ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΣ: κα Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Ηρακλείου Αττικής
ΚΟΙΝ: -κ. Δήμαρχο Δήμου Ηρακλείου
-κ. Πρόεδρο 4ης Σχολικής Επιτροπής
-κ. Διευθυντή 12ου Δημοτικού Σχολείου

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην από 24 Σεπ 2008 επιστολή σας στο Δντή του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής.

Κα Αντιδήμαρχε

1. Με ιδιαίτερη έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε από τον Διευθυντή του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής για το περιεχόμενο της παραπάνω επιστολής σας, με θέμα την εξεύρεση αίθουσας για την σίτιση των μαθητών του Ολοημέρου τμήματος του σχολείου μας. Διαβάζοντας την επιστολή αυτή διαπιστώσαμε ότι καταλογίζετε στο Δ.Σ του Συλλόγου τη δήθεν μη εκπλήρωση υπόσχεσης του για κατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, με την προσχηματική μάλιστα επίκληση δήθεν δέσμευσης μας να αναζητήσουμε και χορηγίες για το σκοπό αυτό. Το επιχείρημα σας αυτό, εκτός από αναληθές ,είναι και πρωτοφανές, διότι αναιρεί το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του 12ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς με την παραπάνω επιστολή σας επιχειρείτε να μεταθέσετε στους πολίτες τις υποχρεώσεις της Πολιτείας και φορέων (όπως οι Δήμοι), στους οποίους έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες για τη κάλυψη των ελλείψεων της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων!

2. Κατά την άποψη πάντως του Δ.Σ, αλλά και του συνόλου των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών του σχολείου, οι οποίοι συμμετείχαν στην ενημερωτική συγκέντρωση της 24/9/2008 για το Ολοήμερο , κατά την οποία μάλιστα ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ και το Ψήφισμα το οποίο σας κοινοποιούμε με την παρούσα, πίσω από την προσχηματική άρνηση σας να ικανοποιήσετε ένα πάγιο αίτημα του 12ου Δημ. Σχολείου, διακρίνονται :

α) Η επί δύο χρόνια παντελής έλλειψη ενεργειών σας για αντιμετώπιση του προβλήματος σίτισης του παιδιών του Ολοήμερου του 12ου Δημοτικού Σχολείου ,παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις σας.

β) Η αδυναμία και η αδιαφορία του Δήμου να αντιληφθεί την αναγκαιότητα επίλυσης του παραπάνω κοινωνικού και παιδαγωγικού προβλήματος ,το οποίο αφορά εκατό τουλάχιστον οικογένειες .

γ) Η πλήρης έλλειψη συντονισμού και υπευθυνότητας των υπηρεσιών του Δήμου σχετικά με τα κριτήρια κατανομής των επτά προκατασκευασμένων αιθουσών, τις οποίες πληροφορηθήκαμε ότι αποφασίσθηκε αυθαίρετα να τοποθετηθούν σε ισάριθμα σχολεία του Ηρακλείου, αλλά όχι στο σχολείο μας.

3. Δυστυχώς, τα γεγονότα και τα έγγραφα σας διαψεύδουν κυρία Αντιδήμαρχε διότι:

α. Με την από 29/11/2007 επιστολή του Δ.Σ του Συλλόγου , σας κοινοποιήσαμε τον πίνακα των κυρίων θεμάτων της Γ.Σ του συλλόγου της 18/11/2007 ,στον οποίο αναφέρεται ότι:

(1) Ζητήσαμε την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. (Που είναι η τεχνοοικονομική μελέτη κα Αντιδήμαρχε την οποία μας είχατε υποσχεθεί, λέγοντας μάλιστα ότι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επισκοπήσεις; Ρωτήστε και τον κ. Παπαδημητρίου αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών , ο οποίος μας είχε υποσχεθεί από το προηγούμενο Πάσχα ότι η μελέτη είναι έτοιμη ,ενώ ακόμα την περιμένουμε για να μας δοθεί και να υποβληθεί στον Ο.Σ.Κ)

(2) Προτείναμε την συγχρηματοδότηση του έργου (εφόσον υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη) με την διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς και εύρεσης χορηγών. Η χρηματοδότηση από πλευράς του Συλλόγου μας, όπως σας είχαμε εξηγήσει στην Γ.Σ παρουσία περισσότερων των 100 γονέων, θα αφορούσε μόνο τον εξοπλισμό της αίθουσας. Αλήθεια κ. Αντιδήμαρχε, θα ήταν δυνατό ο Σύλλογος μας να δεσμευτεί να αναλάβει το τεράστιο για τις οικονομικές δυνατότητές του κόστος αγοράς και τοποθέτησης μιας προκατασκευασμένης αίθουσας. Η εκ μέρους σας επίκληση της παραπάνω δήθεν δέσμευσης μας εκτός από αναληθής ,προσβάλλει και τη νοημοσύνη κάθε λογικού και καλόπιστου ανθρώπου.

β. Στην καλοκαιρινή γιορτή λήξης της προηγούμενης σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2008) σας ενημερώσαμε, παρουσία όλων των γονέων, των μαθητών και των δασκάλων του Σχολείου ότι ο Σύλλογος κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 7.500€ από την διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς. Δεσμευτήκαμε τότε δημοσίως ότι θα προχωρήσουμε στην επίστρωση των γηπέδων του σχολείου. Νωρίτερα, ο κ. Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι θα επιλυόταν το θέμα της αίθουσας με την υποβολή της ολοκληρωμένης μελέτης στον ΟΣΚ και προσωρινά με την διάθεση προκατασκευασμένης αίθουσας. Τι έγιναν οι δημόσιες αυτές υποσχέσεις και πώς τρεις μήνες αργότερα από τις επτά προκατασκευασμένες αίθουσες που διατίθενται στο Δήμο, η Δημοτική Αρχή-αν και γνωρίζει το οξύ πρόβλημα με την έλλειψη χώρου σίτισης για ΕΚΑΤΟ περίπου παιδιά του σχολείου μας- αποφάσισε να μη διαθέσει τη μια από αυτές στο 12ο Δημοτικό Σχολείο;

γ. Με το από 25 Ιουνίου 2008 πρακτικό συνεδρίασης της 4ης Σχολικής Επιτροπής ,το οποίο σας έχει κοινοποιηθεί, ζητήθηκαν οι ενέργειες του Δήμου για τη διάθεση προκατασκευασμένης αίθουσας στο 12ο Δημοτικό και η έγκριση ( η οποία πράγματι δόθηκε) για την έναρξη των εργασιών επίστρωσης των γηπέδων με μέριμνα και δαπάνη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού σχολείου. Συνεπώς, ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ, ήδη από το τέλος Ιουνίου ότι ο Σύλλογος μας θα διέθετε το σύνολο των χρημάτων της λαχειοφόρου αγοράς για ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει εκτελέσει ο Δήμος. Πώς λοιπόν, ύστερα από τα παραπάνω ήταν δυνατό να αναμένετε –αν υποτεθεί ότι δεν είχατε προηγουμένως κατανοήσει ότι δεν είχαμε δεσμευτεί για την αγορά και τοποθέτηση μιας προκατασκευασμένης αίθουσας- ότι ο Σύλλογός μας θα μπορούσε να αναλάβει και την επίλυση του τόσο σοβαρού, σύνθετου και μεγάλου κόστους προβλήματος της σίτισης του Ολοήμερου;

4. Μετά τα παραπάνω, κα Αντιδήμαρχε , αναρωτιόμαστε πως ήταν δυνατό να δικαιολογήσετε στο Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο το γεγονός ότι δεν συμπεριλάβατε το 12ο Δημοτικό μεταξύ των σχολείων στα οποία αποφάσισε η Δημοτική Αρχή να κατανείμει τις επτά προκατασκευασμένες αίθουσες, με το έωλο επιχείρημα ότι «…είχε υποσχεθεί ο σύλλογος ότι θα κατασκεύαζε την αίθουσα» .Θεωρούμε ότι η απάντηση σας αυτή προσβάλλει τη νοημοσύνη τόσο του συγκεκριμένου Διευθυντή, ο οποίος επί χρόνια προσπαθεί να πείσει τους αρμόδιους για την εγκατάσταση μιας προκατασκευασμένης αίθουσας στο σχολείο, όσο και των μελών του Δ.Σ, αλλά και το σύνολο των μαθητών και των γονέων, οι οποίοι έχουμε γίνει κοινωνοί των δημόσιων δεσμεύσεων του Δήμου Ηρακλείου.

Οι αναληθείς και προσχηματικές δικαιολογίες σας εκθέτουν το Δήμο Ηρακλείου και προσωπικά τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος έχει δημόσια αναγνωρίσει το παραπάνω πρόβλημα και έχει δεσμευθεί για την επίλυση του. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της διετούς περίπου θητείας της, η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει διαθέσει για το 12ο Δημοτικό Σχολείο περίπου 5.000€ και έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες επιδιορθώσεις στο Σχολείο. Αντίθετα ο Σύλλογος μας έχει διαθέσει για έργα στο Σχολείο πάνω από 12.000€, προσπαθώντας να καλύψει ελλείψεις ,για τη κάλυψη των οποίων , σύμφωνα με το νόμο, αρμόδιος είναι ο Δήμος!!

Λυπούμαστε πολύ, κυρία Αντιδήμαρχε, διότι πιστέψαμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία, με την παρούσα Δημοτική Αρχή και είχαμε σπεύσει δημόσια να αναγνωρίσουμε τις υποσχέσεις σας για την επίλυση των προβλημάτων του 12ου Δημοτικού Σχολείου. Η τελευταία όμως επιστολή σας, σε συνδυασμό με το μέχρι σήμερα έργο σας για το Σχολείο μας, καθιστά τον απολογισμό των ενεργειών σας ιδιαίτερα αρνητικό.

Θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας ότι οι 600 γονείς και κηδεμόνες του 12ου Δημοτικού Σχολείου όταν ζητήσετε την εμπιστοσύνη τους για την ανανέωση της θητείας σας ως Δημοτικής Αρχής, θα σας κρίνουν από τα έργα ,τις παραλείψεις σας και την τυχόν επίδειξη ενδιαφέροντος στα καθημερινά προβλήματα τους και όχι από τις χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις σας.

Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι η παραπάνω επιστολή σας ήταν προϊόν κακής ενημέρωσής σας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει έμπρακτα να αποδείξετε ότι μπορείτε να αναγνωρίζετε τυχόν λάθη σας και να υλοποιείτε με συνέπεια τις δεσμεύσεις σας.

Πιστεύοντας ότι ακόμα δεν είναι αργά για την αποκατάσταση μιας καταφανούς αδικίας προς το 12ο Δημοτικό Σχολείο, ΚΑΛΟΥΜΕ εσάς και ειδικότερα τον κ. Δήμαρχο, να αναθεωρήσετε την απόφαση σας για κατανομή των 7 προκατασκευασμένων αιθουσών, διαθέτοντας μια από αυτές στο σχολείο μας για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος σίτισης.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, κυρία Αντιδήμαρχε, σας προσκαλούμε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες (η ακριβής ημερομηνία θα σας γνωστοποιηθεί έγκαιρα), αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις του Δήμου για το πρόβλημα εξεύρεσης χώρου σίτισης των παιδιών του Ολοήμερου,

Για το Δ.Σ του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ηλίας Ηλιόπουλος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βασίλης Στέφας

H επιστολή απευθύνεται στην Αντιδήμαρχο Δέσποινα Αιβατζίδου