ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ...

Μπορεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΕΚΟΙΠΗΑ- πρώην ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ) μετά το μετασχηματισμό της να μπήκε σε μια νέα εποχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν κουβαλάει μαζί της προβλήματα του παρελθόντος.

Μιλήσαμε λίγο πριν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς με εκπροσώπους των γονέων και των εργαζομένων αλλά και με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΚΟΙΠΗΑ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κοινωφελή Επιχείρηση. Διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της επιχείρησης είναι αρκετά, ενώ κάποια από αυτά χρονίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η διοίκηση, από την πλευρά της, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά υποστηρίζει πως έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις και ότι η επιχείρηση είναι σε ένα δρόμο ανάπτυξης.

Γονείς: «Επικίνδυνα τα σχολικά λεωφορεία» Τα ζητήματα που απασχολούν, όπως είναι λογικό τους γονείς, αφορούν κυρίως την ασφάλεια των παιδιών και την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών. Για αυτό τον λόγο το πρώτο θέμα που έθεσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κ. Μαρίνος Μαραγκός, είναι τα παλαιά λεωφορεία της Επιχείρησης.

Όπως μας είπε ο ίδιος, αλλά και βάσει πληροφοριών που έχουμε από άλλους γονείς, τα λεωφορεία δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας. Συχνά παρουσιάζουν βλάβες, ενώ δεν διαθέτουν κλιματισμό! “Τα παιδιά μπαίνουν μέσα και είναι σαν κοτόπουλα”, μας είπε ο κ. Μαραγκός, που ζητάει την απόσυρση των οχημάτων. Σχετικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ο κ. Μαραγκός μας είπε πως υπάρχουν προβλήματα στο σταθμό της Μανδηλαρά, όπου το κτίριο είναι σχετικά παλιό.

Προβλήματα υπάρχουν και στο ιδιόκτητο κτίριο της Βορείου Ηπείρου, τόσο στον αύλειο χώρο όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού. Επίσης, δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου για τις αίθουσες διδασκαλίας που υπάρχουν στην ταράτσα. "Αν γίνει κάτι τα παιδιά είναι εγκλωβισμένα", προειδοποιεί ο κ. Μαρα¬γκός. Άλλα αιτήματα των γονέων είναι να τοποθετηθεί πόρτα ασφαλείας στην κεντρική είσοδο του κτιρίου της Βορείου Ηπείρου, να γίνει διαγράμμιση του οδοστρώματος έξω από το σταθμό και να τοποθετηθεί μια μπάρα στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο.

Σωματείο Εργαζομένων: «Έρχονται να δώσουν λύση κατόπιν εορτής» O X-τύπος μίλησε με την Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Επιχείρησης, κα Αθηνά Λυκουρέση, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόρριψης της προσφυγής που είχε κατατεθεί στην Περιφέρεια κατά της ακύρωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

"Το κράτος δείχνει να συναινεί με την αδικία που υπάρχει σε αυτό το Δήμο, όπου 35 άνθρωποι μένουν στην αβεβαιότητα", είναι το σχόλιο της. Η κα Λυκουρέση μας μίλησε για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους. Μια ανησυχία που έχουν είναι μήπως ξεκινήσουν και πάλι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Την ημέρα που μιλήσαμε (Δευτέρα 29 Ιουνίου) οι εργαζόμενοι είχαν πληρωθεί το Μάιο, με τη δόση όμως που δίνει ο Δήμος στην επιχείρηση για τον Ιούνιο. “Θα είμαστε πάλι ένα μήνα μέσα; Μέχρι τις 24 Ιουλίου που κλείνουν οι σταθμοί πρέπει να πάρουμε 2,5 μήνες. Που θα βρεθούν τα χρήματα όταν η αναμόρφωση του διετούς προγράμματος δράσης δεν έχει περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο;” αναρωτιέται. Ένα άλλο θέμα που έθιξε αφορά την υπολειτουργία της καθαριότητας των σταθμών. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο καθαρισμός γινόταν από τις παιδαγωγούς, ενώ πρόσφατα μισθώθηκε ένα ιδιωτικό συνεργείο με δύο καθαρίστριες.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται της υγιεινής και της ασφάλειας των παιδιών, όπως μας λέει η κα Λυκουρέση, που καταγγέλλει και τις εργασιακές σχέσεις των εν λόγω εργαζομένων (σύμβαση έργου). Γενικότερα, για το ζήτημα του προσωπικού η θέση του Σωματείου είναι να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ και στο μεσοδιάστημα να προσληφθούν άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου πάλι μέσω ΑΣΕΠ.

Η κα Λυκουρέση κατηγορεί τη διοίκηση πως είχε το χρόνο να διαπιστώσει ποια θα είναι τα προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσει. "Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα. Τα προβλήματα παραμένουν. Τα βλέπουν να έρχονται και δεν κάνουν τίποτα. Και ύστερα έρχονται να δώσουν λύση κατόπιν εορτής", μας λέει. Πέρα όμως από τα εργασιακά, η κα Λυκουρέση αναφέρθηκε και σε άλλα λειτουργικά προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη χώρων και εξοπλισμού και η παλαιότητα των λεωφορείων, μεταξύ άλλων. ”Θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με τις ίδιες συνθήκες;” αναρωτιέται και προσθέτει: “Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε μιλήσει στους Προέδρους της Επιχείρησης τόσο από πλευράς εργαζομένων όσο και από πλευράς διεύθυνσης για την αναβάθμιση των σταθμών. Μας λένε ότι δεν έχουμε λεφτά. Τα τροφεία, όμως, ξέρουν να τα αυξάνουν”.

Μίλτος Βαφειαδάκης: “Φιλοδοξούμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των σταθμών στο καλύτερο δυνατό επίπεδο” Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Μίλτος Βαφειαδάκης, αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα θεωρεί ότι η επιχείρηση είναι στην καλύτερη στιγμή της σήμερα, καθώς είναι απαλλαγμένη από χρέη σε εργαζόμενους, ΙΚΑ και εφορία και η μισθοδοσία βαίνει ομαλώς. "Η μετατροπή της επιχείρησης σε κοινωφελή επιχείρηση ολοκληρώνει την εξαγγελία της παράταξης μας.

Με το διετές πρόγραμμα δράσης έχουμε προγραμματίσει όχι μόνο την πλήρη εξυγίανση αλλά και μέσα από ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 εκ. ευρώ πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της διετίας θα έχουμε όχι μόνο τα κτίρια και τον εξοπλισμό, αλλά και τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες με τα οποία φιλοδοξούμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των σταθμών στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο", μας είπε ο κ. Βαφειαδάκης. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως το επενδυτικό πρόγραμμα θα εκτελεστεί μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Πρόεδρος μάς είπε ότι είναι μέσα στους σχεδιασμούς της διοίκησης να γίνουν επισκευές και παρεμβάσεις και στα δύο κτίρια που στεγάζουν τους δύο σταθμούς και να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που θέτουν γονείς και εργαζόμενοι. Για το μείζον θέμα των λεωφορείων ο κ. Βαφειαδάκης μας είπε πως το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει την αγορά νέων λεωφορείων.

Ωστόσο, μέχρι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα στους σχεδιασμούς του Προέδρου είναι να κινηθεί η διαδικασία μίσθωσης τουριστικού τύπου λεωφορείου. Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις ο Πρόεδρος μας διαβεβαιώνει πως τηρείται η νομιμότητα. Για τις προσλήψεις προσωπικού μας ενημέρωσε πως πρώτα θα γίνει μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά με το υπάρχον προσωπικό του Δήμου βάσει των προσόντων που απαιτούνται. Αν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί τότε θα γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού με εμπειρία 6 ετών.

Για το θέμα της καθαριότητας μας πληροφόρησε πως η λύση του ιδιωτικού συνεργείου είναι προσωρινή (μέχρι τις 24 Ιουλίου που κλείνουν οι σταθμοί). Στη συνέχεια η διοίκηση σκοπεύει να αξιοποιήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Από το www.xtypos.gr