ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ 6 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΜΕΑ!!!!

Τo ανοιχτό ζήτημα των έξι εργαζομένων της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 5 Μαΐου. Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα φύλλα του Χ-τύπου, το ζήτημα με τους 6 εργαζόμενους (5 ΑμΕΑ και 1 απεξαρτητοποιημένο άτομο) έχει ανοίξει από το Φεβρουάριο του 2009, όταν η νέα διοίκηση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας έστειλε ερώτημα προς την Περιφέρεια, σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της απασχόλησης των εργαζομένων που προσλήφθηκαν στη Δημοτική Επιχείρηση με συμβάσεις μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Απάντηση από την κεντρική εξουσία ακόμα δεν έχει δοθεί στο Δήμο, καθώς το θέμα μεταφέρεται από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Αρχικά, η Περιφέρεια διαβίβασε το ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι στο έγγραφο η αρμόδια Διευθύντρια, κα Κωνσταντίνα Τσόγκα, διατυπώνει την άποψη πως “τέτοια δυνατότητα δεν υφίσταται”. Το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη σειρά του, διαβίβασε το θέμα στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο απηύθυνε ερώτημα στο Νομικό Σύμβουλό του. Η θέση του Νομικού Συμβούλου ήταν πως το θέμα, λόγω της βαρύνουσας σημασίας του, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Αυτό, βέβαια, δεν πρόκειται να γίνει γρήγορα και μέχρι τότε η εκκρεμότητα θα συνεχίσει να υφίσταται.

Οι εργαζόμενοι είναι σε “αναμμένα κάρβουνα” όλα αυτό το διάστημα. Είχαμε γράψει για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, το οποίο τελικά τους δόθηκε ολόκληρο, έπειτα από πιέσεις και κινητοποίηση του Σωματείου του και του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου. Η ανησυχία τους εντάθηκε, όταν στις αρχές Μαΐου όλοι οι εργαζόμενοι της Ραδιοφωνίας πήραν τους οφειλόμενους μισθούς του Μαρτίου εκτός από τους ίδιους.

Επιφυλακτικός ο Δήμαρχος...
Ο Δήμαρχος έδωσε διαβεβαιώσεις για την πληρωμή των εργαζομένων μέχρι να λυθεί το θέμα από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Ωστόσο, παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για το θέμα της μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι θα το μελετήσει σε συνεργασία με το Νομικό Σύμβουλο, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα υποστηρίζει η Aντιπολίτευση και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου. “Το αν κάποιος είναι αορίστου χρόνου δεν το ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, τα ορίζουν, αλλά όργανα”, είπε ο Δήμαρχος που πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση και επικαλέστηκε το γεγονός πως απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ούτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ούτε και από το Υπουργείο Εργασίας. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα θεώρησε πως η πληρωμή των εργαζομένων πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Kράτους. Λίγες μέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εν λόγω εργαζόμενοι έλαβαν το μισθό του Μαρτίου.

Έκκληση Αντιπολίτευσης και Συλλόγου Εργαζομένων
Στη συνεδρίαση, λοιπόν, της 5ης Μαΐου παρουσιάστηκε αίτημα-εισήγηση του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης, κ. Νίκου Μαραγκού, (σ.σ. ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τα σωματεία των Εργαζομένων σε Ραδιόφωνο και Δήμο για το χειρισμό του θέματος), για λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη μισθοδοσία των έξι. Από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου, παρουσιάστηκε πρόταση για την λήψη γνωμοδοτικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων μέχρι να αποφανθεί το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αλλά και ο επικεφαλής της “Δημοκρατικής Συνεργασίας”, κ. Γιώργος Μαστοράκος (σ.σ. είχε προηγηθεί συνά­ντηση στο γραφείο Δημάρχου) εξήγησαν πως ο Πρόεδρος της Επιχείρησης είχε επιφυλάξεις για τη συνέχιση της μισθοδοσίας και, υπό την απειλή καταλογισμού, ζήτησε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να είναι “οπλισμένος” πολιτικά, όπως παρατήρησε ο κ. Μαστοράκος.

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης συμφώνησαν με τη λήψη απόφασης που θα έχει βέβαια χαρακτήρα εισήγησης, αλλά παράλληλα απηύθυναν έκκληση στο Δήμαρχο να πάρει απόφαση για τη μεταφορά των εργαζομένων στο Δήμο. Παρόμοια έκκληση έγινε και από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου. Οι Σύμβουλοι, αλλά και οι συνδικαλιστές, είπαν στο Δήμαρχο πως μπορεί βάσει του νόμου να πάρει την απόφαση της μεταφοράς των εργαζομένων και να στείλει τα ε­ντάλματα στον επίτροπο. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, έγγραφα του ΟΑΕΔ που δείχνουν πως το πρόγραμμα δεν θεωρείται πρόγραμμα ορισμένου χρόνου, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ραδιοφωνίας το 2007, που μετατρέπει τις συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, αλλά και το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο, σχετικά με τη μεταφορά εργαζομένων που εργάζονται σε δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας στους οικείους Δήμους (όπως ο Νόμος 3613/2007).

Από το www.xtypos.gr