ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΑΜΟΥΘ!!!

Έναν προϋπολογισμό που θα μείνει χαραγμένος στην ιστορία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής παρουσίασε η Δημοτική Αρχή προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το προηγούμενο έτος. Ο λόγος που ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός θα γράψει ιστορία είναι το δυσθεώρητο ύψος του που ανέρχεται (κρατηθείτε)... στα 110.185.233, 96 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 37 δις δραχμές! Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με τον επίσης "φουσκωμένο" προϋπολογισμό του 2008, που είχε φτάσει στα 91.745.628,88 ευρώ (εκ των οποίων μέχρι 31-10 είχαν υλοποιηθεί τα 24.801.102,98 ευρώ).

Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο όμορος Δήμος της Νέας Ιωνίας (που είναι και διπλάσιος σε μέγεθος) κατέθεσε προϋπολογισμό ύψους 50 εκ. ευρώ... Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Μήνας, προσπάθησαν στις εισηγήσεις τους να εξηγήσουν αυτή την αύξηση, την οποία ο κ. Μήνας, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως "τεχνητή". Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Διοίκησης, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται: (α) το ποσό των 25 εκ, ευρώ για το δάνειο αναχρηματοδότησης των υφισταμένων δανείων, της εξόφλησης οφειλών και την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος (β) το ποσό των 13 εκ. ευρώ για το δυνητικό τέλος της απόκτησης του κτήματος φιξ, (γ) το ποσό των 5 εκ. ευρώ ως πρόβλεψη απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων και (δ) τα έργα με χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κρίσιμη χρονιά με το Δήμο να έχει πολλές προσδοκίες σε μια σειρά θεμάτων (Φιξ, απόδοση πόρων από κεντρική εξουσία, δάνειο) κάτι που απεικονίζεται και στον προϋπολογισμό.

Ο Δήμαρχος στην εισηγητική του έκθεση προχώρησε σε έναν απολογισμό των ενεργειών της Διοίκησης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Δήμου, αλλά μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως η σύναψη του μεγάλου δανείου αποτελεί έναν βασικό πυλώνα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Δήμου. Τόνισε επιπλέον, πως εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνεται η προσαρμογή των δημοτικών επιχειρήσεων στο νέο Κώδικα. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Διοίκησης για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος (μελέτη Πολυτεχνείου) και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Εδώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θετική εξέλιξη της δικαστικής από-φασης για το κτήμα φιξ και τη συμβολή του Δήμου σε αυτήν. Όπως σημείωσε, η Δημοτική Αρχή πιέζει προς την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού για την αγορά του κτήματος από κεντρικούς πόρους. Αν με το θέμα της απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι υπάρχει παράθυρο ελπίδας για την τόνωση των οικονομικών των ΟΤΑ.

Σφοδρή η κριτική της Αντιπολίτευσης
Στο επίκεντρο της κριτικής της Αντιπολίτευσης στάθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο το εξωπραγματικό (για τα δεδομένα του Δήμου) μέγεθος του προϋπολογισμού. αλλά και το μεγάλο δάνειο. Επίσης, το ζήτημα του κτήματος Φιξ και η επιβολή δυνητικού τέλους απασχόλησε πολλούς συμβούλους. Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συνεργασίας, κ. Γιώργος Μαστοράκος. τόνισε πως, τα τοκοχρεολύσια του Δήμου θα εκτιναχτούν τα επόμενα χρόνια, αν ληφθεί το μεγάλο δάνειο που προγραμματίζει η Διοίκηση. Όποιος είναι στη διοίκηση τα επόμενα χρόνια δεν θα αντέξει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα οικονομικά, ο κ. Μαστοράκος επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από τους ΚΑΠ αλλά και από τα ανταποδοτικά τέλη έχουν αυξηθεί σημαντικά (28%), κάτι που δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης, Ο πρώην Δήμαρχος εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης του στην ένταξη στον προϋπολογισμό του δυνητικού τέλους για το κτήμα Φιξ, καθώς, όπως είπε, αποθαρρύνει το Υπουργείο από το να προχωρήσει στην αγορά του χώρου. Η "Δημοκρατική Συνεργασία", όπως είπε ο επικεφαλής της, δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, γιατί θεωρεί πως είναι πλασματικός και έχει μεγάλη απόκλιση από τα πραγματικά δεδομένα, ενώ χαρακτηρίζεται και από ασάφεια.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη", κ. Νίκος Μπάμπαλος, μίλησε για κρίση αξιοπιστίας του Δήμου. Όπως παραδέχτηκε κάποια από τα προβλήματα προϋπήρχαν, αλλά καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή αδυναμία στη διαχείριση τους και στην λήψη αποφάσεων. Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν έδωσε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Για το κτήμα Φιξ δήλωσε πως η αγορά του είναι υποχρέωση της πολιτείας και ζήτησε την ανάδειξη του ζητήματος μέσα από την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ. Επίσης στάθηκε και στο γεγονός πως δεν είδε κάποιο κονδύλι για την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, κάτι που έχει ανάγκη η πόλη. Κλείνοντας, ο κ. Μπάμπαλος διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι η παράταξη του θα είναι δίπλα στη Δημοτική Αρχή σε σημαντικά ζητήματα για την πόλη.

Για δύο χρόνια διαρκούς αναταραχής στο Δήμο έκανε λόγο ο Γιώργος Βλαντής. που είπε προς τη δημοτική αρχή ότι ποτέ κανείς δεν την εμπόδισε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει κάποια ζητήματα. Για την επόμενη χρονιά ο κ. Βλαντής είπε πως δύο είναι τα καίρια ζητήματα: το μεγάλα δάνειο και το κτήμα Φιξ. Για το δάνειο είπε πως συμφωνεί με την εξόφληση των παλιών υποχρεώσεων, ενώ για το Φιξ εξέφρασε την υποστήριξη της παράταξης του με το δυνητικό τέλος που θα συνοδευτεί και με μείωση των ανταποδοτικών.

Αντίθετος με το δυνητικό τέλος παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", κ. Βασίλης Λυκούρας, εφόσον το ζήτημα της απόκτησης του χώρου από το κράτος δεν έχει τελειώσει. Ο κ. Λυκούρας εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης του με τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής [δεν δίστασε να κάνει λόγο για "ληστρική αυτοχρηματοδότηση" του υπόγειου γκαράζ στην κεντρική πλατεία, με την λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων και την οικονομική συμμετοχή των δημοτών σε αυτές. «Ο Δήμος έχει πρόβλημα σωστής διαχείρισης.. για να μπορέσει να ορθοποδήσει θα πρέπει να απευθυνθεί στους τραπεζίτες…» δήλωσε ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής ενότητας».

Την εξάωρη εξαντλητική συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος που ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. "Δεν θα στρατοπεδεύσουμε στη συντήρηση και στη προκατάληψη... Δεν θα σχεδιάσουμε το αύριο με συνταγές του χτες. Προχωράμε με πολιτικό Θάρρος και ελπίζουμε ότι ο Λαός του Ηρακλείου θα κρίνει αντικειμενικά. Θα προχωρήσουμε σε ρήξεις... θα λέμε την αλήθεια στους δημότες όσο δύσκολη και αν είναι αυτή", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργόπουλος. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος επεσήμανε πως το μεγάλο δάνειο που σκοπεύει να συνάψει η Δημοτική Αρχή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μικρότερο από το ποσό των 25 εκ. ευρώ.
προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τη Συμπολίτευση, με την πλειοψηφία των παρισταμένων συμβούλων της αντιπολίτευσης να δηλώνουν παρόντες. Καταψήφισε ο Β. Λύκουρας.


Από την εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ