που καταγγέλλει πως δεν ελήφθησαν από τη Διοίκηση σοβαρά υπόψη οι προτάσεις που κατέθεσε

Σε ευθεία αντιπαράθεση ήρθε για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου Αττικής με το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου, εξαιτίας της μερικής  τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Το θέμα ήρθε δύο φορές προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Την πρώτη έπειτα από εκτενή συζήτηση αποσύρθηκε από τον Δήμαρχο, κ. Σταύρο Γεωργόπουλο, προκειμένου να γίνει συζήτηση με το Σύλλογο, ο οποίος είχε καταγγείλει πως δεν είχε ενημερωθεί επί του θέματος. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου  του σωματείου με το Δήμαρχο,  οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν φάνηκε να εξομαλύνονται όπως κατέδειξε και η επόμενη συνεδρίαση με τη συζήτηση επί του θέματος να κυμαίνεται σε υψηλούς τόνους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου έδωσε πριν τη συνεδρίαση στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τις θέσεις του επί της τροποποίησης. Σε αυτό επισημαίνεται η ανάγκη ολικής τροποποίησης του οργανισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται “απαρχαιωμένος” και δεν ανταποκρίνεται στο υφιστάμενο προσωπικό, αλλά και τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια. Επίσης, το σωματείο θεωρεί άτοπο να έρχεται το θέμα προς συζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή και ενώ θα υπάρξουν σημαντικές θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν στο νέο Οργανισμό.    

Το διοικητικό συμβούλιο καταγγέλλει πως από τη συνάντηση που έγινε με τον Δήμαρχο δεν φάνηκε να υπάρχει κατανόηση και υιοθέτηση των απόψεων του, κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό δεδομένου ότι “ο οργανισμός αφορά πρώτιστα την αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού και την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου την οποία και πάλι το προσωπικό καλείται να υπηρετήσει”, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.    

Το βασικότερο αγκάθι, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν το άρθρο που αφορούσε τις κρίσεις των προϊσταμένων. Στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής αναφέρεται ότι οι προϊστάμενοι προέρχονται από μόνιμους υπαλλήλους ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης. Ωστόσο, αυτό που υποστηρίζει το σωματείο είναι πως αδικούνται οι κατώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς οι προϊστάμενοι επιλέγονται βάσει της βαθμίδας και όχι των χρόνων προϋπηρεσίας. Δηλαδή ένας υπάλληλος ΠΕ με 5 χρόνια προϋπηρεσία προηγείται έναντι ενός ΤΕ με 20 χρόνια (που γίνεται προϊστάμενος μόνο αν δεν υπάρχει ΠΕ- “εν ελλείψει” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται). “Δεν επιβάλλεται από καμία νομοθετική ρύθμιση η χρήση της έκφρασης “εν ελλείψει” στις κρίσεις των προϊσταμένων και με την απαλοιφή της από την προτεινόμενη τροποποίηση κατοχυρώνεται η ομαλή εξέλιξη όλων των κατηγοριών των υπαλλήλων και η απρόσκοπτη μεταξύ τους συνεργασία,” αναφέρεται στο κείμενο του σωματείου.

Οι απόψεις της Συμπολίτευσης
Η Αντιδήμαρχος, κα Δέσποινα Αϊβατζίδου, τόνισε πως το θέμα αναβλήθηκε την πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Διοίκησης, προκειμένου να γίνει μια καλύτερη επεξεργασία και να υποβάλλει το σωματείο τις προτάσεις του, κάτι που έγινε. Η ίδια μίλησε για εμμονή από την πλευρά του σωματείου και της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της κρίσης των προϊσταμένων. “Αναγνωρίζετε και εσείς ότι ο υπάρχων οργανισμός πρέπει να τροποποιηθεί και η ανανέωση γίνεται με αυτήν την τροποποίηση”, είπε.

Ο έτερος Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Παπουτσής στάθηκε στην υιοθέτηση από τη Διοίκηση κάποιων προτάσεων του σωματείου (δικηγόροι, Διεύθυνση ΚΕΠ, Τμήμα Αλλοδαπών) αλλά και στη κατοχύρωση των 88 συμβασιούχων. Για ένα “βήμα μπροστά” μίλησε ο κ. Νίκος Μπαρμπούνης. Ο Δήμαρχος δεν δέχτηκε να κάνει υποχωρήσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα αντιπολίτευσης και συλλόγου. “Πρόκειται για μια αξιοκρατική προσαρμογή του Οργανισμού στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Όποιος νομίζει ότι αδικείται ας ασκήσει τα νόμιμα μέσα,” δήλωσε κλείνοντας τη συζήτηση επί του θέματος. Στην ψηφοφορία επί του θέματος η τροποποίηση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι κ.κ. Μπάμπαλος, Τσεκούρας, Ζούρου, Βλαντής και Αγγελινάς ενώ παρών δήλωσε ο κ. Λυκούρας. Οι κ.κ. Κουτρούλης, Παντερή, Γουρνάς και Ιγγλέση ψήφισαν υπέρ με εξαίρεση το άρθρο για τις κρίσεις των προϊσταμένων, για το οποίο ο κ. Κουτρούλης δήλωσε πως θεωρεί ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αντίκειται στο νόμο.  

“Εμείς θα είμαστε και αύριο εδώ”

Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, είπε από την πλευρά του πως με τη μερική τροποποίηση ο οργανισμός προσαρμόζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία. Μεταξύ άλλων, δημιουργούνται διευθύνσεις ΚΕΠ και Δημοτικής Αστυνομίας, ενισχύεται η νομική υπηρεσία, αυξάνονται οι θέσεις του προσωπικού σε διάφορες υπηρεσίες και κατοχυρώνονται 88 συμβασιούχοι με τη σύσταση αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων. 

Από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων, μίλησε πρώτος ο Αντιπρόεδρος, κ. Νέστορας Ζόμπολας. “Εμείς μέχρι να πάρουμε σύνταξη θα είμαστε εδώ. Εσείς μπορεί να μην είστε αύριο εδώ. Γι αυτό πρέπει να έχουμε λόγο στις αποφάσεις που παίρνετε για εμάς”, ήταν το μήνυμα του κ. Ζόμπολα που προειδοποίησε πως, αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του συλλόγου, τότε το  Διοικητικό Συμβούλιο θα προσφύγει νομικά. Αντίθετα θετικός απέναντι στις αλλαγές και ιδιαίτερα στη σύσταση νέων θέσεων παρουσιάστηκε ο Γραμματέας της νεοσύστατης Ένωσης Εργατουπαλλήλων του Δήμου “Ηρακλής”, κ. Δημήτρης Κολοβός.

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης υπήρξαν θετικές αλλά και αρνητικές παρατηρήσεις. Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για εμμονή στην περίπτωση του άρθρου για τις κρίσεις των προϊσταμένων και ζήτησε να αναβληθεί το θέμα εν όψει και “Καλλικράτη” σημειώνοντας πως το θέμα θα έπρεπε να είχε λυθεί πριν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση του για αναβολή τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Ο κ. Νίκος Μπάμπαλος σημείωσε τα θετικά σημεία όπως το Τμήμα Αλλοδαπών, η Διεύθυνση ΚΕΠ και η τακτοποίηση των 88 συμβασιούχων, αλλά μίλησε και για “φωτογραφικές διατάξεις” και εν τέλει κατέληξε πως ο οργανισμός δεν βοηθάει το Δήμο. Ο κ. Γιώργος Βλαντής αναγνώρισε και αυτός πως υπάρχουν αρκετά  θετικά πράγματα στην εισήγηση, αλλά κάλεσε το Δήμαρχο να πάρει μια πρωτοβουλία για να βρεθεί λύση στη διένεξη με το Σύλλογο Εργαζομένων για να μην υπάρχουν “χαρακώματα” στο Δήμο.    

Από το www.xtypos.gr