ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...

Ο καθιερωμένος ετήσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής του 2008 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιουνίου 2009. O Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Σήμερα λογοδοτούμε για τη δημοτική μας πολιτική του χρόνου που πέρασε. Λογοδοτούμε για τη στρατηγική, τις αποφάσεις, τις πράξεις και τις παραλείψεις της δημοτικής μας πολιτικής, αυτού του δεύτερου και ομολογουμένως δύσκολου χρόνου δημοτικής διακυβέρνησης. Όταν τον Οκτώβριο του 2006 η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, μας επέλεξε, μου ανέθεσε την ευθύνη και τη θέση του Δημάρχου Ηρακλείου, είχα, μαζί με τους συνεργάτες μου, διαμορφώσει μια ρητή, μια συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης του Δήμου. Μια πρόταση Δημοτικών Πολιτικών, που στόχευε σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον στην οικονομική και την διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου, των Υπηρεσιών του και των Νομικών του Προσώπων.

Δεύτερον στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των συνδημοτών μας διαμέσου της δημιουργίας ενός ευρύτατου πλέγματος κοινωνικών παροχών. Μια κοινωνία αλληλεγγύης για όλους και πρωτίστως για τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Τρίτον στην εφαρμογή ενός ευρύτατου, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων και επιλογών που θα αποκαθιστούν την κοινωνική ισότητα, την ισονομία, τις διαφορές που καλλιέργησαν οι διακρίσεις της κομματικής και μικροπολιτικής δημοτικής πολιτικής των προηγούμενων ετών. Κέντρο και γειτονιές, πράσινοι και κόκκινοι, δεξιοί και αριστεροί, πλούσιοι και φτωχοί, η άρση των ανισοτήτων, η παροχή των ευκαιριών αποτελούσε τον τρίτο στόχο μας.

Στην υλοποίηση του οράματος και του σχεδίου από την 1η Ιανουαρίου 2007, καθημερινά, συναντήσαμε και συναντούμε, υπερκεράσαμε και ξεπερνούμε πολλά μικρά και δυσεπίλυτα προβλήματα και εμπόδια ακόμα και προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων φίλων. Προβλήματα και εμπόδια που δεν αποτελούν, δεν συνιστούν άλλοθι καθυστέρησης, πισωγυρίσματος, αναβολής. Παρ’ ταύτα συνιστούν εμπόδια και βαρίδια που καθημερινά ξεπερνούμε, υπερκερούμε. Πρώτα από όλα, η διοικητική ανεπάρκεια, παρ’ όλη την πρόθεση των καλών μας υπαλλήλων, υλικοτεχνική ανεπάρκεια σε κτιριακή υποδομή, σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Ανυπαρξία δομών και διαδικασιών, κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει, πότε, πώς και γιατί. Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη, το επίπεδο της εξυπηρέτησής του. Κανείς δεν έχτισε τα προηγούμενα χρόνια δομές και διαδικασίες που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών ποσοτικά επαρκών και ποιοτικά υψηλών.

Η αλήθεια είναι αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού: ο Δήμος Ηρακλείου, υπηρεσίες και εξειδίκευση προσωπικού, δομές και διαδικασίες, είναι σε επίπεδο μιας πόλης ολίγων χιλιάδων κατοίκων και με τις απαιτήσεις της δεκαετίας του ’80 και όχι του 21ου αιώνα, όχι του Ηρακλείου που πρωταγωνιστεί και σέβεται τον Πολίτη. Ακόμα, σημαντικότερο εμπόδιο η διαχειριστική ανεπάρκεια. Δημοτικές επιχειρήσεις χρεοκοπημένες, διαχειριστικά ελεγχόμενες. Χρέη, απουσία ελέγχων και κυρίως εργαζόμενοι βουτηγμένοι στην ανασφάλεια. Ένας Δήμος, που οι αυτοτελείς του πόροι μόλις που φτάνουν για τους μισθούς των 800 εργαζομένων, ένας Δήμος χρεωμένος με περίπου 30 εκ ευρώ, με πάνω από 1700 προμηθευτές και εργολάβους απλήρωτους, με κατασχετήρια και αγωγές. Ένας Δήμος, που μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι οφείλει 650.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ. Ένας Δήμος, που για να ασκήσει πολιτική, πρέπει να νοικοκυρευτεί και αυτό αποδεικνύεται δύσκολο, καθώς παρά την περιστολή των δαπανών που πραγματοποιήσαμε το 2007 και το 2008, συνεχίζει να κουβαλά δυσβάσταχτα βάρη από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μηδενίζω τα έργα ετών, αλλά έγιναν όλα χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη και χρονισμό.

Έργα έγιναν αλλά πρόχειρα και ασύνδετα. Η ανάπτυξη είναι μια διαδικασία που πρέπει να προκύπτει ως συνισταμένη, δηλαδή από τη συνέργεια των δημοτικών πολιτικών, να οικοδομεί προοδευτικά και όχι απλώς να κτίζει. Οι πόροι που διαχειρίστηκε το χτες του δήμου ήταν αρκετοί για να οικοδομηθεί ένα Ηράκλειο σύγχρονη πόλη. Αλλά τελικά κτίστηκε μια πόλη που οι επενδύσεις, τα έργα όσα έγιναν και όπως έγιναν δημιούργησαν ανισότητες, γέννησαν προβλήματα περισσότερα από αυτά που έλυσαν, από αυτά που σκόπευαν να λύσουν.

Τέλειωσαν τα ψέματα. Είτε το θέλετε είτε όχι η πλειοψηφία των συμπολιτών με εξέλεξε, δίνοντάς μου μια εντολή: να νοικοκυρέψω, να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα, τα χρέη, την κακοδιαχείριση, την σπατάλη. Σε αυτό πλαίσιο, βάλαμε τις βάσεις και πετύχαμε πολλά μικρά και μεγάλα στο Δήμο, στο Ηράκλειο της καρδιάς μας, στο Ηράκλειο των ονείρων μας και των προσδοκιών μας". Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος έκανε αναφορά των σημαντικότερων έργων ανά άξονα πολιτικής που ξεκίνησαν ή ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2008 και έκλεισε: "Είμαστε στους 30 μήνες της θητείας μας. Πετύχαμε πολλά και κυρίως πετάξαμε τα βαρίδια που μας κληροδότησαν. Εμείς συνεχίζουμε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Εγώ, την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπολίτες την κρατώ και την αξιοποιώ δημιουργικά με στόχο να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος Δήμαρχος και το Ηράκλειο καλύτερος Δήμος".

Αποχώρηση Μαστοράκου με πυρά... Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Δήμαρχος Ηρακλείου πρώτα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος ουσιαστικά δήλωσε τον λόγο για τον οποίο αποχώρησε η Παράταξή του από τη συνεδρίαση. Έτσι, ο πρώην Δήμαρχος ανέφερε: “Επειδή υπάρχει το ιστορικό ότι η παράταξη του Δημάρχου παρουσίασε ψευδή -για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο πλαστά- στοιχεία για τα οικονομικά του Δήμου μας, θα ήθελα να σημειώσω ότι αμφιβάλλουμε για όσα είπε και ζητάμε την ανάλυση των στοιχείων που μας παρέθεσε. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο αμφισβητούμε τα στοιχεία που παρέθεσε ο Δήμαρχος και αποχωρούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Κριτική εφ' όλης της ύλης από τον κ. Ν. Μπάμπαλο Αντίθετα από τον κ. Μαστοράκο, ο επικεφαλής της Παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, όχι μόνο δεν αποχώρησε από την ειδική συνεδρίαση αλλά άσκησε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή. Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Μπάμπαλου είναι τα παρακάτω:

Κτήμα Φιξ "Κανένας ελεύθερος χώρος δεν αποκτήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Υπάρχει στασιμότητα στο θέμα του Κτήματος Φιξ. Ο Δήμος παρενέβη στη δικαστική διαμάχη και ορθά παρενέβη, ωστόσο καμία συνάντηση δεν έχει γίνει με εκπρόσωπο του κράτους για να απαιτήσουμε να αγοραστεί το Κτήμα Φιξ και να περιέλθει στο Δήμο για κοινή χρήση. Η απουσία της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ σημα­ντική".

Λ. Κύμης "Επίσης, ο Δήμος μας δεν διεκδίκησε καθόλου τη διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης. Σπαταλήθηκε σε μία εκδήλωση μουσικοχορευτική που κόστισε και 12.000 ευρώ. Σας είχαμε ζητήσει όταν φτιαχνόταν η Πλαπούτα να μπείτε μπροστά με δυναμικές κινητοποιήσεις και να ζητήσουμε τη διάνοιξη της Κύμης. Είχαμε πει να κλείσουμε ακόμα και την Πλαπούτα για να καταλάβει το Κράτος ότι πρέπει να κοιτάξει τα προβλήματά μας".

Λ. Ηρακλείου "Πρέπει να σας πω ότι η διαπλάτυνση της Λ. Ηρακλείου έχει γίνει εξωραϊσμός. Είπατε επίσης ότι δεν θα θιχτούν οι ιδιοκτήτες. Πρέπει να σας πω ότι για να φτιάξετε ομελέτα, θα πρέπει να σπάσετε αυγά, αλλιώς θα συνεχίσετε κι εσείς να την αφήνετε στην υπάρχουσα κατάσταση. Έχω την εντύπωση ότι και σε αυτό το θέμα έχετε υπαναχωρήσει, καθώς είχατε πει ότι το Μάιο θα συζητούσαμε τις ενστάσεις των ιδιοκτητών και έχουμε μπει στον Ιούλιο και ακόμα το θέμα δεν έχει έρθει προς συζήτηση. Λογικά, 12 μήνες πριν από τις εκλογές δεν θα ανοίξετε αυτό το θέμα".

Κέντρο Υγείας "Εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία και του Υπουργού Υγείας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου εξαγγείλατε την κατασκευή του Κέντρου Υγείας. Εξαγγείλατε ένα έργο που δεν ξέρετε καν σε ποιο οικόπεδο θα το φτιάξετε. Στείλατε ένα έγγραφο στην Πολεοδομία και ζητήσατε να μάθετε αν μπορείτε να τον φτιάξετε σε χώρο, που είναι χαρακτηρισμένος για ανέγερση παιδικού σταθμού και η Πολεοδομία σας απάντησε αρνητικά. Επικοινωνήσαμε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και μας ενημέρωσαν ότι για το έργο αυτό δεν υπάρχει τεχνική μελέτη και δε γνωρίζει κανείς τίποτα. Δεν ξέρουμε τι γίνεται με αυτό το έργο και που προτίθεστε να το κατασκευάσετε".

Ειδικό Σχολείο "Με τη δική σας παρέμβαση το έργο του Ειδικού Σχολείου στο Κάτω Ψαλίδι άρχισε να τίθεται υπό αμφισβήτηση επειδή θελήσατε εκεί να κάνετε κολυμβητήριο και να πάτε το Ειδικό Σχολείο να το φτιάξετε στην πεύκων, σε ένα χώρο που είναι χαρακτηρισμένος για άλλη δραστηριότητα. Επιτέλους, το έργο αυτό πρέπει να ξεμπλοκάρει και να προχωρήσει.

Κεντρική Πλατεία "Παλινδρομείτε,, Δήμαρχε εδώ και 30 μήνες ανάμεσα στις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Άλλοτε μιλάτε για μερική υπογειοποίηση της Μ. Μερκούρη και άλλοτε για διαμπερή κυκλοφορία. Θέλουμε να μας ξεκαθαρίσετε τι θέλετε. Επίσης, πρέπει να μας πείτε τι θα γίνει με το υπόγειο παρκινγκ".

Κυκλοφοριακό "Όσο είστε Διοίκηση, έχει ανατεθεί μια κυκλοφοριακή μελέτη στο Πολυτεχνείο. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και δεν έχετε βάλει ούτε ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχετε καταχωνιάσει τη μονοδρόμηση της οδού Ιφιγενείας. Η κατάσταση είναι εκρηκτική στην πόλη".

Δημοτική Συγκοινωνία "Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες. Ακούσαμε ευχολόγια".

Διεύθυνση Περιβάλλοντος "Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα αναφέρατε την κατασκευή υπόγειου γκαράζ, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Και όχι μόνο αυτό ζητήσατε την ψήφο των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων για να πάρετε δάνειο για την ανακατασκευή του γηπέδου της Κύμης που αποδεικνύει ότι δεν έχετε ιεραρχήσει τις σκέψεις για το τι θέλετε να κάνετε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος".

Γ. Βλαντής: “Είμαστε όλοι απελπισμένοι” Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, κ. Γιώργος Βλαντής, ο οποίος στη σύντομη “συναισθηματική” τοποθέτησή του δήλωσε: “Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα έχουμε πει δεκάδες φορές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το πρόβλημα μας είναι αυτό ακριβώς. Συζητάμε προβλήματα που δε λύνονται. Η αναξιοπιστία στην πολιτική σήμερα οφείλεται ακριβώς για αυτό. Στη συνείδηση του κόσμου η πολιτική σήμερα δε σημαίνει αυτό που κατεξοχήν είναι. Θα μιλήσω εντελώς συναισθηματικά. Τα επιμέρους τα ξέρουν όλοι. Αυτό που θέλω να καταθέσω είναι ότι η Δημοτική Αρχή έχει αστοχήσει γενικά. Και στους εργαζόμενους και στους συνεργάτες της και στους συναδέλφους της. Είπατε ότι βασικός σας στόχος ήταν η αναδιοργάνωση του Δήμου και η βελτίωση της καθημερινότητας. Μα αυτό δεν πρόκειται να γίνει όταν δεν έχετε φτιάξει καν το “μαγαζί” σας. Υπάρχει καθολική αστοχία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να ασχολείται με τα μικρά πράγματα. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι ηγέτης και να εμπνέει. Να έχει τους συνεργάτες του και να τους συντονίζει. Ο Δήμαρχος, με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, υποσκάπτει τον εαυτό του και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Θεωρώ ότι είχατε καλές προθέσεις και η εποχή που αναλάβατε ήταν η καλύτερη εποχή. Τα αδιέξοδα από την προηγούμενη Διοίκηση ήταν πάρα πολλά και καταφέρατε μετά από τρία χρόνια να είμαστε όλοι απελπισμένοι".

Κ. Κουτρούλης: “Υποβαθμίσατε τον απολογισμό” Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, τοποθετήθηκε και ο ανεξαρτητοποιημένο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Η παραμονή μου στην αίθουσα ήταν για να τιμήσω την κορυφαία αυτή θεσμική λειτουργία. Όμως όπως όλοι βλέπετε, και αυτή η λειτουργία έχει υποβαθμιστεί. Πλην της Παράταξης του κ. Μαστοράκου που αποχώρησε, με πολιτικό σκεπτικό, πού είναι οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι; Έτσι τιμούμε τον θεσμό; Αδικήσατε αυτή τη συνεδρίαση γιατί όταν λέμε για απολογισμό της Διοίκησης σε αυτό εμπεριέχεται και ο οικονομικός απολογισμός με συγκεκριμένα στοιχεία, για τα οποία δεν άκουσα τίποτα. Συμφωνώ σε αυτό που είπε ο Δήμαρχος ότι έχουμε χάσει την έννοια του αυτονόητου. Ότι δηλαδή εμείς είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, αυτό το έχουμε χάσει... Δυστυχώς, δεν μπορώ να κρύψω την πλήρη απογοήτευσή μου. Ευθύνη έχουμε όλοι, αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η Διοίκηση".

Μ. Παντερή: “Δεν έχει πλυθεί ούτε μία φορά κάδος στη γειτονιά μου” Στη συνεδρίαση πήρε τον λόγο και η ανεξαρτητοποιημένη Δημοτική Σύμβουλος, κα Μαρία Παντερή, η οποία είχε μία έντονη λογομαχία με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Νόρα Κατέχη, καθώς αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό της ζήτημα με την ιδιότητα που έχει ως Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών. Από όσο μπόρεσε μέσα σε αυτό το κλίμα, η κα Παντερή να τοποθετηθεί επιτέθηκε στη Διοίκηση και προσωπικά στο Δήμαρχο για ζητήματα καθαριότητας και περιβάλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ποτέ δεν έχει πλυθεί κάποιος κάδος στη γειτονιά της. Η κα Παντερή έκλεισε την ομιλία της, μιλώντας για το ζήτημα του δανείου της Κύμης αναφέροντας και αυτή από την πλευρά της ότι ο Δήμαρχος δεν έχει ιεραρχήσει τις προθέσεις του.

Παραλειπόμενα Πάνω του αποφάσισε να πάρει όλη τη... δουλειά ο Δήμαρχος, του οποίου η... επιεικώς εκτενής ομιλία κράτησε πάνω από μία ώρα!

Καφενείο... θύμιζε η κατάσταση που επικρατούσε, κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι περισσότεροι Σύμβουλοι (κυρίως της Συμπολίτευσης, μάλιστα) μπαινόβγαιναν στην αίθουσα για να καπνίσουν και να σχολιάσουν τα παραλειπόμενα εκτός... (με κύριο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια τον κλιματισμό, που επιτέλους “επανήλθε” στο Δημαρχείο).

Οι ισχυρισμοί του κ. Κουτρούλη περί απαξίωσης του θεσμού, συνεπώς, κάθε άλλο παρά αβάσιμοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν...

Εντύπωση προκάλεσε και η σχεδόν πλήρης απουσία πολιτών από το ακροατήριο, η οποία ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα ενός Απολογισμού...

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση της κας Μαρίας Παντερή με την Πρόεδρο του Σώματος, κα Νόρα Κατέχη, η οποία δεν δίστασε μέχρι και να κλείσει το μικρόφωνο στη Δημοτική Σύμβουλο, που εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Δήμαρχο...

Από την τοπική εφημερίδα "Χ-τύπος"