Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου, βαδίζει τον δρόμο της ανακρίβειας και της παραπλάνησης, σ’ ότι αφορά τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία 94». Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων του «94» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στην ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του Δήμου, ακριβώς για να μην αιωρούνται αυτές οι ανακρίβειες.

Καταρχήν, σ’ ότι αφορά το ζήτημα με τον έλεγχο και την περαίωση του ραδιοφώνου, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σχετικά τον περασμένο Οκτώβριο και ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος που μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου έδειξαν κατανόηση και δεν προέβησαν σε καμία κινητοποίηση, παρά το είχαν να πληρωθούν δύο μήνες.
Κατανόηση υπέρμετρη, εάν σκεφτεί κανείς ότι μια διοίκηση που μετρά δύο χρόνια ζωής ανακάλυψε(!) ξαφνικά, ότι υπάρχουν ανοικτά φορολογικά ζητήματα. Το ερώτημα, τι ακριβώς έκανε επί 2 χρόνια η δημοτική αρχή στα οικονομικά του ραδιοφώνου και αν είναι δυνατόν να μην έχει φορολογική εικόνα της επιχείρησης, προκύπτει άμεσα και ξεκάθαρα.

Δεύτερον, στην «υπ’ αριθμόν 65 Δ.Σ. της Ραδιοφωνίας στις 20 Νοεμβρίου του 2008» ουδεμία αναφορά έγινε στους εκπρόσωπους των εργαζομένων ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα πληρωθούν τον Οκτώβρη και το δώρο των εορτών. Αντιθέτως, στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ο δήμαρχος –μετά από ερώτηση των εργαζομένων- εμφανίστηκε να μην γνωρίζει ότι δεν έχει καταβληθεί ο Οκτώβριος.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, παραμονές Χριστουγέννων, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ραδιοφωνίας, έγινε γνωστό στον εκπρόσωπο των εργαζομένων ότι «θα πληρωθείτε το δώρο (σ.σ. λες και μπορούσε να γίνει διαφορετικά!) και ίσως έναν μήνα ακόμη, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε».

Επίσης, το γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου αποφεύγει να αναφερθεί στη δέσμευση του δημάρχου Ηρακλείου, στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ –ο οποίος επικοινώνησε μαζί του για να ενημερωθεί σχετικά με το πρόβλημα- ότι αμέσως μετά την ψήφιση σχετικής απόφασης για λήψη δανείου «οι εργαζόμενοι θα εξοφληθούν Οκτώβριο, Νοέμβριο και φυσικά το δώρο», κάτι φυσικά που ουδέποτε έγινε.
Υπενθυμίζω ότι σχετική απόφαση λήψης δανείου πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το δώρο το απόγευμα της τελευταίας ημέρας περιθωρίου (προκειμένου να μην υπάρξει ποινική δίωξη) δηλαδή στις 22 Δεκεμβρίου και ενώ ήταν έτοιμοι να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Παράλληλα δεν υπήρξε καμία δέσμευση για περαιτέρω εξόφληση. Με αυτήν την εικόνα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δρώμενο-διαμαρτυρία την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία του Δήμου, καθώς την ημέρα αυτή θα ήταν πλέον 3 μήνες απλήρωτοι.
Πράγματι την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου το μεσημέρι πραγματοποίησαν το δρώμενο-διαμαρτυρία.

Μερικές ώρες αργότερα, ειδοποιήθηκαν ότι θα πληρωθούν τον Οκτώβριο και οι εργαζόμενοι πάλι σε ένδειξη καλής θέλησης ανέβαλαν το δρώμενο-διαμαρτυρία της 31ης Δεκεμβρίου, αν και έμειναν –υπογραμμίζω- δύο μήνες απλήρωτοι μέσα στις γιορτές.
Την επομένη, Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, το γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου εξέδωσε την Όμως δεν μπορώ να αφήσω αναπάντητες και τις υπόλοιπες αναφορές της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, οι οποίες –όπως μας ενημερώνει το γραφείο Τύπου του Δήμου- έγιναν επειδή η διοίκηση του Δήμου «σέβεται του Ηρακλειώτες που ρωτούν για τα οικονομικά του ραδιοφώνου».

Εάν λοιπόν η διοίκηση του Δήμου σέβεται τους Ηρακλειώτες, θα έπρεπε καταρχήν να μην τους λέει ψέματα. Διότι είναι μεγάλο ψέμα, ότι το ραδιόφωνο κοστίζει 1,6 εκ ευρώ το χρόνο. Μια ματιά να έριχναν οι διοικούντες το Δήμο Ηρακλείου στον –δικό τους!- προϋπολογισμό του 2009, θα έβλεπαν ότι έχει προϋπολογιστεί ποσό κάτω από 1 εκ.! Ακόμη όμως και αυτό το 1 εκ. δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Σχετικά με το κόστος του ραδιοφώνου κάποια πράγματα είναι γνωστά και κάποια όχι. Τα γνωστά είναι ότι στην μισθοδοσία του ραδιοφώνου υπάγονται αξιολογότατοι και ικανοί συνάδελφοι, οι οποίοι όμως εργάζονται στον Δήμο Ηρακλείου και όχι στη ραδιοφωνία, στελεχώνουν δηλαδή υπηρεσίες άσχετες με το ραδιόφωνο. Όπως είναι ήδη γνωστό αυτό το θέμα θα λυθεί σύντομα –εξαιτίας και της δικαίωσης στα δικαστήρια κάποιων εξ’ αυτών των συναδέλφων- με αποτέλεσμα (σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς) να υπάρξει μείωση του εμφανιζόμενου κόστους της ραδιοφωνίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

Στα άγνωστα τώρα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ραδιοφωνίας απάντηση δεν μπορώ να δώσω.
Μπορώ όμως να υποβάλλω ερωτήματα, όπως και έκανα ήδη από την περασμένη Άνοιξη, απάντηση όμως δεν πήρα. Τα υπενθυμίζω (αρχίζοντας από τα λιγότερο επιβαρυντικά, προς τα περισσότερο):

- Ποιο είναι το κόστος ανά μήνα (από 01-01-2007) για έξοδα κυλικείου (καφέδες, αναψυκτικά κ.τ.λ.) που επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός στη δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας «Επικοινωνία 94»;

-Ποιο είναι το κόστος ανά μήνα (από 01-01-2007) για πληρωμή θέσεων στάθμευσης που επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός στη δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας «Επικοινωνία 94».

-Τι προσλήψεις προσωπικού (Συμβάσεις εργασίας, συμβάσεις έργου κ.α.) έχουν γίνει (από 01-01-2007), με τι ειδικότητα και ποιους αφορά στη δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας «Επικοινωνία 94».

Επίσης τι ποσά έχουν πληρωθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο πληρωμής, σε φυσικά πρόσωπα που πρόσφεραν ή συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες στον «Επικοινωνία 94» (από 01-01-2007), ποια είναι αυτά τα πρόσωπα αυτά και τι ειδικότητα είχαν ή έχουν αν προσφέρουν ακόμη τις υπηρεσίες τους;

Διότι πρέπει να ομολογήσω, ότι μας ρωτάνε και εμάς οι Ηρακλειώτες, αλλά εμείς δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε, αφού δεν μας ενημερώνετε σχετικά. Τέλος να σημειώσω και κάτι άλλο. Στην κινητοποίηση της 29ης Δεκεμβρίου, συμμετείχαν και εργαζόμενοι της ΚΕΚΚΟΙΠΗΑ, στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, που έχουν να πληρωθούν 9 μήνες. Γιατί δεν εκδώσατε κάποιο δελτίο Τύπου και γι’ αυτούς;.

Με εκτίμηση,
Τ. Τατάρογλου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ”