ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε σχέση με τη μη καταβολή δύο μισθών προς τους εργαζόμενους του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ηρακλείου Αττικής, η Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι: «Με έκπληξη διαπιστώνουμε πως το σωματείο των εργαζομένων της Ραδιοφωνίας έχει προβεί σε διαμαρτυρία για την μη έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων (2 μισθών), δεδομένου ότι η διαμαρτυρία προσεγγίζει, αδικαιολόγητα, τα όρια της συκοφαντίας και της προκατάληψης, προσβάλλοντας και αδικώντας την παρούσα Διοίκηση. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1.Η επιχείρηση της Ραδιοφωνίας είχε υπαχθεί σε έλεγχο από υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών (ΠΕΚ: Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα), ο οποίος αφορούσε χρέη προηγούμενων Διοικήσεων. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε τον μήνα Μάιο του έτους 2008 και ολοκληρώθηκε τον μήνα Οκτώβριο του ιδίου έτους, όπου και μας κοινοποιήθηκε το περιεχόμενο του πορίσματος.

2.Λόγω του νόμου της περαίωσης (Ν.3697/2008) μεγάλο μέρος των χρεών υπάχθηκε σε αυτόν αφορώντας τα έτη από 1998 έως 2007 με το συνολικό ποσό (χρέος) να ανέρχεται στα 857.945,94 ευρώ. Για τα έτη 1998-2002 υπήρξαν οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, χαρτόσημο και ΚΒΣ (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων) που ανέρχονται στο ποσό 632.998,30 ύστερα από συμβιβασμό. Για τα ίδια έτη, βάσει περαίωσης, το ποσό ανέρχεται σε 215.450,25 ευρώ. Για τα έτη 2004-2007 το ποσόν ανέρχεται στο ύψος των 9.497,39 ευρώ, βάσει περαίωσης.
Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε ρύθμιση, για την οποία υποχρεωθήκαμε να καταβάλλουμε προκαταβολή ίση με το 20% των χρεών, που ανήλθε στο ποσό των 171.589,19 ευρώ και καταβλήθηκε από την επιχείρηση στις 26 Νοεμβρίου του 2008.

Ήμασταν υποχρεωμένοι να ενταχθούμε σε αυτή τη ρύθμιση, διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα είχαμε κληθεί να καταβάλλουμε για την ανωτέρα αιτία πολλαπλάσιο ποσό από το ανώτερο που συμφωνήθηκε να καταβάλλουμε και το οποίο θα ήταν καταλυτικό για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Επίσης, θα είχαμε ποινικές κυρώσεις με επικίνδυνες συνέπειες για μέλη του νυν Δ.Σ. όπως και για μέλη των προηγούμενων Δ.Σ. Οι ανωτέρω πληροφορίες γνωστοποιήθηκαν στο υπ’ αριθμόν 65 Δ.Σ. της Ραδιοφωνίας στις 20 Νοεμβρίου του 2008. Σημειωτέον πως στο Δ.Σ. παρευρισκόταν και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος ψήφισε υπέρ της ρύθμισης και έλαβε γνώση ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2008 θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι τον μήνα Οκτώβριο και το δώρο Χριστουγέννων.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή κατανοεί το οικονομικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και για το λόγο αυτό οι ενέργειές της προσανατολίζονται προς διευθέτηση του υφιστάμενου προβλήματος. Ταυτόχρονα, σεβόμενη τα ερωτήματα που έχουν υποβάλλει συνδημότες μας για το κόστος της Ραδιοφωνίας, δράττεται της ευκαιρίας να ενημερώσει ότι τα έξοδα της επιχείρησης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό αφορά στην μισθοδοσία των εργαζομένων, ανέρχονται κατά προσέγγιση στο ποσό των 1.600.000 ευρώ, ενώ τα ανάλογα έσοδα ανέρχονται κατά προσέγγιση στο ποσό των 120.000 ευρώ.

Τα ποσά είναι ενδεικτικά του υφιστάμενου οικονομικού προβλήματος και καθιστούν σαφές πως η παρούσα Δημοτική Αρχή καλείται να διαχειριστεί κρίση, την οποία παρέλαβε και σε ουδεμία περίπτωση δεν έχει συντελέσει σε αυτή».