ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την 28η Οκτωβρίου καλούμαστε όλοι εμείς να αποδώσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες αγωνιστές που πριν 68 χρόνια θυσίασαν τη ζωή τους, προκειμένου να υπερασπισθούν την Ελευθερία, την Πατρίδα, τις Ηθικές Αξίες και του Χριστού την Πίστη την Αγία, αγαθά τα οποία ως Έθνος υποχρεούμαστε να υπερασπιζόμαστε έναντι ορατών και αοράτων κινδύνων, που ελλοχεύουν.

Παρόλο που η τελετουργική επανάληψη του ιστορικού και ηρωικού παρελθόντος συχνά αποφεύγεται προς οικονομία χρόνου, προσωπικά κρίνω σκόπιμο να φέρω στη μνήμη όλων μας συνοπτικά το κλίμα που επικρατούσε, προτού η παρουσία του Ελληνικού λαού στα ευρωπαϊκά δρώμενα και συγκεκριμένα στον 'Β Παγκόσμιο Πόλεμο βεβαιωθεί με απαράμιλλη δύναμη και ψυχικό σθένος.

Την εποχή που εξερράγη ο πόλεμος, τον Σεπτέμβριο του 1939, Γερμανοί και Ιταλοί έκαιγαν και κατέστρεφαν τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο Μουσολίνι θέλοντας να αποδείξει στον σύμμαχο Χίτλερ ότι μπορεί να επιφέρει περίτρανες νίκες, επιλέγει την Ελλάδα ως έναν φαινομενικά εύκολο στόχο. Ένα Ιταλικό υποβρύχιο τορπιλίζει το θωρηκτό «Έλλη» ανήμερα της εορτής της Παναγίας τον Αύγουστο του 1940 στη Τήνο και δυο μήνες μετά, τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρεσβευτής επιδίδει ένα ταπεινωτικό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδος. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ιωάννης Μεταξάς, εκφράζοντας την ομοθυμία του ελληνικού λαού και το καθολικό εθνικό αίσθημα, το απορρίπτει άμεσα. Εντός λίγων ωρών οι Ιταλοί διασχίζουν την Ελληνοαλβανική μεθόριο και η Ελλάδα οδεύει στον 'Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Ιταλοί φασίστες, έχοντας έπαρση από τις προηγούμενες νίκες τους, δεν μπορούσαν να φανταστούν ποτέ ότι η μικρή μας Ελλάδα θα τολμούσε να τους αντισταθεί, να υψώσει το ανάστημα της και να τους βροντοφωνάξει το αθάνατο «ΟΧΙ»της. «ΟΧΙ» στον φασισμό! «ΟΧΙ» στον κατακτητή! «ΟΧΙ» στην σκλαβιά και την υποταγή! Αυτό το ηχηρό ΟΧΙ η Ελλάδα το μεταλαμπάδευσε σε όλους τους λαούς της Γης, με την αντίσταση των Ελλήνων ενάντια των φασιστικών δυνάμεων να υψώνονται σε αιώνιο σύμβολο, του οποίου η σημασία ήταν ύψιστη σε μια χρονική στιγμή όπου μεγάλες χώρες της Ευρώπης δέχονταν καίρια πλήγματα από τις χιτλερικές δυνάμεις. Στο κλονισμένο, τότε, φρόνημα των λαών, το Ελληνικό ΟΧΙ έρχεται να αναπτερώσει το ηθικό και τις ελπίδες όλων , με τις ηρωικές πράξεις των Ελλήνων να συμβάλλουν κατά πρώτον στη σύνθεση ενός ηρωικού έπους, το οποίο σε τίποτα δεν υπερβάλλει ως προς την απόδοση του ψυχικού μεγαλείου και του ήθους των Ελλήνων πρωταγωνιστών, και κατά δεύτερον στη συγγραφή μιας καινούριας σελίδας στην ένδοξη Ιστορία της χώρας αλλά και στην Παγκόσμια Ιστορία, από την οποία σελίδα αντλούμε, παρόλο το πέρασμα των χρόνων, σπουδαία διδάγματα και δύναμη.

Με ισχυρή την ιστορική μας μνήμη και άγρυπνη τη συνείδηση ως προς το μέγεθος της αποστολής μας, πρέπει να έχουμε την ημέρα της 28η Οκτωβρίου ως φωτεινό παράδειγμα για τη διαδρομή που πρέπει να διανύσουμε στο μέλλον, πρωτίστως για την Ελλάδα που πρέπει να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές.
Σας παροτρύνω να σταθούμε όλοι μαζί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων, χωρίς να μειώνουμε τη σημασία μεγάλων πράξεων μεγάλων ανδρών και να δοξάσουμε τον Έλληνα στρατιώτη και την Ελληνίδα μητέρα, σύζυγο, στους οποίους οφείλει πολλά η ελεύθερη ανθρωπότητα.

ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ - ΖΗΤΩ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Σχόλιο: ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!