Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Με έκπληξη είδαμε το δελτίο Τύπου του γραφείου Δημάρχου- χωρίς ημερομηνία-στις 18/06/2009 με το οποίο απολογείται για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον 2ο και 3ο όροφο του Δημοτικού Καταστήματος".

Το κείμενό του, βρίθει ανακρίβειας γεγονότων, αποκρύπτει ότι οι αγανακτισμένοι πολίτες διαμαρτύρονταν για τις απαράδεκτες συνθήκες στο χώρο εργασίας και όχι για τους εργαζόμενους, διότι και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να παραμείνουν στο χώρο που έβραζε για να εξυπηρετηθούν, αλλά για την διοίκηση του Δήμου για την ολιγωρία αντιμετώπισης του ζητήματος όταν δε προσέρχονταν για να διαμαρτυρηθούν στο χώρο που βρισκόταν ο Δήμαρχος, τα συμπεράσματα εύκολα και χωρίς δικά μας σχόλια.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας για όσους δεν γνωρίζουν την επιλεκτική μνήμη του κ. Δημάρχου θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στις 11/06/2009 και μετά από περίπου ένα 15ήμερο υψηλών θερμοκρασιών τις οποίες στωικά αντιμετωπίζαμε και κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, για να μη μας προσάψουν ιδιοτέλεια, δύο μέλη του νέου Δ.Σ του Συλλόγου ζήτησαν ακρόαση από τον Δήμαρχο για να συζητήσουν:

1. Να δοθούν εμφιαλωμένα δροσερά νερά στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου για την θερμική καταπόνηση.

2. Να φύγουν οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό κατάστημα διότι το θερμόμετρο είχε ξεπεράσει κατά πολύ τις θερμοκρασίες που μπορεί ένας εργαζόμενος να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του αλλά και οι πολίτες δεν μπορούσαν να παραμείνουν στους χώρους εργασίας για εξυπηρέτηση.

Ζήτησε να μάθει με ποια ιδιότητα βρισκόμαστε έξω από το γραφείο του, ο κλιματισμός του οποίου λειτουργούσε πολύ καλά, αφού προηγουμένως «ευπειθώς είχαμε αναφερθεί σε υπαλλήλους του ιδιαίτερου γραφείου» παρά το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι διατυμπανίζει ότι σι πόρτες του γραφείου του είναι ανοιχτές στους εργαζόμενους, όταν δε, του είπαμε τον λόγο επίσκεψής μας, φωνασκώντας είπε να φύγουμε γιατί έχει συνεργασία με διοικητικούς υπαλλήλους.

Άμεσα τα νεοεκλεγέντα μέλη συνεδριάσαμε και αποφασίσαμε να απέχουμε των καθηκόντων μας διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία και αδιαλλαξία με την οποία ο Δήμαρχος διαχειρίστηκε μια κρίσιμη κατάσταση όπως είναι η θερμική καταπόνηση, ενημερώσαμε τους εργαζόμενους κατεβήκαμε στο ισόγειο του Δημαρχείου και παραμείναμε έως την λήξη του ωραρίου εργασίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συστήθηκε σε σώμα το Δ.Σ του Συλλόγου συζήτησε το προκύψαν πρόβλημα, βγήκαν ανακοινώσεις ότι απέχουμε από τα καθήκοντα μας, ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς (από την “οργανωμένη μειοψηφία”) και στις 12/06/2009 οι εργαζόμενοι που εμπιστεύονται το συνδικαλιστικό του όργανο, παρέμειναν στο ισόγειο παρέχοντας πληροφορίες στους πολίτες και κατευθύνοντάς τους πώς να εξυπηρετηθούν, έφτασαν μάλιστα στο σημείο, να κάνουν τα τραπεζάκια των καφέ που είχαν κλιματισμό, γραφεία για να παίρνουν τις αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς περίπου 80 τον αριθμό.

Ο Δήμαρχος όχι μόνο δεν βρήκε λόγια συμπάθειας για το δοκιμαζόμενο προσωπικό αλλά δεν καταδέχτηκε να ανεβεί έναν όροφο για να δει στην πράξη τι σημαίνει «παίδες έν καμίνω».

Αγνόησε επιδεικτικά τον σύλλογο (όταν θέλει επικοινωνεί στα κινητά με τα μέλη) αλλά με διοικητικούς υπαλλήλους αλλά και συνεργάτες τους διαμήνυε να επιστρέψει το προσωπικό στις θέσεις του. Ο Σύλλογος ζήτησε συνάντηση μαζί του με διαμορφωμένη πρόταση, «να εργαστεί το προσωπικό μέχρι τις 11.30 να γίνει ανακοίνωση στους Δημότες ώστε να προσέρχονται πρωί για εξυπηρέτηση».

Στην συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος δεν ανέλαβε καμία ευθύνη αλλά έριξε τις ευθύνες σε υπαλλήλους (οι υπάλληλοι έχουν στα χέρια τους σχετικές εισηγήσεις όταν τους ανατέθηκε να επιληφθούν του θέματος) και ζήτησε να επιστρέψει το προσωπικό στην εργασία του. Η απάντηση ήταν ότι δεν άλλαξαν σι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες και πριν προλάβουμε να αρθρώσουμε την πρότασή μας, αλλόφρων σηκώθηκε όρθιος απειλώντας μας με πειθαρχικές ποινές.

Ευτυχώς που φύσηξε μελτέμι και κάπως από τότε υποφερτά εργαζόμαστε. Ζητάμε συγγνώμη από τους κατοίκους του Ηρακλείου, γιατί δεν ήταν στις προθέσεις μας, η όποια ταλαιπωρία, αλλά και οι ίδιοι δυσανασχετούσαν από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο δουλειάς που σήμερα ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν υπάρχουν.

Πληροφορούμε τον κ. Δήμαρχο ότι ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ δεν είναι ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ (παρότι πολύ θα το επιθυμούσε) αλλά με υπευθυνότητα προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου έχουν γνώση και γνώμη, δεν είναι πρόβατα και δεν έχουν ανάγκη από τσοπάνο. Αυτόν τον ρόλο τον αφήνουμε στον ίδιο για τους Δημοτικούς Συμβούλους του.

Καλό είναι η Δημοτική Αρχή αντί για αναθέματα και αφορισμούς να υλοποιεί τις αποφάσεις που παίρνει και να μην τις κρατάει σε κάποια συρτάρια, ασκώντας πολιτική φεουδάρχη γιατί ευτυχώς οι κατοικούντες στο όμορφο προάστιό μας έχουν γνώμη, άποψη και μνήμη