ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ

Σας καταγγέλλω ότι στις εκλογές για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων που έγιναν στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής έγιναν κατ' άρθρο οι παρακάτω παραβάσεις του νόμου 6396/2008:

1. Η δημιουργία του Μητρώου Νέων ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 4 Απριλίου, ενώ θα μπορούσε να δεχθεί εγγραφές μόνο μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου. Στην ίδια συνεδρίαση ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου δήλωσε ότι το Μητρώο έχει δημιουργηθεί μερικές μέρες πριν γιατί ήθελαν κάποιοι να γραφτούν. Το δημιούργησε κάποιος μόνος του;

Άρθρο 3
Κατάρτιση Μητρώου Νέων
1. Το Μητρώο Νέων κάθε δήμου, κοινότητας δημιουργείται και τηρείται με ευθύνη του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.
2. Το Μητρώο Νέων δεν οριστικοποιήθηκε από την δημαρχιακή επιτροπή και δεν συντάχθηκε κανένα αποδεικτικό για την ανάρτηση.

Άρθρο 4
2. Σε κάθε περίπτωση η δημαρχιακή επιτροπή ή το κοινοτικό συμβούλιο την 7η ημέρα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αναρτά το οριστικό Μητρώο Νέων. Για την ανάρτηση εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 6 του άρθρου 3 της παρούσας.

(Άρθρο 3
6. Τη δέκατη μέρα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αναρτάται το Μητρώο Νέων σε εμφανές σημείο του καταστήματος του δήμου ή της κοινότητας και των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων από δημοτικό ή κοινοτικό υπάλληλο. Για την ανάρτηση συντάσσεται αποδεικτικό.)

3. Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δεν διορίστηκαν με κλήρωση από το δημοτικό συμβούλιο.

Άρθρο 8 Εφορευτική Επιτροπή

2. Κατ' εξαίρεση, για τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, τα δύο (2) μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, διορίζονται με κλήρωση, με ισάριθμους αναπληρωματικούς, από το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο από την κατάσταση των εκλογέων. Σε περίπτωση που τα μέλη αυτά δεν προσέλθουν κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος ορίζει ως μέλη δύο ψηφοφόρους.

Οι παραπάνω παραβάσεις ήταν σε γνώση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Γεώργιου Παπαδημητρίου και Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής ο οποίος επέμενε παρ' όλα αυτά για την διεξαγωγή των εκλογών.

Σας ευχαριστώ. Καλλιόπη Μέλλιου

Αυτή η καταγγελία στάλθηκε στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στις 7 Απριλίου 2008 και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 2628.