ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ... ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Με τις λέξεις φαίνεται ότι παίζει η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, η οποία προχώρησε σε επίσημη «διάψευση» των όσων σημείωσε ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Μαστοράκος στη «Ζω», σχετικά με τα δημοτικά τέλη, ότι δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά 30%. Συγκεκριμένα, τόσο ο δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος, όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κ. Μήνας υποστήριξαν ότι ο πρώην δήμαρχος δεν λέει την αλήθεια, παρουσιάζοντας μάλιστα σχετικούς πίνακες, όπου τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί τα δύο χρόνια της διοίκησης Γεωργόπουλου, κατά 9,44%. Και αυτό, πράγματι είναι αλήθεια.

Μόνο που είναι η μισή αλήθεια.

Η υπόλοιπη μισή αλήθεια, που συμπληρώνει το πάζλ, είναι ότι οι… δημοτικοί φόροι αυξήθηκαν την τελευταία διετία κατά 55,88%! Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για τους Ηρακλειώτες;
Απολύτως καμία!

Η διαφορά βρίσκεται στο πως επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το ένα έσοδο ο Δήμος και στο πως επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το άλλο. Για τους Ηρακλειώτες, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά – με μοναδική εξαίρεση την… ονομασία:
Το ένα ονομάζεται δημοτικό τέλος και το άλλο δημοτικός φόρος. Και τα δύο όμως πληρώνονται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και προφανώς κανέναν δεν ενδιαφέρει πως ονομάζονται οι επιβαρύνσεις που πληρώνει κάθε χρόνο στο Δήμο, αλλά το συνολικό ποσό.

Τον… χαβά τους
Παρ’ ότι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν αυτήν την επισήμανση στη δημοτική αρχή, όταν ο δήμαρχος ανέμιζε το δημοσίευμα της «Ζω» με τις αναφορές του Γ. Μαστοράκου, στελέχη της πολύ απλά τόνιζαν πως «ο πρώην δήμαρχος είπε για τα δημοτικά τέλη, εμείς απαντούμε σ’ αυτό». Ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος παίρνοντας τον λόγο σημείωσε με τη σειρά του, ότι δεν έχει καμία σημασία ο διαχωρισμός, αλλά το τι επιβαρύνεται συνολικά ο Ηρακλειώτης, κάτι που σημειώσε και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μ. Παντερή, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο με δηλώσεις της στη «Ζω» είχε αποκαλύψει την πολύ μεγάλη αύξηση κατά 55,88% στον δημοτικό φόρο.

Επιμένουν
Ωστόσο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κ. Μήνας, επιμένει στον διαχωρισμό.
Με γραπτή του ανακοίνωση σημειώνει ότι «η νέα Δημοτική Αρχή με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενη τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που πληρώνουν οι δημότες του Ηρακλείου, προσπάθησε να μειώσει το κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας και να την
αναδιοργανώσει διατηρώντας την πόλη καθαρή. Για το λόγο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την δυσμενή οικονομική κατάσταση ο δήμαρχος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος και η νυν Δημοτική Αρχή διατήρησε σταθερά τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2009, χωρίς καμία αύξηση αυτών.

Έτσι για την τριετία 2007 – 2009 η συνολική αύξηση θα ανέλθει σε 9,44 %. Σε αντίθεση με την πολιτική της πρώην Δημοτικής Αρχής με δήμαρχο τον κ. Μαστοράκο που επιβάρυνε υπέρμετρα τους Δημότες με τεράστιες αυξήσεις των τελών.
Ενδεικτικά τις τρεις τελευταίες θητείες της η διοίκηση Μαστοράκου αύξησε τα τέλη τα τέλη κατά 18,52% (Από το 2003 – 2006), κατά 19,47% (Από το 1999 – 2002) και κατά 61,43% (Από το 1995 – 1998). Με τα στοιχεία αυτά, δεν μπορεί ο κ. Μαστοράκος σήμερα, όταν οι Δημότες καταδίκασαν την πολιτική του το 2006, να ισχυρίζεται ότι αν ήταν δήμαρχος θα άφηνε σταθερά τα τέλη. Τον διαψεύδουν οι ίδιες του οι πράξεις».

Από την τοπική εφημερίδα "ΖΩ"