ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Και τώρα τα παιχνιδάκια, τέλος. Ήρθε η ώρα να δοθούν απαντήσεις, για το κτήμα ΦΙΞ στο παλαιό Ηράκλειο, μετά τα όσα απίστευτα έχουν συμβεί –κυρίως- τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι μετά από μία σειρά παραλήψεων και λαθών εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, πολλά εκ των οποίων σίγουρα συνειδητά,ήρθε το 2005 να βάλει το κερασάκι στην τούρτα ο τότε γ.γ. αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων του υπουργείο Πολιτισμού Σπ. Κλαδάς, ο οποίος με μία επιστολή του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους,προέτρεψε ουσιαστικά το Δημόσιο να παραιτηθείαπό τη διεκδίκηση των 16 από τα 28 συνολικά στρέμματα του κτήματος γιατί –λέει- ήθελε να τα… αγοράσει το υπουργείο Πολιτισμού και η δικαστική διαμάχη προκαλούσε προβλήματα! Αποτέλεσμα ήταν οι λεγόμενοι κληρονόμοι να κερδίσουν και τα 28 στρέμματα και αμέσως μετά να ξεκινήσουν μια δικαστική πορεία για να αποχαρακτηρίσουν πλέον το κτήμα από πολιτιστικό μνημείο, προκειμένου να το “αποδώσουν” στους… εργολάβους! Μέχρι τώρα το υπουργείο Πολιτισμού, απαντούσε μονότονα, τόσο στις καταγγελίες για τους χειρισμούς Κλαδά, όσο και στο ποιες είναι οι προθέσεις του για την εξαγορά, ότι αναμένει την απόφαση του ΣτΕ στην αίτηση των “κληρονόμων” να αποχαρακτηριστεί ο χώρος.

Η απόφαση όμως τώρα βγήκε και είναι αρνητική για τους “κληρονόμους” κάτι που τόνισαν τα μέλη της επιτροπής πολιτών στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη Δευτέρα, παρουσία της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη και τους ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαδημούλη. Και οι δύο τόνισαν πως πρόκειται ουσιαστικά για έναν χειρισμό, πανομοιότυπο με αυτούς που έχουν γίνει στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ενώ τα μέλη της επιτροπής τόνισαν πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο που επιτρέπει την αναψηλάφηση της υπόθεσης και μπορεί να έχουμε μέχρι και ανατροπή της απόφασης για το ιδιοκτησιακό.
Ωστόσο, τώρα πλέον καλείται και ο υπουργός Πολιτισμού να απαντήσει επί της ουσίας, αφού υπάρχει πλέον η απόφαση του ΣτΕ.

Εξάλλου την περασμένη Τρίτη, η Μ. Δαμανάκη υπέβαλε ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού, τονίζοντας πως «στην τελευταία από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μου για το ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ στο Ηράκλειο Αττικής ο Υπουργός κ. Λιάπης είχε απαντήσει ότι οι αποφάσεις του θα ληφθούν μετά την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης των διεκδικητών του χώρου, που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του 2002, που χαρακτήριζε το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο διατηρητέο.

Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας εξεδόθη στις 9 Ιουλίου 2008 και απορρίπτει την αίτηση των ιδιοκτητών, επιμένοντας στον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως διατηρητέου. Επομένως οι απαντήσεις του Υπουργού δεν μπορεί να είναι πλέον αφηρημένες.
Σας θυμίζω ότι το 2005 το Δημόσιο παραιτήθηκε ως μη όφειλε – από τις διεκδικήσεις της κυριότητας του κτήματος με απόφαση του κ. Κλαδά που ανέφερε οτι «το Υπουργείο Πολιτισμού εφαρμόζοντας τον κοινωνικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, που αφορά στην απόδοση ελεύθερων χώρων στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να χρησιμεύσουν ως πόλοι ψυχαγωγίας, άθλησης και αναψυχής, προτίθεται να προβεί σε αγορά μιας έκτασης συνολικού εμβαδού είκοσι οκτώ (28) στρεμμάτων στο 245 ο.τ. Δήμου Ηρακλείου Αττικής».

Η απόφαση αυτή αφήνει έκθετη την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που υπεύθυνα οφείλει να λάβει θέση. Ερωτάται ο κ. υπουργός

1.Ποιες οι προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την αγορά του κτήματος Φιξ του Δήμου Ηρακλείου και της απόδοσης του στην τοπική κοινωνία, υπό το φως των νέων εξελίξεων μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

2.Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το κτήμα Φιξ;

3.Ποια η θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για την απόφαση του κου Κλαδά και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί;».

Άρθρο του Νίκου Νιώτη δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα "Ζω"