ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...

Από την Πέμπτη το απόγευμα γνωστοποιήθηκε το πρόστιμο που επεβλήθη από την εφορία στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό και που αφορούσε τα έτη 1997-2002.
Το ποσό ανέρχεται στα 800.000 ευρώ, αν και υπάρχει η δυνατότητα «ευνοϊκής» ρύθμισης.
Το νέο αυτό έκανε ευτυχισμένο τον Σταύρο, που τις προηγούμενες ημέρες και μετά την ανάρτηση του άρθρου σχετικά με τις διαφημιστικές πινακίδες ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Το πρόστιμο που ανακοινώθηκε ουσιαστικά βουλώνει τα στόματα της παράταξης του Μαστοράκου για το μέλλον, και αποδυναμώνει την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν που ήταν η στάση της παράταξης του Μαστοράκου σχεδόν ανύπαρκτη, τώρα θα είναι απλώς διακοσμητική.

Το θέμα εκτός από την πολιτική του διάσταση έχει και την πρακτική του η οποία αναρωτιέται ποιος θα πληρώσει τις παραλήψεις και τις παρατυπίες?
Δεν γνωρίζω πόσοι λογιστές μεσολάβησαν τα 5 χρόνια για τα οποία η επιχείρηση καλείτε να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 800.000 ευρώ, δεν θυμάμαι με βεβαιότητα ποιοι ήταν πρόεδροι της επιχείρησης της ραδιοφωνίας για την συγκεκριμένη πενταετία, αλλά όλοι αυτοί πρέπει να κληθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα 800.000 ευρώ δε πρέπει να τα πληρώσει ο δημότης, ο δημότης πληρώνει από τα δημοτικά τέλη και τους λογιστές που δεν είναι δημοτικοί υπάλληλοι αλλά φυτευτοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να προστατεύουν και όχι να διακινδυνεύουν το δημόσιο χρήμα.
Αν οι ευθύνες δεν έχουν κάνουν μόνο με τους λογιστές, τότε ας κλιθούν οι αιρετοί και υπεύθυνοι την περίοδο που αφορά το πρόστιμο, και να φροντίσουν να μην επωμιστεί ο δήμος αυτό το βαρύ κόστος.

Υπολογίστε, 800.000 ευρώ περίπου χαμένα από τις διαφημιστικές πινακίδες τα προηγούμενα 2 χρόνια, 800.000 ευρώ το πρόστιμο που τυχαίνει να γνωρίζουμε, μπορεί να υπάρχουν και άλλα, 1, 5 εκατομμύρια ευρώ πεταμένα.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ όταν εκείνοι που τον διαχειρίζονται δεν είναι ικανοί να πράξουν τα δέοντα?

Μου είχε πει φίλος, ότι τα πρόστιμα που έχει πληρώσει ο δήμος επί δημαρχίας Μαστοράκου, για εργαζόμενους που δεν είχαν κάποια σύμβαση, για πρόστιμα στο ΙΚΑ επειδή εργαζόμενοι δεν είχαν ασφαλιστεί στο παρελθόν, είναι σχεδόν τα διπλάσια από το αν οι εργαζόμενοι είχαν τις συμβάσεις τους, και πληρώνονταν κανονικά οι εισφορές τους στο ΙΚΑ.
Τα χρήματα που χάνονται από πρόστιμα, παραλείψεις, είναι από ότι μπορούμε να υπολογίσουμε, το μισό κόστος λειτουργίας του δήμου.

Με αυτό λοιπόν καταλήγουμε ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, που θεωρούνται υπεράριθμοι άρα πρέπει να περικοπούν, αλλά η άστοχη διαχείριση και οι λάθος επιλογές από τους αιρετούς προέδρους και τον δήμαρχο φυσικά για τις προτεραιότητες που θα ορίσουν.
Για να καταλάβετε, η κάθε δημοτική αρχή περιμένει κάποιο δάνειο προκειμένου να ανακουφιστεί από τις υποχρεώσεις, πως γίνεται τώρα να παίρνουν τα δάνεια, και να αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα μετά από 5 μήνες είναι πραγματικά απορίας άξιο.

Προφανώς με τα χρήματα που εξασφαλίζουν από τα δάνεια, δεν φροντίζουν να απαλλαγούν από υποχρεώσεις που θα διευκολύνουν στο μέλλον την ομαλότερη λειτουργία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές οι υποχρεώσεις να τρέχουν και να διογκώνονται κάθε μήνα, αναφέρομαι σε ρυθμίσεις με την εφορία, το ΙΚΑ, άλλα ασφαλιστικά ταμεία κτλ.

Δεν γίνεται έτσι διαχείριση αγαπητοί μου συνδημότες, αν τα χρήματα που διαχειρίζεται ο κάθε πρόεδρος και δήμαρχος ήταν δικά του δε θα ήταν τόσο αμελής και ανάλαφρος στον τρόπο διαχείρισης, άρα αυτό σημαίνει ότι δε σέβονται το δημόσιο χρήμα, δεν εκτιμάνε ότι λαμβάνουν τις εισφορές των δημοτών και πρέπει να τις αξιοποιήσουν αναλόγως.
Από την άλλη υπάρχει και αυτή η ατιμωρησία, που κάνει ακόμα πιο ανάλαφρη την θητεία και την ανευθυνότητα των αιρετών. Σου λέει για παράδειγμα ο Σταυρός σήμερα «έλα μωρέ θα το κάνω εγώ έτσι, θα γίνει κάποια στιγμή έλεγχος, θα τα πληρώσει ο επόμενος», δεν είναι έτσι Σταυρό μου, γιατί αυτό που θα πρέπει να πληρωθεί δε θα το πληρώσει ο επόμενος δήμαρχος αλλά οι δημότες.

Υπάρχουν πολλές πηγές εσόδων για τον δήμο μας, υπάρχει μια πλατεία που είναι γεμάτη καφετέριες, που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πλακόστρωτου, υπάρχουν οι διαφημιστικές πινακίδες, υπάρχουν οι ταμπέλες των καταστημάτων που είναι τοποθετημένες στα πεζοδρόμια… εκτός από κρατικές εισφορές, τα έσοδα από την ΔΕΗ, δεν είναι δυνατό να διαμαρτύρεται κανένας για το ότι ο δήμος είναι χρεωμένος.
Από την ανάλαφρη διαχείριση είναι χρεωμένος αγαπητοί μου αιρετοί, από την ανευθυνότητα και την ασχετοσύνη μερικών από εσάς που δεν είσαστε ικανοί να βάλετε προτεραιότητες στις υποχρεώσεις μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση.

Θα επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια έρευνα για το αν και πως εισπράττονται τα τέλη από τα καταστήματα που καταλαμβάνουν δημοτικό χώρο στην πόλη μας, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα βγάλω μεγάλο λαβράκι…