ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟ... ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Σφοδρή επίθεση κατά της δημοτικής αρχής του Στ. Γεωργόπουλου εξαπέλυσε ο πρώην δήμαρχος Γ. Μαστοράκος σε μία μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η παράταξη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» την Κυριακή 29 Μαρτίου. Ο Γ. Μαστοράκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στο Δήμο, στις γειτονιές, στα πεζοδρόμια στα Δημοτικά Συμβούλια δίνεται μια μάχη για να μη γυρίσει περισσότερο αυτή η πόλη πίσω. Δύο χρονιά τώρα γυρίζει συνεχώς πίσω το Ηράκλειο και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει το 2010 να σηματοδοτήσουμε πάλι την αναγέννηση της πόλης όπως 16 χρόνια πολεμήσαμε και φτιάξαμε ένα Ηράκλειο που πολλές φορές απετέλεσε παράδειγμα για άλλους Δήμους». Αναλυτικά:

Καθημερινότητα
Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα του Ηρακλειώτη, κάνοντας σύγκριση της δικής του διοίκησης με αυτήν του Στ. Γεωργόπουλου. Όπως είπε «καθιερώσαμε δημοτική συγκοινωνία. Σήμερα εκτελούνται τα μισά δρομολόγια. Φτιάξαμε τρία νέα ΚΑΠΗ. Σήμερα έχουνε πέσει σε απραξία. Εντάξαμε στο σχέδιο το σύνολο σχεδόν της πόλης και σήμερα ακόμα εκκρεμεί η ένταξη μιας περιοχής στο Κάτω Ψαλίδι κι η περιοχή της Μαγκουφάνας - Φιξ. Κατασκευάσαμε θέατρο, βιβλιοθήκη, το πολιτιστικό κέντρο που βρισκόμαστε. Και βεβαίως φιλοξενήσαμε ποιοτικές εκδηλώσεις. Στο Ηράκλειο ήρθε ο Μίκης. Έγινε αφιέρωμα στον Αναγνωστάκη. Περάσανε όλοι οι μεγάλοι του πολιτισμού και της τέχνης. Σήμερα φτηνές παρηκμασμένες εκδηλώσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πολιτιστικής δραστηριότητα του Δήμου. Μας καταλογίζουνε ευθύνες γιατί βοηθήσαμε κόσμο. Βοηθήσαμε κι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Γιατί η ανθρωπιά πρέπει να ναι συνάρτηση της πολιτικής. Όταν πήραμε το Δήμο τα σχολεία ήταν πρωί βράδυ εκτός 2-3 εξαιρέσεων. Εδώ και πολλά χρόνια φτιάξαμε σχολικά συγκροτήματα και τα σχολεία όλα λειτουργούν σε πρωινή βάρδια εξασφαλίζοντας την ευρυθμία και στην οικογένεια και στο παιδί και στη μάθηση του. Σήμερα τα σχολεία αυτά μένουν χωρίς συντήρηση. Ζήσαμε κάποιες μέρες 30-35-40 μέρες με τα σκουπίδια στους δρόμους. Η καθαριότητα είναι δείγμα πολιτισμού και το Ηράκλειο δεν είναι καθαρή πόλη».

Κυκλοφοριακά
Ο Γ. Μαστοράκος τόνισε πως «αναπλάσαμε το κέντρο ενοποιώντας τις δυο πλευρές τη πόλης και είδαμε κάποιες μακέτες το 2006 στις εκλογές ότι θα γίνει υπόγεια σύνδεση της Ιφιγένειας με τη Μαρίνου Αντύπα ούτως ώστε να φεύγουν υπόγεια τα αυτοκίνητα από το Ηράκλειο να φύγουν προς το Ολυμπιακό Στάδιο. Ακόμα έχουν μείνει μακέτες. Καμία πρόθεση από τη σημερινή διοίκηση παρόλο που εμείς διαφωνούμε για το συγκεκριμένο έργο. Εμείς μαζί με το έργο της πλατείας είχαμε προγραμματίσει τότε και την αλλαγή των κυκλοφοριακών δεδομένων για να αποφορτίσουμε την ήδη επιφορτισμένη διαδρομή με επίκεντρο την Πολυτεχνείου. Η σημερινή διοίκηση δεν προχώρησε απολύτως τίποτα».

Διοίκηση
Σφοδρή ήταν η επίθεση του πρώην δημάρχου στη δημοτική αρχή, σε θέματα διοίκησης. Όπως είπε «αποδιάρθρωσαν τις υπηρεσίες. Σήμερα ο Δήμος δεν έχει τις υπηρεσίες που έπρεπε να προσφέρονταν στου δημότες κι αυτό οφείλεται στις συνεχείς μετακινήσεις των υπαλλήλων, στις αλλαγές ειδικοτήτων. Πρέπει να πω από αυτό το βήμα ότι οι υπάλληλοι και κάθε άνθρωπος έχει την αξιοπρέπεια του και καμιά διοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε την εξουσία να τους θεωρεί ότι είναι υποχείριά της. Οι υπάλληλοι έχουν αξιοπρέπεια. Η διοίκηση είναι κλεισμένη στα γραφεία της. Ή μάλλον βγαίνει από τα γραφεία. Όταν πρόκειται για χορούς και πανηγύρια. Μόνο για αυτά είναι κοντά στον κόσμο η σημερινή διοίκηση».

Φιξ
Αναφερόμενος στο Φιξ, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον νυν δήμαρχο Ηρακλείου, ότι παρενέβη για να μην λυθεί το θέμα. Όπως είπε «καταφέραμε να το εντάξουμε στα έργα των ολυμπιακών απαλλοτριώσεων. Κι είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο το Παλιό Ηράκλειο αλλά όλη την πόλη μας γιατί είναι ένας πνεύμονας πρασίνου 27 στρεμμάτων ο οποίος θα δώσει ανάσα στο Ηράκλειο και στους γειτονικούς Δήμους. Κατατεθήκαν τα λεφτά στην τράπεζα για να τα πάρουν οι ιδιοκτήτες, οι αναγνωρισμένοι ιδιοκτήτες. Μεσολάβησε μια επίσκεψη ιδιωτική του κ. Γεωργόπουλου στην τότε αρμόδια υπουργό. Ο τότε δήμαρχος δηλαδή ο ομίλων, δεν εκλήθη σε αυτή την επίσκεψη. Μετά από αυτή την επίσκεψη τα χρήματα απεσύρθησαν από την τράπεζα με προσχήματα που δε στέκουνε ότι τάχατες είχε περάσει ο χρόνος στον οποίο έπρεπε να συντελεστεί η απαλλοτρίωση. Έτσι λοιπόν χάθηκε το κτήμα Φιξ. Το κτήμα Φιξ όμως είναι προτεραιότητα για όλους κι εκεί συμφωνούμε όλες οι παρατάξεις για να δώσουμε μια μάχη ποτέ αυτό να μη γίνει ένα άλλο εμπορικό κέντρο ή ένα άλλο μεγαθήριο που θα υποβαθμίσει τη ζωή στην πόλη μας. Εμείς θα κάνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να το αποκτήσουμε το κτήμα Φιξ αν ξαναγίνουμε διοίκηση».

Γκαράζ και σταθμός Σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία γκαράζ στο κέντρο της πόλης, τόνισε ότι «τι σημαίνει υπόγειο γκαράζ; Σημαίνει πενταπλάσια προσέλευση αυτοκινήτων ημερήσια σε σχέση με τη χωρητικότητα του γκαράζ αν χωράει 300 αυτοκίνητα, οι προβλέψεις να λένε ότι θα ‘έρθουν 1.500. Σημαίνει ότι οι γύρω δρόμοι θα παραμείνουν γεμάτοι αλλά θα υπάρχει και κίνηση προς το γκαράζ. Σημαίνει ότι θα έχουμε ένα μπετόν στην κεντρική πλατεία σε σχέση με το λίγο πράσινο που υπάρχει σήμερα. Σημαίνει ότι αυτό το κέντρο που ταλαιπωρήθηκε και εκεί κάναμε μια πολύ μεγάλη απόφαση για το έργο της πλατείας για το οποίο βεβαίως πληρώσαμε και το τίμημα παρόλο που τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα αυτού του έργου κι έχει αποκατασταθεί η ευρυθμία στη λειτουργία της πλατείας. Αυτή η πλατεία λοιπόν θα είναι ένας χώρος πρασίνου ο οποίος θα φιλοξενεί τις δραστηριότητες για την μετεπιβίβαση των κατοίκων των άλλων προαστίων, Εμείς λέμε όχι. Λέμε όχι σε αυτό το γκαράζ γιατί θα υποβαθμίσει περισσότερο τη ζωή μας. Λέμε όχι λοιπόν σε αυτό το γκαράζ και υποδεικνύουμε ότι το κράτος έχει ελευθέρους χώρους στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις για να κάνει εκεί ένα σταθμό γκαράζ γιατί εκεί μπορούν πιο εύκολα να στεγαστούν δραστηριότητες τέτοιας μορφής ακριβώς γιατί υπάρχουν δραστηριότητες κατοικίας. Θα παλέψουμε με όλες μας τι δυνάμεις να μην έρθει άλλη υποβάθμιση στο κέντρο να μην γίνει αυτό το γκαράζ. Φαντάζεστε στα δυο χρόνια της κατασκευής του, γιατί τόσος είναι ο κατασκευαστικός χρόνος τι εικόνα θα έχει το Ηράκλειο; Πως θα καταντήσει η τοπική αγορά η οποία πλήττεται σήμερα από την οικονομική κρίση και τα φαινόμενα της ανεργίας τα οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχούν. Πως θα δουλέψουν τα καταστήματα όλων των μορφών που απέκτησαν σήμερα μια ισορροπία; Δεν πρέπει να γίνει γκαράζ στο Ηράκλειο και δε θα γίνει γκαράζ στο Ηράκλειο γιατί δεν μπορεί να φιλοξενήσει το κέντρο. Ακούγεται ακόμα ότι προγραμματίζεται σταθμός του ΗΣΑΠ στη συμβολή της οδού Αυγής με την οδό Κηφισιάς. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να είναι αντιθέτως με την κατασκευή ενός σταθμού, ο οποίος οπωσδήποτε θα εξυπηρετήσει μια κατηγορία πληθυσμού η οποία γειτνιάζει με την περιοχή. Όμως πρέπει να πούμε τις παρατηρήσεις μας και τις ενστάσεις μας. Αν πάμε να φτιάξουμε ένα σταθμό καινούργιο είναι λογικό ότι δημιουργούμε ένα κέντρο καινούργιο στην πόλη. Θα αναπτυχθούν δραστηριότητες. Θα γίνουν καταστήματα θα μετατραπούν οι κατοικίες σε εμπορικές χρήσεις. Αυτό τι σημαίνει; Ένας σταθμός χρειάζεται υπόγειο πάρκινγκ. Χρειάζεται υποστήριξη χρειάζεται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να βάλουμε σε ένα σταθμό που η πλατφόρμα του θα περιορίζει το οδόστρωμα στα 4 ή στα 3,5 μέτρα. Θα πρέπει ο ΗΣΑΠ να μας πει τι θα κάνει. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για ένα έργο το οποίο θα αναστατώσει μια περιοχή γενικής κατοικίας, ήσυχης κατοικίας».

Τρίτη Ηλικία Αναφερόμενος στην Τρίτη ηλικία τόνισε: «Τι ζητάει αλήθεια αυτή η Τρίτη ηλικία; Ζητάει θαλπωρή. Ζητάει διέξοδο στα αδιέξοδα και τη μοναξιά που πολλές φορές φτάνει στην εγκατάλειψη. Ζητάει συμπαράσταση στη δύσκολη βιολογική περίοδο της ζωής της. Τα ΚΑΠΗ μας. Και σας είπα φτιάξαμε τρία καινούργια στα δυο που βρήκαμε. Πρέπει να ξαναγίνουν εστίες ζεστασιάς και θαλπωρής. Δηλαδή νιώθουν οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας ότι είναι αποξενωμένοι. Μπορεί να μην τους χαρίσαμε να πίνουν τον καφέ δωρεάν. Ήμουνα βέβαιος ότι δεν το ήθελαν. Με 20 και 30 λεπτά δεν εξαγοράζεις την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Κι αυτό είναι μια εξαγορά κι εμείς δεν την επικροτούμε.

Αποκτήσαμε το νεοκλασικό του Ερυθρού Σταυρού αυτό το υπέροχο νεοκλασικό από τα λίγα, ίσως το μοναδικό που έχει μείνει στο Ηράκλειο. Το προλάβαμε ενώ είχε πλειστηριαστεί μέσα στο Δήμο από τον Ερυθρό Σταυρό και το είχαν αποκτήσει ιδιώτες. Μπλοκάραμε τις διαδικασίες κι εκεί φιλοξενείται το πρώτο ΚΑΠΗ που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Παραλίγο, κι ευτυχώς το προλάβαμε αυτό, να φύγει κι αυτό, να φύγουν οι δραστηριότητες του ΚΑΠΗ, μετά από μια επίπονη προσπάθεια που καταβάλλαμε στο δημοτικό συμβούλιο το σώσαμε.

Ο Δήμος έχει αποκτήσει εδώ και ενάμισι χρόνο ένα ασθενοφόρο που έχει κι ένα νούμερο πάνω για να το καλέσεις και να σε εξυπηρετήσει. Δοκίμασα να το πάρω αυτό το νούμερο, έλεγε η σύνδεση με αυτό τον αριθμό δεν είναι εφικτή γιατί δεν υπάρχει ο αριθμός. Αν κάποιος δηλαδή χρειαζόταν αυτό το ασθενοφόρο για κάποια έκτακτη ανάγκη πιθανόν να μην προλάβαινε να σώσει τη ζωή του. Αυτή είναι η ειρωνεία και η κοροϊδία της διοίκησης».

Κοινωνικές ανάγκες Ο πρώην δήμαρχος έκανε πρόταση για δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου και κοινωνικού φαρμακείου. Όπως είπε «η οικονομική συγκυρία δύσκολη. Το οικογενειακό κόστος πολύ μεγάλο. Πρέπει να εγερθεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο, σήμερα όπως έχει ο Δήμος Αθηναίων. Ο Δήμος δίνει τρόφιμα σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα. Και ο Δήμος ξέρει στο Ηράκλειο ποιοι δεν έχουν την πραγματική δυνατότητα. Πρέπει να εγκριθεί και κοινωνικό φαρμακείο γιατί είναι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το χαπάκι της πίεσης ή το χαπάκι του διαβήτη. Κι άλλοι Δήμοι το έχουνε κάνει. Πρέπει να το κάνουμε. Κι εμείς και θα το κάνουμε να μας εμπιστευθεί ξανά ο κόσμος. Η κοινωνική πρόνοια δεν είναι εξαγοράσιμη. Είναι υποχρέωση. Είναι υποχρέωση του Δήμου στους αδύνατους. Και δεν πουλιέται δεν εξαργυρώνεται με ψήφους, η παροχή υπηρεσιών στους αδυνάτους. Και αυτό πραγματικά είναι σύνθημα μας».

Τοπική αγορά Σχετικά με την κατάσταση για την τοπική αγορά ο Γ. Μαστοράκος σημείωσε πως «ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην εποχή μας είναι η κρίση της τοπικής αγοράς. Υπάρχει μια αναμφισβήτητη πτώση της δραστηριότητας. Είτε αυτές αφορούν αναψυχή, είτε αυτές αφορούν πωλήσεις αγαθών. Πρέπει κι εμείς στα μέτρα των δυνατοτήτων μας κάτι να κάνουμε. Πρέπει να πάρουμε κάποιες απόφασης. Τι προτείνουμε; 1ον Καθαριότητα στους δημοσίους χώρους. Ένας χώρος για να είναι ελκυστικός για να τον επισκεφτείς πρέπει να είναι καθαρός. Να είναι ευπρόσωπος. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό στις πλατείες της πόλης μας. Εκεί που ασκείται κυρίως η εμπορική δραστηριότητα 2ον Συνεχής αισθητική αναβάθμιση αυτών των χώρων με παρεμβάσεις, περισσότερο φωτισμό που θα κάνει πιο ελκυστική βεβαίως την αγορά και θα συγκεντρώσει μεγαλύτερη πελατεία. 3ον Συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο. Και οπωσδήποτε αυστηρό έλεγχο και περιορισμό των ιδιοτελών χρήσεων και δραστηριοτήτων που λειτουργούν χωρίς σεβασμό στους δημόσιους χώρους. Είναι γνωστό αυτό ότι υπάρχουν επεκτάσεις οι οποίες γίνονται εις βάρος του συνόλου. Και για αυτό προτείνουμε στη δύσκολη περίοδο και μέχρι να ανακάμψει η αγορά να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη και ο δημοτικός φόρος στο μισό, αλλά αυτή η μείωση δεν θα πάει στην τσέπη των ιδιοκτητών και των επιχειρηματιών θα πάει στην κατανάλωση. Θα πέσουν και οι τιμές μαζί».

Θα είναι υποψήφιος; Αναφερόμενος στα πολιτικά πράγματα του Ηρακλείου τόνισε πως «μου ζητούν πολλοί να δηλώσω αν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Εγώ σας απευθύνω ένα ερώτημα. Αν εκδηλώθηκε καμιά υποψηφιότητα και δεν την ξέρω, για να επισπεύσουμε κι εμείς να αναδείξουμε υποψήφιο. Εγώ δεν ξέρω κανένα υποψήφιο. Δεν είναι κανείς υποψήφιος. Δεν έχει πει κανείς εγώ θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος τις επόμενες εκλογές. Εγώ εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι εσείς θα αποφασίσετε. Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε με ποιο σχήμα θα πάμε στις επόμενες εκλογές για να είναι νικηφόρα αυτή η επιλογή. Και να ξέρετε ότι εκείνο που θα κάνω και είναι σίγουρο ότι θα το κάνω είναι ότι θα κινηθώ με γνώμονα το συμφέρον αυτής της πόλης και θα συμμετάσχω σε μια διαδικασία που θα βοηθήσει να μη γυρίσει άλλο το Ηράκλειο πίσω. Με τιμήσατε 4 φορές σα δήμαρχο και αυτή η αγάπη αυτή η εμπιστοσύνη δεν ανταλλάσσεται ούτε με τιμητικά στρατιωτικά αγήματα που είδαμε στην Αγία Τριάδα, ούτε με εγωισμούς και ρεβανσιστικές αντιλήψεις. Εγώ δεν άλλαξα σαν άνθρωπος. Δεν μετακόμισα σε βορειότερα ευγενή προάστια. Δεν άλλαξα τρόπο ζωής και συμπεριφορά. Συνεχίζω να έχω και τα ίδια ελαττώματα και πρέπει να σας το πω σε σας γιατί ξέρω ότι με αγαπάτε και πολλές φορές μου τα συγχωρείτε ήμουν, είμαι και θα παραμείνω Ηρακλειώτης».

Αυτοκριτική και κάλεσμα για συνεργασίες Αναφερόμενος στα λάθη της δικής του περιόδου διοίκησης, ο Γ. Μαστοράκος τόνισε ότι «θεωρώ υποχρέωση μου και νομίζω ότι είναι δείγμα ευθύνης που πρέπει να έχει κάθε ένας που ασχολείται με τα κοινά και την πολιτική να κάνει αυτοκριτική. Κάναμε λοιπόν και πολλά λάθη. Δεν ήταν δυνατό στα 16 χρόνια διοίκησης να έχουμε εμείς το αλάθητο. Κι αυτά τα λάθη βοήθησαν στην εκλογή της σημερινής διοίκησης. Ομολογούμε λοιπόν ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Αλλά καλούμε και όλους όσους έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό το κατάντημα της πόλης να την αναλάβουν. Εμείς θα το πράξουμε, γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στην πόλη. Είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες στις συνεργασίες που θα στηριχτούν σε προγράμματα και θέσεις. Για μας δεν κυριαρχούν τα πρόσωπα. Πάνω από όλα είναι το Ηράκλειο!».

Από το www.zonews.gr