ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Vs ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Tο επίπονο και χρονίζον πρόβλημα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέρο­ντος (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, κ.λ.π.) απασχόλησε για μια ακόμα φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 28 Απριλίου. Το θέμα βρίσκεται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, καθώς υπάρχουν μηνύσεις εις βάρος καταστημάτων, με το Δήμαρχο, κ. Σταύρο Γεωργόπουλο, να καλείται να πάρει αποφάσεις για το σφράγισμά τους.

Ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός είναι πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έχουν κάνει σύλλογο και οι εκπρόσωποί τους έχουν κάνει συναντήσεις με το Δήμαρχο για το ανωτέρω, αλλά και άλλα θέματα που τους απασχολούν. Ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στο ζήτημα του σφραγίσματος των καταστημάτων, τόνισε για μια ακόμα φορά πως κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ωστόσο, εξέφρασε και την αγωνία του εξαιτίας του γεγονότος πως σε αυτά τα μαγαζιά δουλεύουν εργαζόμενοι και συντηρούνται οικογένειες. “Θέλουμε φιλικές σχέσεις με τους καταστηματάρχες, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία. Υπάρχουν καταστήματα που δεν έχουν καθόλου μηνύσεις και άλλα που έχουν πληθώρα μηνύσεων”, είπε ο Δήμαρχος, που αποκάλυψε πως υπάρχει καταγγελία από δημότη εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος, αλλά και αγωγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ο κ. Γεωργόπουλος είπε ακόμα πως ο Δήμος εξετάζει σοβαρά το θέμα της επέκτασης του ωραρίου, ενώ διαβεβαίωσε πως θα μπουν δικλείδες ασφαλείας για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Καταστηματάρχες: «Να συζητήσουμε ανοιχτά στο Δημοτικό Συμβούλιο»
Στην συνεδρίαση έδωσαν το παρών και εκπρόσωποι των καταστηματαρχών. Σύντομη τοποθέτηση έκανε ο Πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου τους, κ. Χρήστος Δέδες, ο οποίος ανέπτυξε τα αιτήματα των συναδέλφων του και παρουσιάστηκε αρκετά συνεργάσιμος. Αρχικά, λοιπόν, ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο για το θέμα των καταστημάτων. “Αν υπάρχει Κανονισμός Λειτουργίας των καταστημάτων, θέλουμε να τον τηρήσουμε. Αν δεν υπάρχει, να συνεργαστούμε για την εκπόνησή του... Δεν έχουμε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ μας. Είμαστε επαγγελματίες... Θέλουμε να συζητήσουμε ανοιχτά για τα θέματά μας”, είπε μεταξύ άλλων. Σχετικά με το ζήτημα της σφράγισης των καταστημάτων, ο κ. Δέδες ανέφερε πως ο σύλλογος έχει κάνει αίτημα για αναβολή της όποιος απόφασης και συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου, κ. Παρασκευόπουλος, ανέφερε πως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στο Δήμαρχο και δεν μεταφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, είπε απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο πως η παράταξή του θα καλύψει πολιτικά την όποια απόφαση πάρει. “Πρέπει να τακτοποιηθεί αυτή η κατάσταση που δεν τιμάει την πόλη”, δήλωσε ο κ. Μπάμπαλος.

Καταγγελία Χριστοδουλίδη για την πλατεία Έρωτος
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης ρώτησε για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από κατάστημα στην πλατεία Έρωτος, καταγγέλλοντας πως ο καταστηματάρχης “γράφει στα παλιά του τα παπούτσια” τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει καταλάβει τα τρία τέταρτα της πλατείας. Ο Δήμαρχος αμφισβήτησε πως υπάρχει κατάληψη των τριών τετάρτων της πλατείας, ενώ ο κ. Δημήτρης Τσεκούρας ανέφερε, ενημερωτικά, πως έχει ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανάπτυξη 40 τραπεζοκαθισμάτων στο κοινόχρηστο χώρο της πλατείας Έρωτος.

Χρόνια πληγή
Και άλλες φορές στο παρελθόν έχουμε γράψει για τα παράπονα και τις καταγγελίες κατοίκων σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων στο κέντρο του Ηρακλείου, ενώ ανάλογα θέματα έχουν απασχολήσει συχνά το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι εν λόγω καταγγελίες συνήθως αφορούν στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, στην όχληση των περιοίκων, κ.ά. Η αντιμετώπιση των παραβάσεων από το Δήμο διαχρονικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι χλιαρή, καθώς πάντα υπήρχε το δίλημμα των Διοικήσεων του Δήμου, που από τη μια πλευρά καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο, αλλά και από την άλλη συνυπολογίζουν το πολιτικό κόστος και τον ανθρώπινο παράγοντα, αφού καλώς ή κακώς η οικονομική ζωή του Ηρακλείου είναι συνδεδεμένη με αυτά τα μαγαζιά.

Ενδεικτικό σημάδι αυτής της αντιμετώπισης αποτελούν και οι διορίες που είχαν δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο (μία επί Γ. Μαστοράκου και μία επί Σ. Γεωργόπουλου) σε καταστηματάρχες για να αποκαταστήσουν παραβάσεις και οι οποίες έληγαν μετά το τέλος της (κρίσιμης) καλοκαιρινής περιόδου. Επίσης, εδώ και χρόνια υπάρχουν αιτήματα για Κανονισμό Λειτουργίας Καταστημάτων, κάτι που θα μπορούσε να βάλει μια τάξη, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Χρειάζεται λοιπόν μια γενναία πολιτική αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις πλευρές και το θετικό είναι ότι οι καταστηματάρχες έδειξαν θετική διάθεση στη συνεδρίαση της 28ης Απριλίου.

Δήμαρχος: «Θα εφαρμοστεί ο νόμος»
O Δήμαρχος της πόλης, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, έχει δώσει 2-3 διορίες στα 6 καταστήματα στα οποία έχουν υποβληθεί μηνύσεις ώστε να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις του νόμου με την τελευταία διορία να λήγει την Τρίτη 5 Μαΐου. Ο Δήμαρχος είπε στο Χ-τύπο την Τρίτη ότι υπάρχουν καταστηματάρχες που έφεραν στοιχεία βάσει των οποίων αποδεικνύεται πως δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Στις περιπτώσεις όμως που δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε πως είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου και τα καταστήματα θα κλείσουν. Εκεί που ο κ. Γεωργόπουλος έδειξε να είναι ανυποχώρητος ήταν στη διατάραξη της κοινής ησυχίας, ενώ φάνηκε να τον απασχολεί ιδιαίτερα και η παρουσία ανηλίκων σε αυτά τα καταστήματα.

Το καυτό ζήτημα της λειτουργίας μουσικής
Ένα μείζον ζήτημα αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων στο Ηράκλειο είναι η παράταση του ωραρίου λειτουργίας άδειας μουσικών οργάνων καθώς πολλές από τις μηνύσεις αφορούν παραβιάσεις του ωραρίου. Εδώ πρέπει να εξετάσουμε τι προβλέπεται σχετικά με τις άδειες μουσικής. Η διάρκεια της ισχύος της άδειας μουσικής δεν καθορίζεται από το νόμο αλλά, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 3 της με αριθ. 3/96 Αστυνομικής Διάταξης, την καθορίζει ο οικείος δήμος ή κοινότητα. Όμως σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 5 της 10551/2007 ΚΥΑ, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει άδεια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που έχει προσδιορίσει ο δήμος ή η κοινότητα.

Η άδεια ανανεώνεται με αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον οικείο δήμο ή κοινότητα τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της. Μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση για την ανανέωσή της ή μη, τεκμαίρεται ότι η χρήση μουσικών οργάνων είναι νόμιμη. (άρθρο 5 της 10551/07 ΚΥΑ). Επομένως ο καταστηματάρχης, θα πρέπει, μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση, να έχει τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησης ανανέωσης της άδειας μουσικής, προς αποφυγή αμφισβητήσεων κατά τον αστυνομικό έλεγχο.

Το ωράριο λειτουργίας της μουσικής καθορίζεται από την παρ.3 του άρθρου 3 της ανωτέρω Αστ. Διάταξης ως εξής: Για τη χειμερινή περίοδο μέχρι τη 22.00΄ ώρα Για τη θερινή περίοδο μέχρι τη 23.00΄ ώρα και μπορεί να παραταθεί: Μέχρι την 03.00΄ώρα για τα καταστήματα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο Μέχρι την 02.00΄ώρα για τα καταστήματα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο. Η παράταση δίδεται, εφόσον το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος, λαμβανομένων υπόψη τη θέση του καταστήματος σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, το είδος των μουσικών οργάνων και με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων. Παράλληλα όμως ο δήμος ή η κοινότητα στο πλαίσιο της κανονιστικής του αρμοδιότητας 118 και ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, μπορεί να προσδιορίσει διαφορετικά το ωράριο λειτουργίας μουσικής στα καταστήματα αυτά αλλά πάντα μέχρι το χρονικό όριο που καθορίζεται στην ανωτέρω Αστυνομική Διάταξη. Η άδεια χορηγείται εφόσον πρώτα γνωματεύσει η υγειονομική υπηρεσία.

Στο Δήμο Ηρακλείου τώρα μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποια ανάλογη απόφαση για παράταση ωραρίου από τα αρμόδια όργανα (Δημαρχιακή Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο) παρά τα σχετικά αιτήματα των καταστηματαρχών. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σε αρκετούς άλλους δήμους του λεκανοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων και όμορων του Ηρακλείου, έχουν δοθεί παρατάσεις στο ωράριο.

Από το www.xtypos.gr