ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ "ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ" ΤΟΥ Γ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

«Θα στηρίξω την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για επάνοδο στη διοίκηση του Δήμου»

«θα αποφασίσω με ωριμότητα και με γνώμονα τη σύνθεση και την προσπάθεια για νίκη της παράταξης μας στις επόμενες εκλογές».

«Καλό θα ήταν ο Δήμαρχος να σκύψει στα προβλήματα του Δήμου και να πάψει να αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση με αναφορές στο παρελθόν»

«Το έργο της Λ. Κύμης είναι casus belli ανάμεσα στους Δήμους της περιοχής και το κεντρικό κράτος»

«Η ζεστασιά και η οικειότητα με τους δημότες ίσως καθορίσει και τη μελλοντική μου απόφαση!»

Ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Ηρακλείου Αττικής και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας», κ. Γιώργος Μαστοράκος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη επικρίνει τη Δημοτική Αρχή για τις πολιτικές της και τη λειτουργία του Δήμου, δίνει απαντήσεις στις κατηγορίες του Δημάρχου για την κατάσταση που βρήκε στο Δήμο και λέει την άποψη του για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της πόλης.
Ο κ. Μαστοράκος εξηγεί πως θα πορευτεί και ποια θα είναι η στάση του στις δημοτικές εκλογές του 2010 δηλώνοντας πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμφανιστεί ενωμένος ο χώρος του ΠΑΣΟΚ. Μιλάει για τα τεκταινόμενα στους δήμους εκφράζοντας την απογοήτευση του για το «ναυάγιο» της διοικητικής μεταρρύθμισης και ζητώντας να πάψει η αντιπαλότητα μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους.
Τέλος, μας αποκαλύπτει τα συναισθήματα αλλά και τα συμπεράσματά του μετά την ήττα στις εκλογές του 2006 και δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την αντιμετώπιση που τυγχάνει ακόμα και σήμερα από τους δημότες. Μάλιστα δεν διστάζει να μας πει πως ίσως αυτή η οικειότητα που υπάρχει με τον κόσμο καθορίσει και τη μελλοντική του απόφαση για τις εκλογές του 2010!

Ο Δήμαρχος στις συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα με κατοίκους της πόλης αναφέρει πως βρήκε έναν Δήμο χρεοκοπημένο οικονομικά και διαλυμένο οργανωτικά. Τι απαντάτε; Σε ποια κατάσταση αφήσατε τελικά το Δήμo;
O Δήμαρχος δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναπαράγει μια παλιά πολιτική νοοτροπία που ήθελε τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στην άσκηση της διοίκησης στους δημόσιους οργανισμούς να τα φορτώνουμε στις προηγούμενες διοικήσεις. Κατά συνέπεια νομίζω ότι αυτό το ερώτημα που βάζετε δείχνει πως ο Δήμαρχος είναι προσκολλημένος σε μια συντηρητική αντίληψη η οποία επιμένει σε μια λογική που είναι έξω από τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Εγώ σε όλα αυτά έχω να απαντήσω, και το λέω με απόλυτη συναίσθηση, ότι ο Δήμος Ηρακλείου σε σχέση με το 2006 έχει σήμερα έσοδα κατά 50% παραπάνω απ’ όσα είχαμε τότε. Αναφέρω ενδεικτικά ότι το 2009 ο Δήμος Ηρακλείου θα πάρει επιχορήγηση από το κεντρικό κράτος για λειτουργικές δαπάνες και έργα ποσό ύψους 11.000.000 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό του 2006 δεν υπερέβαινε τα 6 εκ. ευρώ.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή η διαφορά χρηματοδότησης αποτελεί ένα ατράνταχτο στοιχείο της αναξιοπιστίας των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί ο κύριος Δήμαρχος. Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι καλό θα ήταν ο Δήμαρχος να σκύψει στα προβλήματα του Δήμου και να πάψει να αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση με αναφορές στο παρελθόν

H Δημοτική Αρχή βρίσκεται ήδη 29 μήνες στη διοίκηση του Δήμου. Πως κρίνετε την πορεία του Δήμου σε γενικές γραμμές αυτό το διάστημα;
Θα απαντήσω με μια μόνο φράση. Θεωρώ ότι η μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου, κρίνοντας την επιεικώς, δεν μας έχει αποδείξει κάτι καινούργιο ενώ δεν υπάρχουν και προτάσεις. Θα μπορούσα να μεταφέρω την άποψη των δημοτών η οποία κρίνεται απογοητευτική για τη μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου και αυτό δεν αποτελεί μια δική μου, πιθανόν ιδιοτελή, εκτίμηση αλλά μια αντικειμενική εκτίμηση του συνόλου των δημοτών. Δανείζομαι σε αυτήν μου την απάντηση και το σύνολο των απόψεων των Συμβούλων της αντιπολίτευσης, είτε ανήκουν στην παράταξη μας είτε ανήκουν σε άλλες παρατάξεις είτε είναι ανεξάρτητοι. Νομίζω βέβαια ότι υπάρχει μια δυνατότητα αναστροφής του κλίματος και εκεί θα έλεγα ότι πρέπει να προσβλέπει η Δημοτική Αρχή δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι σχετικά μικρό. Θα έλεγα πως σαν πολιτικός χρόνος είναι ελάχιστος.

Πρόσφατα ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η μετατροπή και της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΕΗΑ. Τελικά μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου αλλαγών στις τρεις επιχειρήσεις πως πιστεύετε ότι χειρίστηκε η διοίκηση αυτό το θέμα;
Ενώ η κατάληξη είναι ευτυχής καθώς μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ, χρειάστηκε ένα διάστημα 2,5 ετών για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα. Έτσι υπήρξε μια ταλαιπωρία και μια καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων η οποία περισσότερα προβλήματα δημιούργησε στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν δημοτικές δραστηριότητες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και εκεί υπήρξε λάθος τακτική. Καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα ευτυχές, με την εξαίρεση που ανέφερα αλλά με μια κωλυσιεργία που δημιούργησε τις χείριστες εντυπώσεις, οδήγησε σε μια μεγάλη απεργία 30 ημερών και σε άλλες κινητοποιήσεις που παρέλυσαν το Δήμο. Όλα αυτά δημιούργησαν μια αρρυθμία στις υπηρεσίες που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. Αν δε προσθέσω τις συνεχείς αλλαγές θέσεων και ειδικοτήτων των εργαζομένων, οι οποίες δεν αφήνουν τον μετατιθέμενο να δουλέψει στη νέα του θέση γιατί μετά από 6 μήνες έρχεται μια νέα μετάθεση, καταλαβαίνετε πως αυτό το πρόβλημα της αρρυθμίας που υπάρχει στο Δήμο Ηρακλείου καθίσταται εμφανές στην κοινωνία της πόλης είτε αυτό αφορά τον τομέα του περιβάλλοντος είτε αφορά τις λοιπές δραστηριότητες του Δήμου.
Θα ήθελα να μου πείτε συνοπτικά τι πρέπει να γίνει για να δοθεί λύση στα ακόλουθα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα της πόλης: Κτήμα Φιξ, Λεωφόρος Ηρακλείου, Λ. Κύμης, κεντρική πλατεία-παρκινγκ.
Κτήμα Φιξ: Όπως γνωρίζετε είχαμε φτάσει στο σημείο να κατατεθούν τα χρήματα της απαλλοτρίωσης στην Τράπεζα της Ελλάδας για να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες. Η κα Πετραλιά άλλαξε την απόφαση αυτή και απέσυρε τα χρήματα και υπάρχει μια τεράστια εκκρεμότητα. Πάγια θέση μου είναι πως η απόκτηση του κτήματος Φιξ είναι μια υποχρέωση του κράτους προς το Δήμο Ηρακλείου η οποία εκτείνεται αφού ο χώρος θα εξυπηρετήσει και γειτονικούς δήμους. Αυτή η υποχρέωση είχε αναληφθεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ως αντισταθμιστική παροχή προς το Δήμο. Δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε τίποτα παραπάνω παρά να επιμείνουμε σε αυτήν την διεκδίκηση και νομίζω ότι κάποια στιγμή αυτό το άστοργο κεντρικό κράτος θα πρέπει να είναι συνεπές με τις υποχρεώσεις του προς τους δήμους.

Λεωφόρος Ηρακλείου: Νομίζω ότι χρειάζεται έναν εξωραϊσμό. Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το πόσο θα θιγούν οι δημότες οι οποίοι έχουν προσόψεις των ακινήτων τους στη Λ. Ηρακλείου και να διαμορφώσουμε μια λύση η οποία θα εξωραΐζει, θα αναβαθμίζει την αξία των ακινήτων που βρίσκονται επί της Λεωφόρου και να περιορίζει το κόστος που θα έχουν οι ιδιοκτήτες από τη διάνοιξη του δρόμου που πρέπει να λάβει σύγχρονα χαρακτηριστικά. Νομίζω πως όλοι θα βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να επιτευχτεί αυτός ο κοινός στόχος δημοτών-πόλης-Δήμου.

Λεωφόρος Κύμης: Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απογοητευτικά και εδώ πρέπει να πούμε μια αλήθεια: Εν όψει των έργων του 2004 είχε ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων χωρίς να έχουν καταβληθεί χρήματα. Ωστόσο υπήρξε αδυναμία εκ μέρους του κεντρικού κράτους στη συγκέντρωση των κονδυλίων. Οφείλω να ομολογήσω ότι εμείς αυτό δεν το κοινοποιήσαμε στους δημότες. Η επίκληση της οικονομικής αδυναμίας θα έπρεπε να είχε αποτελέσει αντικείμενο αγώνα αλλά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και των μεγάλων έργων που τότε γίνονταν στο Λεκανοπέδιο, αλλά και στην πόλη μας, δεν υπήρξε η καταλληλότερη αντιμετώπιση και από τη δική μας παράταξη. Η Λ. Κύμης δεν ήταν τότε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δυστυχώς όμως σήμερα βλέπω ότι δεν είναι στις προτεραιότητες και της σημερινής κυβέρνησης διότι η τελευταία εξαγγελία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έχει στόχο την επέκταση της Αττικής Οδού προς Γλυφάδα και το Λιμάνι της Ραφήνας. Δεν περιέχονται καθόλου μέσα στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ η επέκταση της Λ. Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό. Αν δεν αξιοποιήσουμε τους πόρους του τελευταίου κοινοτικού πλαισίου στήριξης νομίζω ότι αυτό το έργο όχι μόνο πάει στις καλένδες αλλά αναβάλλεται οριστικά. Θα έλεγα λοιπόν το έργο της Λ. Κύμης είναι casus belli ανάμεσα στους Δήμους της περιοχής και το κεντρικό κράτος . Είναι σημαία του προγράμματος μας για τις επόμενες εκλογές. ¨Εχω πει ότι θα πρέπει να στήσουμε οδοφράγματα στην Πλαπούτα και την Κύμης με απαίτηση τη διάνοιξη του δρόμου και θεωρώ ότι προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν όλες οι παρατάξεις του Δήμου.

Κεντρική Πλατεία: To Ηράκλειο κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων στην κεντρική πλατεία και το σταθμό ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Επιβαρύνθηκε κυκλοφοριακά και ένας άξονας στις οδούς Πολυτεχνείου-Νυμφών-Αγγέλων-γέφυρα Ανατολής. Αυτή η ταλαιπωρία εκφράστηκε και στις εκλογές του 2006 γιατί ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης μας αποδοκίμασε για αυτήν την επιλογή. Ωστόσο θεωρώ ότι σήμερα ισορρόπησε αυτή η κατάσταση. Έχουμε ουσιαστική μείωση της κυκλοφορίας στον άξονα της Μελ. Μερκούρη και της Μαρ. Αντύπα και ένα μεγάλο μέρος της υπερτοπικής κυκλοφορίας έχει σταματήσει. Θα έλεγα ότι μετά από αυτήν την ισορροπία αν αποτολμήσουμε οποιαδήποτε παρέμβαση με τη μορφή υπογείου πάρκινγκ ή τη διάνοιξη δρόμου δεν θα κάνουμε τίποτα άλλο από το επιδεινώσουμε δραματικά την κυκλοφοριακή κατάσταση του κέντρου και να βάλουμε στην πόλη φορτία που έχουν φύγει. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε παρέμβαση αυτής της μορφής στην κεντρική πλατεία.

16 μήνες πριν τις εκλογές φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο. Μπορεί να αντιστραφεί αυτό το κλίμα ώστε να εμφανιστεί ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές και τι είστε διατεθειμένος να κάνετε εσείς από την πλευρά σας για να επιτευχθεί η ενότητα;
H εκτίμηση μου είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρούς μηχανισμούς αυτοσυντήρησης και θα μπορέσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές να επιλέξει την ορθότερη δυνατή λύση με την οποία θα διεκδικήσει την επάνοδο του στη διοίκηση του Δήμου. Εγώ θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη τις οποιεσδήποτε προκλήσεις ή τις οποιεσδήποτε επικλήσεις για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου ως Δημάρχου τις αποφεύγω κατηγορηματικά λέγοντας πως δεν έχει επέλθει ακόμα ο χρόνος για να επιλέξω τη δική μου προσωπική θέση απέναντι στις εκλογές του 2010. Προσπαθώ με κάθε τρόπο να αντιμετωπίζω με ιδιαίτερη μετριοπάθεια τις οποιαδήποτε προκλήσεις από όποιο χώρο ή από όποια φυσικά πρόσωπα και αν προέρχονται. Θεωρώ ότι αυτή είναι η καταλληλότερη τακτική ώστε να συμβάλω στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει τη διοίκηση στο Δήμο Ηρακλείου. Άλλωστε στην προσωπική πολιτική μου διαδρομή στο Ηράκλειο πάντα προσπαθούσα να συνθέσω τις οποιαδήποτε ανθρώπινες φιλοδοξίες ή αντιθέσεις που υπήρχαν σε έναν τόσο ζωντανό πολιτικό χώρο όπως το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, εγώ θα επιμείνω στο θέμα της στάσης σας στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 2010 γιατί είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που απασχολεί εχθρούς και φίλους. Θα είστε παρών ως επικεφαλής ψηφοδελτίου; Έχετε σκεφτεί να είστε σε ψηφοδέλτιο που δεν θα είστε ο ίδιος επικεφαλής;
Αυτό το ζήτημα το αντιμετωπίζω καθημερινά. Ένας μεγάλος αριθμός δημοτών στις συναντήσεις που έχω με ρωτάει για την προσωπική μου θέση. Είναι κάτι που θα αποφασίσω πάντα με γνώμονα αυτά που ανέφερα στο προηγούμενο ερώτημα σας. Στόχος μου είναι η σύνθεση. Δεν κατατρέχομαι από το συναίσθημα να γίνω Δήμαρχος. Ήδη έχω διατελέσει σε αυτή τη θέση 4 τετραετίες. Είναι μια πολύ σημαντική περίοδος της ζωής μου την οποία, όμως, δεν μπορώ να θυσιάσω σε οποιαδήποτε πολιτική ή προσωπική σκοπιμότητα. Στο Ηράκλειο ουσιαστικά γεννήθηκα (ήρθα σε ηλικία 2 ετών), μεγάλωσα, σπούδασα, δούλεψα. Όλες οι δραστηριότητες της ζωής μου έχουν σχέση με αυτήν την πόλη παρά τις φήμες που κατά καιρούς ακούγονταν για τη μεταφορά μου στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Ουδέποτε αποδέχτηκα παρόμοιες προτάσεις που παλαιότερα μου είχαν γίνει.

Η θέση μου απέναντι στο μεγάλο ερώτημα που θέτουν οι δημότες είναι κάτι που θα αποφασίσω με ωριμότητα και με γνώμονα τη σύνθεση και την προσπάθεια για νίκη της παράταξής μας στις επόμενες εκλογές.

«Ζεστασιά και οικειότητα με το σύνολο των δημοτών»

Πως σας αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες έξω στο δρόμο; Δέχεστε ακόμα αιτήματα ή παράπονα;
Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, ανθρώπινη, όταν όλοι όσοι με συναντούν στο δρόμο με αποκαλούν «Δήμαρχο». Νιώθω ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα. Η σχέση μου με αυτήν την πόλη είναι τόσο μεγάλη χρονικά που και η αναφορά στο προηγούμενο αξίωμα μου αλλά και η αναφορά στο μικρό μου όνομα δείχνει μια ζεστασιά και οικειότητα με το σύνολο των δημοτών, ανεξαρτήτως των πολιτικών ή παραταξιακών τους προτιμήσεων. Αυτό βεβαίως έχει και τα αποτελέσματα του. Δέχομαι ακόμα αιτήματα και παράπονα. Κάποιοι με θεωρούν ακόμα Δήμαρχο και ότι μπορώ να λύσω τα προβλήματα έστω και αν εγώ δεν αποφασίζω για τις κινήσεις της σημερινής διοίκησης. Όμως είναι μια ιστορία που καλά κρατεί από το 2006 και με ικανοποιεί. Ίσως καθορίσει και τη μελλοντική μου απόφαση!

Θα ήθελα να μου πείτε ποιο ήταν το πρώτο συναίσθημα που βιώσατε όταν χάσατε τις εκλογές του 2006;
Το συναίσθημα της ήττας είναι ένα βαρύ συναίσθημα και μάλιστα σε έναν άνθρωπο με πολιτική διαδρομή η οποία είχε συνδεθεί με αλλεπάλληλες επιτυχίες. Ωστόσο μετά από την πρώτη πίκρα συνειδητοποίησαν ότι στην πολιτική υπάρχει και η νίκη και η ήττα. Συνειδητοποίησα ότι στην πολιτική υπάρχουν και οι επιτυχίες και οι αποτυχίες. Θα έλεγα λοιπόν ότι τα συναισθήματα αυτά άρχισαν να μετατρέπονται σταδιακά σε μια συνειδητοποίηση μεγαλύτερη, σε μια επεξεργασία της λογικής με την οποία λειτούργησε το εκλογικό σώμα. Εμβάθυνα περισσότερο στην πολιτική βούληση των Ηρακλειωτών για μια επιθυμητή αλλαγή το 2006. Κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα, κάτι το οποίο δεν είχα καταλάβει πριν από τις εκλογές ίσως επηρεασμένος από το κλίμα στις επισκέψεις που έκανα στην πόλη. Κατάλαβα λοιπόν ότι όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο του 2006 με το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν μια περίοδος που μου δημιούργησε ένα απόσταγμα σκέψης και συνειδητοποίησης για το πώς φτάσαμε εκεί. Μέσα στα συμπεράσματα που έχω καταλήξει, από τα συναισθήματα τα οποία μου δημιουργήθηκαν, θέλω να δηλώσω ότι υπήρξαν πάρα πολλοί παράγοντες οι οποίοι βοήθησαν στην εκλογή του κ. Γεωργόπουλου. Εγώ αναλαμβάνω το μέρος της ευθύνης των λαθών που έκανα αλλά καλώ και όλους οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτήν την εκλογή να αναλάβουν και να αποδεχτούν τις ευθύνες τις οποίες έχουν γιατί ήδη τους τις έχει αποδώσει και η κοινωνία.

Διοικητική Μεταρρύθμιση «Χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα»

Γνωρίζουμε ότι, όντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, παρακολουθείτε και συμμετέχετε από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα στην αυτοδιοίκηση. Πως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα για τους δήμους και ποια είναι η προοπτική για το μέλλον ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση και τα οικονομικά;
Δυστυχώς, πίστεψα πολύ στην προσπάθεια για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΚΕ, μια θέση ιδιαίτερα βαρύνουσα σε αυτήν την προσπάθεια της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέλω να σας ενημερώσω ότι γύρισα αρκετές περιοχές της χώρας συμμετέχοντας σε συναντήσεις στις οποίες προσπαθούσαμε να πείσουμε για την αναγκαιότητα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και υπήρχε μια ευμενής αποδοχή των θέσεών μας από το πολιτικό και αυτοδιοικητικό ακροατήριο που συναντούσαμε.

Η γνώμη μου είναι πως η κυβέρνηση, όπως και παλαιότερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έκανε πίσω. Θεωρώ ότι είναι ένα ιστορικό σοβαρό πολιτικό λάθος. Χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία η χώρα να αποκτήσει λιγότερους, πιο σύγχρονους, ιδιαίτερα αποτελεσματικούς δήμους οι οποίοι θα μπορέσουν να παίξουν έναν ουσιαστικότερο ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη ο οποίος πραγματικά σήμερα δοκιμάζεται. Η επίρριψη των ευθυνών στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ή και στους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλη αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνει ένα αντικείμενο το οποίο θα γίνει σημαία της αυτοδιοίκησης στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα στα οποία είναι πλέον ενταγμένη και η χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά πρέπει να ομολογήσω πως η κατάσταση είναι καλύτερη από αυτήν που ήταν παλαιότερα. Έγιναν κάποια θετικά βήματα στα οποία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Νικήτας Κακλαμάνης και συνολικά η διοίκηση, έστω και περιορίζοντας τις απαιτήσεις της αυτοδιοίκησης, καταφέραμε να αποσπάσουμε κάποιους πόρους. Βεβαίως πρέπει να σας πω ότι το κράτος δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα γαλαντόμος και ανοιχτόχερος φορέας. Απλά συνδύαζε την οποιαδήποτε μεταφορά πόρων με τη δυσανάλογη και μεγαλύτερη μεταφορά αρμοδιοτήτων τις οποίες εμείς επειδή πάντα διεκδικούσαμε, και είναι μια πολιτική θέση της αυτοδιοίκησης, δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε. Έχουμε καλύτερη γνώση του τι πρέπει να συμβαίνει σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό από ότι έχει το απρόσωπο κράτος και ο απόμακρος αρμόδιος Υπουργός. Άρα έπρεπε να πάρουμε αυτή την αρμοδιότητα. Όλες αυτές οι αρμοδιότητες τις οποίες πήραμε (δημοτική αστυνομία. Βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ) είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για τους δήμους γιατί απασχολούν ένα προσωπικό το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να είναι και εξειδικευμένο από άποψη επιστημονικής κατάρτισης. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλη αυτή η γαλαντομία του κράτους έχει και μια υπερβολή. Μεταφέρονται κάποια χρήματα αλλά μεταφέρονται και αρμοδιότητες οι οποίες πολλές φορές κοστίζουν πολύ παραπάνω από το ύψος των μεταφερομένων κρατικών πόρων.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σαν Αυτοδιοίκηση. Απλά χρειάζεται να φύγει αυτή η προκατάληψη της αντιπαλότητας μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης. Πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχτούν και οι δύο ότι είναι συμβατές και παράλληλες εξουσίες στη δομή ενός σύγχρονου κράτους το οποίο όλοι επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε σε αυτή τη χώρα. Έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά απομένει να κάνουμε ακόμα πάρα πολλά. Ελπίζω ότι οι εξαγγελίες των κομμάτων για τη φιλική διάθεσή τους απέναντι στην αυτοδιοίκηση δεν αποτελούν γράμμα κενό αλλά θα είναι ουσιαστικές απόψεις είτε αφορούν τη σημερινή κυβέρνηση είτε αφορούν την όποια κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές οι οποίες, σύμφωνα με τα "κυοφορούμενα", θα γίνουν και αρκετά σύντομα.

Από το www.xtypos.gr