Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας, κα Μαρία Δαμανάκη, που έχει κάνει ερωτήσεις για το δέμα στη Βουλή, και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς το θέμα έχει φτάσει πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκ μέρους της επιτροπής κατοίκων στο Δημαρχείο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου, κ, Γιώργος Γρηγοριάδης και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Αρης Βρούστης, Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως είναι η θετική απόφαση του ΣτΕ (εξεδόθη στις 9 Ιουλίου), που απέρριψε την προσφυγή των ιδιοκτητών που είχαν ζητήσει την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία είχε κηρύξει το νεοκλασσικό κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο ως διατηρητέο. Στην εκδίκαση της υπόθεσης είχε κάνει παρέμβαση η επιτροπή, ο Δήμος Ηρακλείου, αλλά και οι όμοροι Δήμοι.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στο οποίο έχουν προσφύγει οι κάτοικοι από πέρυσι) έκρινε την αναφορά τους ως παραδεκτή και ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, που έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα που διερευνά την ύπαρξη ευθυνών και έχει καλέσει τους πρωταγωνιστές σε εξέταση. Η επιτροπή έχει συντελέσει, με τις ενέργειες της τα τελευταία δύο χρόνια, να αποκτήσει το θέμα μεγάλη δημοσιότητα και να φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα δικαστικά όργανα. Βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν σχετικές ερωτήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη τύχη του χώρου. Στο πλευρό της έχουν ταχθεί πολλοί κάτοικοι του Ηρακλείου και ήδη έχουν συγκεντρωθεί 4.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην χαθεί το κτήμα φιξ.

"Περίεργοι και ύποπτοι" χειρισμοί από την πολιτεία
Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Γρηγοριάδης συνέδεσε την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από τα δικαιώματα του σε τμήμα του ακινήτου (στα 15 από τα 28 στρέμματα) με τις υποθέσεις που σήμερα απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως το Βατοπεδιο και η Ελαφόνησος, καθώς και εκεί το δημόσιο παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του υπέρ τρίτων, Κατήγγειλε δε το ρόλο που έπαιξαν κυβερνητικοί παράγοντες προς αυτή την εξέλιξη που ουσιαστικά αναγνώρισε ως ιδιοκτήτες στο σύνολο της έκτασης τους κληρονόμους Φιξ. Ιδιαίτερο βάρος, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους υπόλοιπους ομιλητές, δόθηκε στην παρέμβαση του κ. Σπύρου Κλαδά, ο οποίος το 2005 ως Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, να παραιτηθεί από την αναίρεση του για την κυριότητα του Δημοσίου στα 15 στρέμματα του κτήματος, καθώς πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν, σύμφωνα με τον Κλαδά, να αγοραστεί το ακίνητο. Βέβαια, από τότε δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά η παραίτηση του δημοσίου έδωσε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να καταθέσουν την προσφυγή στο ΣτΕ το 2002, "Κανείς δεν θέλει να χαθεί αυτός ο χώρος. Ας βάλουμε όλοι το χεράκι μας για να σωθεί το κτήμα", ήταν το κάλεσμα του κ. Γρηγοριάδη προς όλους τους εμπλεκόμενους. Το μέλος της επιτροπής, κα Αλεξάνδρα Μέγγουλα, μίλησε για "περιέργους" και "ύποπτους" χειρισμούς που οδήγησαν στην παραίτηση του δημοσίου και αναφέρθηκε στις πράξεις και τις παραλείψεις των οργάνων της διοίκησης. Την παρέμβαση του κ. Κλαδά την έκρινε "αυθαίρετη" γιατί το ακίνητο δεν ήταν πλέον "ολυμπιακό" ένα χρόνο μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τώρα, πλέον, η επιτροπή, όπως είπε, περιμένει μετά την απόφαση του ΣτΕ, τις ενέργειες του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λιάπη, ο οποίος στις γραπτές του απαντήσεις σε ερωτήσεις Βουλευτών είχε αναφέρει πως η όποια ενέργεια του θα ακολουθούσε μετά την απόφαση.

"Πιστεύουμε ότι στενέψαμε τα περιθώρια και τις ορέξεις κάποιων να χτίσουν έναν από τους τελευταίους χώρους του Ηρακλείου. Στόχος μας είναι να μην κοπούν τα 1.500 δέντρα και να μην ανεγερθεί εμπορικό κέντρο. Ο χώρος δεν πρέπει να χαθεί από ενέργειες αρμοδίων και αναρμόδιων", δήλωσε η κα Μέγγουλα.
Ο κ. Αρης Βρούστης εξήγησε πως η δικαστική διερεύνηση του θέματος θα οδηγήσει εκ νέου την υπόθεση για αναψηλάφηση στον Αρειο Πάγο, ενώ οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. "Έχουν στριμωχτεί πάρα πολύ", παρατήρησε.

Καταγγελίες για "κομπίνα" από Δαμανάκη και Παπαδημούλη
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν σφοδρά επικριτικοί απέναντι στους χειρισμούς των αρμοδίων Υπουργών πάνω στο θέμα και δεσμεύτηκαν να αναδείξουν ακόμα περισσότερο το θέμα μέσα στα πολιτικά όργανα στα οποία δραστηριοποιούνται.
Ο κ. Παπαδημούλης είπε ευθέως ότι η υπόθεση "μυρίζει" και γι' αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις από το ελληνικό δημόσιο. "Υπάρχει μια κομπίνα... το κράτος εδώ και χρόνια λέει ότι θα δώσει το χώρο στους πολίτες για κοινόχρηστη χρήση, αλλά δεν κάνει τίποτα για την υλοποίηση αυτού του πράγματος... Γίνονται λάθη που δίνουν ερείσματα στους κληρονόμους φιξ", δήλωσε και υπογράμμισε το ρόλο του κ. Κλαδά. "Κατά την άποψη μου, υπάρχει πολιτικός δόλος και υπάρχει πιθανότατα και οικονομικό συμφέρον και αυτό θα πρέπει να εξεταστεί... υπάρχει θέμα", δήλωσε ο Ευρωβουλευτής και τόνισε ότι άνθρωποι του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι αναμεμειγμένοι σε μια "υπόθεση που μυρίζει παρά πολύ".

Η κα Δαμανάκη τόνισε ότι το μείζον είναι πώς θα σωθεί και θα περάσει στα χέρια των πολιτών ο χώρος, κάτι που απαιτεί το συντονισμό όλων των φορέων και των κατοίκων. Η ίδια δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. "Δεν πρέπει όμως να ισοπεδώνονται όλα και να θεωρούνται ίδιες οι ευθύνες της καθυστέρησης με την κομπίνα που στήθηκε το 2005", συμπλήρωσε. Η απόφαση του ΣτΕ, όπως σημείωσε, πλέον τραβάει το "φύλλο συκής" του κ. Λιάπη και θέτει τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους αρμόδιους μπροστά στις ευθύνες τους. Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων και μελών του ακροατηρίου. Σχετικά με το ρόλο της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Γρηγοριάδης εξέφρασε την άποψη πως ο Δήμαρχος, κ, Σταύρος Γεωργόπουλος, προτιμάει να μην έρθει σε ευθείας αντιπαράθεση με την κεντρική εξουσία ("προτιμάει να μην σπάσει αυγά", είπε χαρακτηριστικά). Τη συνέντευξη τύπου παρακολούθησε και ο Αντιδήμαρχος, κ. Κώστας Μήνας, που όμως δεν έκανε κάποια παρέμβαση.

Το άρθρο είναι του Θανάση Μποδάκου από την εφημερίδα "ΧΤΥΠΟΣ"