ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Φαίνεται ότι ο τίτλος «Ενός ντεσιμπέλ μύρια έπονται» του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει ο Χ-τύπος για τα καταστήματα του Ηρακλείου αποδεικνύεται προφητικός, καθώς πραγματικά οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες είναι συνεχείς.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αποφάσισε εντέλει να προχωρήσει στο προσωρινό σφράγισμα καταστημάτων τα οποία έχουν συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό μηνύσεων και οι οποίες αφορούν (στο 90%) περιπτώσεις παραβίασης του ωραρίου λειτουργίας μουσικής. Οι καταστηματάρχες από την άλλη, ζητούν να αναβληθούν οι αποφάσεις και να δοθεί από το Δήμο παράταση στο ωράριο μουσικής των καταστημάτων. Παράλληλα, πρωτοβουλία για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των καταστημάτων ανέλαβε η δημοτική παράταξη "Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη" που ξεκίνησε διάλογο με το σύλλογο καταστηματαρχών της πόλης ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση για το θέμα στο οποίο περιέχονται προτάσεις για τη στήριξη των μαγαζιών. Επίσης, αίσθηση δημιούργησε η παραίτηση που υπέβαλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα", κ. Γιώργος Βλαντής, από τη θέση του μέλους της Δημαρχιακής Επιτροπής για θέμα που αφορά τα καταστήματα.

Παραίτηση Βλαντή και καταγγελία της διοίκησης
Ο κ. Βλαντής υπέβαλε, αιφνιδιαστικά, την παραίτησή του από τη θέση του τακτικού μέλους της Δημαρχιακής Επιτροπής στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 2 Ιουνίου. Η αιτία για αυτήν την κίνηση ήταν, όπως είπε, το "σαμποτάρισμα από την πλευρά της πλειοψηφίας της κοινής στάσης που είχαμε καταφέρει να χτίσουμε με πολύ κόπο σε μείζονος σημασίας θέματα". Ο κ. Βλαντής σημείωσε πως καταστρατηγήθηκε από την πλειοψηφία η τακτική που ακολουθείται για τα καταστήματα, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των πολιτών. O X-τύπος επικοινώνησε λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τον κ. Βλαντή, από τον οποίο ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης μας ενημέρωσε πως σε πρόσφατη συνεδρίαση της δημαρχιακής επιτροπής, και ενώ είχε αποφασιστεί από κοινού πως θα δίνονται άδειες μουσικής σε καταστήματα για 1 χρόνο, οι οποίες μετά θα ανανεώνονται, η πλειοψηφία θέλησε να δώσει άδεια μουσικής σε κατάστημα για 2 χρόνια. Αυτή η παρέκκλιση εξόργισε τον επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα". "Πρέπει να έχουμε ισότιμη αντιμετώπιση απέναντι σε όλους τους πολίτες", είπε στο Χ-τύπο ο κ. Βλαντής.

Δήμαρχος: «Η ανοχή μας έχει φτάσει στα όριά της»
Το ζήτημα του προσωρινού σφραγίσματος των καταστημάτων τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκο Μπάμπαλο ο οποίος ζήτησε από το Δήμαρχο να ανακαλέσει την απόφασή του και να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να στηρίξει πολιτικά το Σώμα τον κ. Γεωργόπουλο. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε, από την πλευρά του, πως είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τη νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι οι δήμαρχοι πρέπει να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά από την υποβολή τριών μηνύσεων. "Η ανοχή μας έχει φτάσει στον ανώτατο βαθμό", είπε ο Δήμαρχος, καθώς οι μηνύσεις σε κάποια καταστήματα έχουν υπερβεί κατά πολύ αυτόν τον αριθμό. Ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να καλύψει το Δήμαρχο σε αυτό το θέμα, αν εκείνος δεν προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου, ενώ αναφέρθηκε και στην κλήση του από εισαγγελέα για αυτό το θέμα. Επίσης, υπογράμμισε πως έχουν γίνει επανειλημμένα συζητήσεις με τους εμπόρους. Τα καταστήματα που θα σφραγιστούν θα παραμείνουν κλειστά για 12 ημέρες, σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου.

Καταστηματάρχες: «Ο Δήμος μας αφήνει ξεκρέμαστους»
Η εφημερίδα μας μίλησε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του Ηρακλείου Αττικής, κ. Χρήστο Δέδε. Το Σωματείο μετράει ένα χρόνο ζωής και διαθέτει 19 μέλη. Το αίτημα-παράπονο του κ. Δέδε, αλλά και άλλων καταστηματαρχών είναι γιατί ο Δήμος δεν δίνει παράταση του ωραρίου μουσικής στα καταστήματα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηνύσεων σχετίζεται με αυτό ακριβώς το ζήτημα. Σύμφωνα με το νόμο, το ωράριο λειτουργίας της μουσικής καθορίζεται μέχρι τις 10 μ.μ. τη χειμερινή περίοδο και τις 11.00 μ.μ. για τη θερινή. Δύναται δε να παραταθεί από το αρμόδιο όργανο του Δήμου (δημαρχιακή επιτροπή) μέχρι τις 3 π.μ. για τα καταστήματα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο και μέχρι τις 2 π.μ. για τα καταστήματα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο. Ο Δήμος Ηρακλείου σήμερα δεν δίνει παρατάσεις ωραρίου. "Εμείς λέμε όσο λειτουργεί ένα κατάστημα (σ.σ. εντός βέβαια των ανωτέρων χρονικών ορίων) να λειτουργεί και η μουσική του. Είναι δυνατόν να μπαίνει ο κόσμος σε ένα κατάστημα και να μην έχει μουσική;" αναρωτιέται ο κ. Δέδες και προσθέτει: "Με αυτή την λογική κανένας καταστηματάρχης δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το κατάστημα του μετά τις 10 και τις 11 το βράδυ. Θα κλείσει το Ηράκλειο". Ο Πρόεδρος του σωματείου καταγγέλλει πως η Δημοτική Αρχή είχε αρχικά δεσμευτεί να δώσει παράταση, αλλά τώρα υποστηρίζει ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά. "Δεν μιλάμε για διατάραξη κοινής ησυχίας, αλλά για επέκταση του ωραρίου μουσικής που ακούγεται μέσα στο κατάστημα... Όποιος ρυπαίνει, ας υποστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος... Έρχεται ο κάθε κακόβουλος και κανείς μηνύσεις γιατί παίζουμε μουσική. Ο Δήμος μας αφήνει ξεκρέμαστους", υποστηρίζει ο κ. Δέδες. Το Σωματείο ζητάει από το Δήμαρχο να αναβληθούν επ’ αόριστον οι αποφάσεις για σφράγισμα των καταστημάτων και να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. "Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να δει τα μαγαζιά με άλλο μάτι... Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Θέλουμε να δουλέψουμε, να έχουμε κόσμο και να είναι ευχαριστημένοι οι πελάτες μας", μας είπε ο κ. Δέδες που προαναγγέλλει την λήψη πρωτοβουλιών από το σωματείο για διάφορα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία όχι μόνο των καταστημάτων, αλλά και του κέντρου της πόλης.

«Ο Δήμος να αποτελέσει αρωγό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
Η νεοσύστατη επιτροπή καταστημάτων της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, αποτελούμενη από τους κ.κ. Δημήτρη Τσεκούρα, Χρήστο Βλαχιώτη, Καίτη Λάμπα, Νίκο Ντοβίνο, Φώτη Οικονόμου, Σπύρο Σπυρόπουλο και Ηλία Χαλκή. Η επιτροπή αφού συναντήθηκε, αφουγκράστηκε και συνομίλησε με τους καταστηματάρχες και το Δ.Σ του Συλλόγου τους για τα προβλήματα του κλάδου. Στη συνέχεια συνέταξε επιστολή με προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων από το Δήμο, τις οποίες η παράταξη θα φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

H ανοικτή επιστολή προς επαγγελματίες, καταστηματάρχες της παράταξης αναφέρει τα εξής: "Είναι γνωστό ότι στην πόλη μας υπάρχουν πολλές μικρές και μεσαίες πιχειρήσεις, καθώς και αρκετές βιοτεχνίες. Η έντονη οικιστική ανάπτυξη με την προσέλευση και εγκατάσταση νέων κατοίκων τα τελευταία χρόνια, χωρίς την ανάλογη υποδομή και προετοιμασία υποδοχής από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, δημιουργεί συνθήκες διαβίωσης όχι ιδιαίτερα ανεκτές, με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να στρέφονται είτε σε πολυκαταστήματα είτε σε αγορές γειτονικών Δήμων, επειδή το Ηράκλειο δεν αποτελεί αγορά. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα κανένα έργο υποδομής, ούτε κάποιο μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων-καταστημάτων αυτής της κατηγορίας που βρίσκονται στην περιοχή μας. Δεν έχει χαραχθεί πολιτική του Δήμου για ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων. Έχουν αφεθεί στην τύχη τους, σε μια εποχή μάλιστα που έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εντονότατο ανταγωνισμό, είτε από μεγάλες επιχειρήσεις (πολυκαταστήματα, αλυσίδες κ.λπ.) οι οποίες βρίσκονται δίπλα, είτε σε ομοειδείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε γειτονικούς Δήμους, είτε από το γεγονός της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που οδηγεί πολλούς στο κλείσιμο αυτών των καταστημάτων.

Οι Δήμοι αυτοί, σε αντίθεση με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, που είναι απούσα, έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές στις περιοχές τους, αλλά και γενικότερα να ακολουθήσουν πολιτικές τέτοιες που λειτουργούν ενισχυτικά προς τις επιχειρήσεις της περιοχής τους. Εμείς, στην παράταξη “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, πιστεύουμε πως είναι η ώρα η Δημοτική Αρχή να χαράξει μια άλλη πολιτική στο θέμα αυτό και πρέπει επιτέλους ο Δήμος να διαδραματίσει έναν άλλο ρόλο. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, χωρίς να νοθεύεται ο ανταγωνισμός, να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην πόλη μας και να αποτελέσει αρωγό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων-βιοτεχνιών. Έχουμε ολοκληρωμένο και στοχευμένο σχέδιο για την ουσιαστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής της πόλης μας, με σκοπό να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα του πολίτη.

Για εμάς, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των βιοτεχνιών της πόλης μας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού και του χαρακτήρα αυτής, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητές μας. Αναλαμβάνουμε άμεσα πρωτοβουλίες που να οδηγούν στην ανάδειξη της περιοχής και της τοπικής αγοράς. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε: • Την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των τοπικών αγορών της πόλης μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε συνοικίας (συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Λ. Ηρακλείου). • Την εξασφάλιση συνθηκών προσβασιμότητας στα καταστήματα, π.χ. επέκταση Δημοτικής Συγκοινωνίας. • Την αξιοποίηση της δυνατότητας προνομιακής και ικανής προβολής των τοπικών επιχειρήσεων και βιοτεχνιών, μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Επικοινωνία FM, αλλά και από τον Οδηγό Αγοράς . • Ο Δήμος να προμηθεύεται και αγοράζει από τα καταστήματα της πόλης μας βασικά είδη για τις ανάγκες του, πληρώνοντας και εξοφλώντας άμεσα τις υποχρεώσεις του, γιατί δεν θέλουμε το Δήμο μπαταχτσή και οφειλέτη. • Τη μείωση των Δημοτικών τελών σε ποσοστό 50% στα καταστήματα μέχρι 80 τ.μ. , 40% στα καταστήματα μέχρι 120 τ.μ. και 30% στα καταστήματα μέχρι 200 τ.μ. Δεσμευόμαστε να φέρουμε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τις παραπάνω προτάσεις μας, έτσι ώστε να γίνουν και αποφάσεις.

Οι πόροι χρηματοδότησης υπάρχουν για τις παραπάνω προτάσεις, εφαρμόζοντας μια σωστή διαχείριση στα οικονομικά του Δήμου, που αποτελεί και την ουσιαστική παράμετρο για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων. Συγκεκριμένα προτείνουμε, να αναπληρωθούν τα έσοδα που θα χάσει ο Δήμος μετά την μείωση των ανταποδοτικών τελών, να προέρχονται από δύο πηγές εσόδων, συγκεκριμένα: (α) από τη είσπραξη των τελών διαφήμισης και από τα έσοδα της παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων σε εταιρείες για τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων. Για τα έτη 2007 και 2008 ο Δήμος δεν έχει εισπράξει χρήματα και τα έσοδα αυτά ανέρχονται κατ’ εκτίμηση στο ποσό των 300.000 ευρώ και (β) από την τακτοποίηση των ανείσπρακτων κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, για την παράνομη στάθμευση, που για τα έτη 2006, 2007 και 2008 προσεγγίζει το ποσό των 200.000 ευρώ. Παράλληλα, με τις προτάσεις μας και την απόφασή μας, για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των βιοτεχνιών και των καταστημάτων της περιοχής μας για δημιουργία συνθηκών τοπικής αγοράς , περιμένουμε η Δημοτική Αρχή να κάνει πράξη το σύνθημα: “Ψωνίζουμε στα μαγαζιά της περιοχής μας”.

Αναβλήθηκε το σφράγισμα…
Το σφράγισμα των 5 καταστημάτων βάσει των αποφάσεων του Δημάρχου επρόκειτο να γίνει στις αρχές της εβδομάδας αλλά τελικά, όπως έμαθε ο Χ-τύπος, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες παρουσίασαν δικαστικές εντολές προσωρινής αναστολής των αποφάσεων ενώ ανάλογες δικαστικές εντολές αναμενόταν να προσκομίσουν και οι υπόλοιποι. Για αυτό το λόγο ο Δήμος δεν είχε προχωρήσει (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές) στο κλείσιμο των μαγαζιών.

Από την τοπική εφημερίδα Χ-Τυπος