ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

Έλαχε αυτό το διάστημα στο Δήμο Ηρακλείου να προκύψουν δύο εντελώς διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους θέματα, τα οποία όμως είχαν από τους πρωταγωνιστές τους ή τουλάχιστον τους υπερασπιστές των πρωταγωνιστών τους, την ίδια στρεβλή και λαθεμένη υπερασπιστική γραμμή.

Το ένα θέμα αφορά την κριτική στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Νόρα Κατέχη, για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ.

Το άλλο αφορά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στο Ηράκλειο από τις καταγγελίες συγκεκριμένης τηλεοπτικής εκπομπής στο Extra 3, ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου ζήτησε ρουσφέτι από τη ΝΔ, να διοριστεί
η σύζυγος του διευθύντρια στη ΔΟΥ Δ’ Αθηνών.
Και τα δύο, άσχετα επαναλαμβάνω μεταξύ τους, θέματα αντιμετωπίστηκαν, είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, είτε από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως «προσωπικά θέματα».
Συγκεκριμένα σ’ ότι αφορά την Ν. Κατέχη, έσπευσαν να υπερθεματίσουν για το άριστο του χαρακτήρα της και για την προσφορά της στα κοινά του Ηρακλείου.
Σ’ ότι αφορά την υπόθεση του Στ. Γεωργόπουλου, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα «προσωπικό θέμα του δημάρχου και κακώς έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο». Αυτό, γιατί νωρίτερα ο Γ. Βλαντής είχε ζητήσει από το δήμαρχο να κάνει μία τοποθέτηση, εάν το επιθυμούσε, μετά την προβολή της εκπομπής και τα όσα καταγγέλθηκαν.

Ξεκινώντας από το θέμα με την Ν. Κατέχη.
Προσυπογράφω τα όσα είπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο ίδιος ο δήμαρχος για το ήθος της, τον χαρακτήρα της, την προσφορά της στο Ηράκλειο. Ίσως είπαν και λίγα, αν αναλογιστούμε ότι η γυναίκα έχει δώσει και χρήματα από την τσέπη της για να πληρωθούν εργαζόμενοι της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ, όπως και ο Γ. Μαστοράκος εξάλλου, και ακόμη περιμένουν να τα πάρουν πίσω.

Αυτό το γεγονός δεν έχει καμία, μα απολύτως καμία σχέση με την πολιτική κριτική που της ασκήθηκε στον τρόπο που χειρίστηκε, ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ. Η Ν. Κατέχη είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ο οποίος όμως προχώρησε σε μία ξεκάθαρα πραξικοπηματική ενέργεια ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο και το ένα δεν πρέπει να συγχέεται με το άλλο.
Και είναι ολοφάνερο ότι η ιδιαίτερα σκληρή κριτική που έγινε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με την προσωπική της υπόσταση, αλλά με την συγκεκριμένη πολιτική της επιλογή. Αυτό προφανώς δεν το έχει καταλάβει ούτε η ίδια, αφού αποκάλεσε «υβρεολόγιο» ένα επικριτικό κείμενο που περιείχε πολιτική μομφή στο πρόσωπό της και το οποίο υπογράφεται από τους
δημοτικούς συμβούλους Α. Χριστοδουλίδη και Κ. Κουτρούλη.

Τώρα, για την αναφορά του δημάρχου, του κ. Γεωργόπουλου ότι αισθάνεται οίκτο (!) για τους επικριτές των πολιτικών επιλογών της Ν. Κατέχη, προφανώς αυτή δεν αντέχει οποιασδήποτε σοβαρής κριτικής.

Στο θέμα του ίδιου του δημάρχου, υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις στις επιλογές. Ο ίδιος ο δήμαρχος,
έδειξε να προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες.
Αφενός, με την τοποθέτησή του στο Δημοτικού Συμβούλιο, απάντησε επί της ουσίας στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Extra 3, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι ψέματα και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αφετέρου ωστόσο, έκανε αναφορές και για το ήθος του ίδιου και της οικογένειάς του, δίνοντας μια προσωπική διάσταση στο θέμα.

Εκεί όμως που υπήρξε πλήρης στρέβλωση της πραγματικότητας, ήταν σε τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση «προσωπικό θέμα του δημάρχου»!
Ποιο ακριβώς είναι το «προσωπικό θέμα»; Το εάν ο δήμαρχος ζήτησε από τη ΝΔ ευνοϊκή μετάθεση για την σύζυγο του είναι «προσωπικό θέμα»; Προφανώς κάπου υπάρχει απώλεια της κοινής λογικής.
Το θέμα είναι άκρως πολιτικό και έχει δύο όλες και όλες διαστάσεις: Ή θα αποδειχθεί ότι οι λίστες με τα ρουσφέτια που εμφανίστηκαν στην συγκεκριμένη εκπομπή είναι αληθινές, οπότε ο δήμαρχος Ηρακλείου θα βρεθεί σε μία ιδιαίτερα δύσκολη θέση ή θα αποδειχθεί ότι οι λίστες με τα ρουσφέτια είναι πλαστές, οπότε αυτός που θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση είναι ο δημοσιογράφος. Ο κ. Γεωργόπουλος δήλωσε ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

Όλα τα υπόλοιπα, θυμίζουν λίγο «Άρλεκιν» και είναι προς λαϊκή κατανάλωση.


κείμενο του Διευθυντή σύνταξης της τοπικής εφημερίδα "ΖΩ" Τ. Τατάρουγλου