ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σε ευθεία αντιπαράθεση ήρθαν Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης με τη Διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας (ΚΕΚΟΙΠΗΑ) για το ζήτημα της διαχείρισης του προσωπικού της επιχείρησης.

Το θέμα άνοιξε στην αρχή πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ο κ. Μίλτος Βαφειαδάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων για λειτουργικά θέματα της επιχείρησης όπως για τις καθαρίστριες (από τον κ. Σπύρο Γουρνά) και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” (από την κα Μαριάννα Ζούρου). “Γίνεται μια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της η επιχείρηση. Διανύουμε περίοδο προσαρμογής”, είπε ο κ. Βαφειαδάκης, που αποκάλυψε πως από το Σεπτέμβριο θα προσληφθεί προσωπικό στην επιχείρηση.

Αυτή η αποκάλυψη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με την κόντρα να μεταφέρεται στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης για παροχή εγγύησης του Δήμου Ηρακλείου για δανειοδότηση της ΚΕΚΟΙΠΗΑ και έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. της επιχείρησης για την λήψη του δανείου. Εκεί, λοιπόν, ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης ρώτησε τον κ. Βαφειαδάκη αν σκοπεύει να καλύψει όλες τις κενές θέσεις βοηθητικού προσωπικού με προσλήψεις, καθώς και τι πρόκειται να κάνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στο Δήμο. Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος είπε πως θα δηλώσει παρών στη ψηφοφορία επί του θέματος. Ο Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Κουτρούλη στην επιχείρηση για πλήρη ενημέρωση, ενώ διαβεβαίωσε πως όλοι όσοι μεταφέρθηκαν σε Δήμο και Νομικά Πρόσωπα θα πάνε στις νέες υπηρεσίες τους.

Κόντρα Μπάμπαλου-Μήνα
Σφοδρή ήταν η επίθεση του επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη", κ. Νίκου Μπάμπαλου. “Ο κ. Βαφειαδάκης ομολόγησε ότι θα έχουμε σύντομα νέες στρατιές συμβασιούχων στην επιχείρηση... Θα είναι λάθος να πάτε σε νέες προσλήψεις. Θα έπρεπε να πάτε σε μια άλλη διαχείριση εξορθολογισμού του προσωπικού. Είναι λάθος να δημιουργήσετε νέες συμβάσεις έργου... Δεν μπορούν να συνεχίζο­νται κάποια πράγματα. Θα πρέπει να το σκεφτείτε”, είπε ο κ. Μπάμπαλος, που τόνισε πως η παράταξή του θα δηλώσει παρών στο συγκεκριμένο θέμα καθώς, όπως υποστήριξε, με το νέο δάνειο θα συσσωρευτούν νέα βάρη στην επιχείρηση και το Δήμο.

Η τελευταία αυτή επισήμανση προκάλεσε την έκρηξη του Αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Κώστα Μήνα, που υπογράμμισε προς την αντιπολίτευση ότο το δάνειο θα ληφθεί για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους. “Υποκρίνεστε, κύριοι. Τώρα που έρχεται μια λύση για την πληρωμή των εργαζομένων, δηλώνετε παρόντες”, είπε για να εμπλακεί στη συνέχει σε λεκτικό διαξιφισμό με τον κ. Μπάμπαλο. “Σας θεωρώ, κ.Μπάμπαλε, συνυπεύθυνο για αυτό που βρήκαμε στο Δήμο και στην επιχείρηση”, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος. “Συνεχίζετε την ίδια τακτική”, απάντησε ο κ. Μπάμπαλος. “Εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε το Δήμο”, ανταπάντησε ο Αντιδήμαρχος, που πρόσθεσε πως έχει μπει μια ροή στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρατική Ενότητα”, κ. Βασίλης Λυκούρας, ζήτησε από τη Διοίκηση να μην στοχοποιεί τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης (ότι είναι δηλαδή κατά των εργαζομένων), όταν δεν ψηφίζουν ανάλογα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπογράμμισε πως δεν ευθύνεται η Αντιπολίτευση που υπάρχει πρόβλημα εδώ και 2 χρόνια στην καταβολή των μισθών. “Για εμάς είναι σκανδαλώδες το ύψος των χρημάτων που κοστίζει στο Δήμο αυτή η επιχείρηση με δυσανάλογα κοινωνικά οφέλη...”, είπε ο κ. Λυκούρας, που ενημέρωσε πως θα δηλώσει και αυτός παρών την ώρα της ψηφοφορίας, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τις πολιτικές που ακολουθεί η Διοίκηση.

«Πυροσβέστης» ο Γιώργος Μαστοράκος
Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της­ ­έντασης που είχε δημιουργηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, που είπε πως η παράταξη του θα ψηφίσει το δάνειο. “Η οποιαδήποτε πόλωση επιχειρείται, από όπου και αν προέρχεται, κάνει κακό στο Δήμο. Η οποιαδήποτε αναδρομική συζήτηση δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή”, είπε και ζήτησε να απαγκιστρωθούν όλες οι πλευρές από αυτές τις λογικές και να εξεταστεί προσεκτικά από τη διοίκηση ένα καθεστώς, που έχει της κληροδοτηθεί από τότε που δημιουργήθηκαν οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Μαστοράκος ζήτησε, για μια ακόμα φορά, να γίνει συζήτηση επί των οικονομικών του Δήμου (τη διαχρονική πορεία τους). Σύμφωνη με το δάνειο για την τακτοποίηση των οφειλών παρουσιάστηκε η κα Μαριάννα Ζούρου, η οποία όμως ταυτόχρονα εξέφρασε την αντίθεση της με τις νέες προσλήψεις. Η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος πρότεινε να γίνουν αποσπάσεις προσωπικού προς την επιχείρηση και αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Στη ψηφοφορία επί του θέματος η εισήγηση της Διοίκησης για την παροχή εγγύησης και την έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. της επιχείρησης εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Σώματος. Παρόντες δήλωσαν οι κ.κ. Βασίλης Λυκούρας, Νίκος Μπάμπαλος, Δημήτρης Τσεκούρας και Κυριάκος Κουτρούλης.

Από το www.xtypos.gr