ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Ακούμε τα τελευταία χρόνια από όσους διεκδικούν την ψήφο μας για τον δημαρχιακό θώκο ότι θα κάνουν πράσινο το Ηράκλειο, ότι θα μετατρέψουν το προάστιο σε ανθρώπινη πόλη…

Έχει πάψει από χρόνια το Ηράκλειο να είναι ανθρώπινη πόλη, έχει χάσει η πόλη μας την ευκαιρία να γίνει πιο πράσινη από ότι σήμερα.

Η ραγδαία ανοικοδόμηση τα τελευταία 15 χρόνια, η ακόρεστη λύσσα των εργολάβων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο Ηράκλειο, έσβησαν την όποια προοπτική να κρατηθεί η πόλη μας φιλική και περισσότερο πράσινη.

Μέχρι και τις αρχές του 90 το Ηράκλειο είχε τεράστιους ελεύθερους χώρους, που η αξία τους δεν ήταν όπως σήμερα και πιθανών να μπορούσε ο δήμος να εξασφαλίσει κάποιες αλάνες προκειμένου μελλοντικά να τις αξιοποιήσει σαν πάρκα, πλατείες κτλ.
Φανταστείτε ότι η ταυτότητα μερικών ιδιοκτητών οικοπέδων στο Ηράκλειο, ήταν εντελώς άγνωστη και χρειάστηκαν πολλά χρόνια και μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν, δυστυχώς από εργολάβους που λιμπίζονταν τα οικόπεδα προκειμένου να φυτέψουν τις πολυκατοικιάρες τους.
Αναφέρω το παραπάνω για να δώσω την διάσταση της κατάστασης πριν να ξεσπάσει η έκρηξη της τσιμεντοποίησης στο Ηράκλειο.

Τι έκαναν οι κύριοι που θα ζητήσουν σε 2 χρόνια την ψήφο μας για αύτη την μαθηματικά ξέφρενη εξέλιξη που ούτε καν φανταζόμασταν ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο?

Τίποτα! Δεν ξέρω αν συμμετείχαν και κάποιοι από τους αιρετούς προήγουμενων ετών, ως εργολάβοι ή πολιτικοί μηχανικοί, ωφελούμενοι τελικώς από αυτή την αδράνεια, αλλά και από κάποιες αποφάσεις που διευκόλυναν την αύξηση της οικοδόμησης, αλλά και περισσότερα κέρδη στους εμπλεκόμενους.

Περιοχές που μπήκαν στο σχέδιο αρχές του 90, αναλογούν ελάχιστα τετραγωνικά ελεύθερων χώρων στους κατοίκους, μπαζώθηκαν ρέματα, χώροι για τους οποίους δεν εμφανίζονταν κληρονόμοι έγιναν δρόμοι, ακόμα και πεζοδρόμια πουλάγανε και άλλα τραγικά και παράδοξα, που οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Έχουμε καταντήσει να μη βρίσκουμε να παρκάρουμε έξω από το σπίτι μας, όποιος έχει μονοκατοικία δεν έχει πάρκιν ή εκτός αν μετατρέψει τον κήπο του σε χώρο πάρκιν. Οι δε πολυκατοικίες που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια, μόνο πυλωτή δεν έχουν, καθώς και τα ισόγεια αλλά και τα υπόγεια διαμορφώθηκαν σε γκαρσονιέρες.

Δε συζητάω για τον θόρυβο και το ότι έχουν μετακομίσει στο Ηράκλειο ανάγωγοι συνδημότες πλέον, που δε σέβονται τους γείτονες τους και σε συνδυασμό με τον αριθμό των ανθρώπων που κατοικούν σε μια γειτονιά η φασαρία και ο θόρυβος «δουλεύει» 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα.

Βγαίνεις να περπατήσεις βραδινές ώρες ακόμα και μεταμεσονύκτιες, και σε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου, πρέπει να κάνεις 50 στάσεις για να μη σε πατήσει κάποιο αυτοκίνητο ή κανένας ντελιβεράς με το μηχανάκι του. Δε συζητάω το ότι δεν υπάρχει πεζοδρόμιο που να μπορείς να διανύσεις απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων

Τι θα κάνετε τώρα κύριοι Δήμαρχοι και Σύμβουλοι?

Θα κάνετε κρεμαστούς κήπους?

Θα κάνετε αποκέντρωση από το Ηράκλειο ώστε να μειωθεί ο υπέρογκος αριθμός κατοίκων?

Θα κάνετε εναέριους δρόμους ώστε να μην βιώνουμε το μποτιλιάρισμα και άλλοι κάτοικοι την φασαρία από τις μηχανές των αυτοκινήτων?

Τι μπορεί πλέον να γίνει???
Δεν μπορεί να γίνει τίποτα αγαπητοί συνδημότες.
Το τρένο το χάσαμε!

Θα ήμουν περισσότερο ικανοποιημένος αν άκουγα από τους υποψήφιους δημάρχους να έλεγαν «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να διατηρήσουμε έστω όπως είναι σήμερα το Ηράκλειο»

Κανείς δε πρόκειται να το θέσει έτσι ή κάπως έτσι, διότι δεν έχουν την πολιτική ευθύνη να παραδεχθούν ότι το Ηράκλειο δεν είναι πλέον το προάστιο που μεγαλώσαμε, αλλά ένα ανερχόμενο απάνθρωπο και αφιλόξενο προάστιο που έχει χάσει το χρώμα του, την κουλτούρα του, την αίγλη του ακόμα και σε αυτούς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτό.

Όλοι από τους υποψηφίους μιλάνε για το κτήμα φιξ και για το πόσο σημαντικό είναι το να περάσει στον δήμο αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, και φυσικά είναι μεγίστης σημασίας το κτήμα φιξ εδώ που έχουμε φτάσει, αλλά κατά πόσο περνάει από τα χέρια του εκάστοτε δημάρχου η διεκπεραίωση ενός τέτοιου ζητήματος που εμπλέκονται «δικαιούχοι», δικαστήρια, κεντρική εξουσία και το κυριότερο… διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Και ποιος μου εγγυάται εμένα και στον οποιοδήποτε δημότη ότι το κτήμα φιξ εφόσον περάσει στο δήμο δε θα γίνει καφετέριες, ουζερί, πιτσαρίες και ότι άλλο συνεπάγεται «πολιτισμό» και «εξέλιξη».

Λίγο παρακάτω από το κτήμα φιξ υπάρχει η πλατεία του Αγ. Λουκά η οποία είναι κατακλυσμένη από τραπεζάκια και καρεκλίτσες εξυπηρετώντας τα πλησίον μεζεδοπωλεία.

Έναν μικρό χώρο από την κάτω μεριά του σταθμού του ΗΣΑΠ επί της Μ. Αντύπα τον διέθεσε ο δήμος στην απέναντι καφετέρια coffee house για να στριμώξει έστω σε αυτό τον ελάχιστο χώρο μερικά τραπεζάκια κάτω από τεράστιες ομπρέλες.

Στον πεζόδρομο ακριβώς έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, στην γωνιακή καφετέρια Στ. Καραγιώργη & Μ. Αντύπα, «Θυσίασαν» χώρο από τον πεζόδρομο για να βολέψει κάποιους καναπέδες ο ιδιοκτήτης της καφετέριας.

Φυσικά υπάρχουν και πολλά αλλά παρόμοια και από την πάνω μεριά της πλατείας και κυρίως στον αμαρτωλό δρόμο όπως διαμορφώθηκε της Πευκών.

Το κτήμα ΦΙΞ τους μάρανε, λες και μπορούν να κάνουν τίποτα για να επιλυθεί το πρόβλημα, εξάλλου τώρα που το θυμήθηκαν είναι πλέον αργά, και εννοώ τα τελευταία χρόνια.

Πραγματικά θα ήθελα να μάθω γιατί γνωρίζω ότι το διαβάζουν το blog, αιρετοί, να μας εξηγήσετε πως θα κάνετε το Ηράκλειο περισσότερο πράσινο, και πως θα λυθούν έστω μερικά από τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή των δημοτών.
Και φυσικά όχι γενικόλογα, αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές, που το σημαντικότερο, να περνούν εξ’ ολοκλήρου από τα χέρια της δημοτικής αρχής και όχι περιπτώσεις σαν εκείνη του ΦΙΞ που και εσείς γνωρίζετε ότι μόνο από τα χέρια του εκάστοτε δημάρχου δεν περνάει με την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα.