ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ...

Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ 19 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΑΜΕΣΑ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ 10 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΑΤΤΕ ΠΟΤΕ.
Επιμέλεια: Τάσος Τατάρογλου

Το Ηράκλειο βρίσκεται σε κρίση. Η δημοτική αρχή με τον σημερινό δήμαρχο Στ. Γεωργόπουλο, έχει οδηγήσει την πόλη σε απίστευτες περιπέτειες και στην ουσιαστική κατάρρευση. Τι πρέπει να ρωτήσει ένας δημοσιογράφος τον πρώην δήμαρχο Γ. Μαστοράκο, που οι δημότες του Ηρακλείου του εμπιστεύτηκαν 4 φορές το τιμόνι της πόλης;
Όπως θα διαπιστώσετε, αυτή η συνέντευξη, δεν είναι μια κλασσική συνέντευξη. Δεν έχει πολλές και αναλυτικές ερωτήσεις – για την ακρίβεια έχει μόλις δύο. Και οι απαντήσεις δεν είναι μακρόσυρτες, ξύλινες και στερετυπικές. Είναι ουσιαστικές. Είναι απαντήσεις που σκοπό έχουν, όταν έρθει η ώρα, να βγάλουν το Ηράκλειο από την πολύ μεγάλη κρίση που βιώνει σήμερα.

Η «Ζω» ρωτά τον Γιώργο Μαστοράκο μόλις δύο πράγματα: Τι θα έκανε εάν συνέχιζε να ήταν δήμαρχος, καθώς και τι δεν θα έκανε. Διότι, όπως όλα δείχνουν, οι Ηρακλειώτες απαιτούν ξεκάθαρες και ευθείες απαντήσεις και όχι έναν πολιτικό λόγο που παραπέμπει στα πολιτικά ήθη και τις συνήθειες της δεκαετίας του ’50.

“Ζω”: Κύριε Μαστοράκο, τι θα κάνατε για το Ηράκλειο, εάν συνεχίζατε να είστε δήμαρχος;
Γ. Μαστοράκος: Το Ηράκλειο θα ήταν καθαρό, γιατί η καθαριότητα αποτελεί στις δύσκολες εποχές δείκτη του πολιτισμού μας.
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα έμεναν σταθερά, χωρίς αύξηση, και δεν θα εκτινασσόντουσαν προς τα πάνω κατά 30%, μέσα σε μόλις δύο χρόνια της διοίκησης του κ. Σ. Γεωργόπουλου.

Οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας και ιδιαίτερα τα δημοτικά ιατρεία, θα είχαν ουσιαστική ενίσχυση.

Άμεση φροντίδα μας θα ήταν η επίλυση του κυκλοφοριακού με ρυθμίσεις που θα ανακούφιζαν περισσότερο την πόλη. Να μην λησμονούμε ότι τα έργα της κεντρικής πλατείας ΕΔΙΩΞΑΝ 50.000 αυτοκίνητα από το Ηράκλειο!

Θα πάλευα για τη διάνοιξη της Κύμης και τον εξωραϊσμό της λεωφόρου Ηρακλείου.

Η αξιοποίηση του κτιρίου του Δήμου στο πάρκο της οδού Πευκών που παραμένει νεκρό, βιάζει κι εκδικείται την αισθητική όλων των περαστικών, θα ήταν δεδομένη.
Το δίκτυο οδοποιίας του Ηρακλείου που βασανίζει καθημερινά οδηγούς και ταλαιπωρεί οχήματα, θα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Άμεση προτεραιότητα μας θα ήταν η αξιοποίηση του ιδιόκτητου χώρου που στέγασε τους σεισμόπληκτους στις οδούς Πευκών και Κλεισθένους με τη δημιουργία πάρκου αναψυχής.

Θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο των περιοχών Μαγκουφάνας-Φιξ και Κάτω Ψαλιδίου.

Οι αθλητικές δραστηριότητες, τα μαζικά προγράμματα και οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης μας, θα ενισχυόντουσαν σημαντικά.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου θα είχαν τον ποιοτικό χαρακτήρα που τόσα χρόνια καθιερώσαμε στο Δήμο μας.

Θα προχωρούσαμε σε ιεράρχηση και απαλλοτριώσεις σταδιακά, των ελάχιστων ελευθέρων χώρων που έχουν απομείνει χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.
Η απαλλοτρίωση του κτήματος ΦΙΞ αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και την οφείλει στο Ηράκλειο και στους κατοίκους της.

Θα φρόντιζα για την αρτιότερη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών κτιρίων της πόλης μας.
Η τακτοποίηση των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις, θα γινόταν ξεκάθαρα και άμεσα.

Θα ίδρυα Κοινωνικό Παντοπωλείο για να προμηθεύονται οι βεβαιωμένοι άποροι και ανήμποροι τα αναγκαία τρόφιμα σαν ένδειξη κατανόησης και συμπαράστασης στα προβλήματα τους.

Με εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους θα προετοιμάζαμε προτάσεις για την ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του Δήμου μας από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει σημαντικά έσοδα από αδυναμία της σημερινής διοίκησης.

Θα ενίσχυα όλες τις δραστηριότητες της νεολαίας.

Τέλος, υπογραμμίζω
ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

Ζω: Στον αντίποδα, τι δεν θα κάνατε, εάν ήσασταν σήμερα δήμαρχος στο Ηράκλειο;

Γ. Μαστοράκος: Δεν θα άφηνα την πόλη 40 μέρες στο έλεος των σκουπιδιών, που δημιουργούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Δεν θα έκλεινα το κολυμβητήριο της οδού Ηρακλείου 400, που λειτούργησε για 11 χρόνια και εξυπηρετούσε τους δημότες τόσο για τις αθλητικές δραστηριότητες όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Δεν θα καλούσα τιμητικά στρατιωτικά αγήματα να μου παρουσιάζουν όπλα στις εθνικές επετείους.

Δεν θα ήμουν απρόσιτος στους δημότες και τα προβλήματα.

Δεν θα αδιαφορούσα για τους πόρους του Δήμου ιδιαίτερα για τα χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρηματοδοτούσαν δραστηριότητες έργων και αναπλάσεις στο Δήμο μας.

Δεν θα είχα απολύσει κανένα εργαζόμενο.

Δεν θα οδηγούσα σε απαξία τον καλύτερο βρεφονηπιακό σταθμό της οδού Β. Ηπείρου (ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ) που αποτέλεσε παράδειγμα για μίμηση σε πολλούς Δήμους.

Δεν θα έκανα parking την κεντρική πλατεία.
Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη διοίκηση του Δήμου, στην επιχείρηση να αλλοιώσει τη λειτουργία και την αισθητική της κεντρικής πλατείας.

Δεν θα άφηνα απλήρωτους για πολλούς μήνες τους εργαζομένους των δημοτικών επιχειρήσεων.

Δεν θα αδιαφορούσα στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων και θα παραχωρούσα κάθε πληροφόρηση που θα μου ζητείτο σχετικά με τις δραστηριότητες, τις υπηρεσίες και τα οικονομικά του Δήμου και τις προσλήψεις που έχουν γίνει από τη διοίκηση.

Η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στην τοπικη εφημερίδα "ΖΩ" της 06/02/09