ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Διάβασα το κείμενο που αφορούσε την παράταξη «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη»
Σε γενικές γραμμές, διαβάζοντας τις θέσεις και τις «δεσμεύσεις» της παράταξης, είναι ένα καλό κείμενο, αλλά…

…γενικόλογο, αόριστο και σίγουρα συνηθισμένο, είναι από εκείνα τα κείμενα που χαϊδεύουν τα αυτιά εκείνων που ακούνε, αλλά δε λένε τίποτα περισσότερο από ένα τρυφερό χάδι.

Έχω γράψει και σε παλαιότερο κείμενο, ότι έχουμε παλιομοδίτικες «πολιτικούς» στην πόλη μας, που δεν έχουν την ευχέρεια και την ευελιξία να εκμοντερνιστούν.

Η αλήθεια είναι πως εκείνοι που ορίζονται «πολιτικοί», τους περισσότερους από δαύτους ο κόσμος τους έκανε «πολιτικούς», καθώς ελάχιστοι έχουν τις δυνατότητες και την ευστροφία να το παίξουν, έστω, πολιτικοί.

Θα ήθελα να σταθώ σε μερικά σημεία του κειμένου της παράταξης του Ν. Μπάμπαλου…
Αναφέρει… θα καταργήσουμε τις αποζημιώσεις των προέδρων και αντιπροέδρων νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων…

Καταρχήν έχω την εντύπωση πως αυτό δεν έχει να κάνει με τον δήμο, αλλά με τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων, που καθορίζει τις αποζημιώσεις των προέδρων και αντιπροέδρων…

Η πρόταση αυτή έχει σαν σκοπό όπως αναφέρει ένα γερό χαστούκι στον επαγγελματισμό της πολιτικής….

Αλήθεια…
Τα χρόνια που ήταν ο Ν. Μπάμπαλος αντιδήμαρχος, πρόεδρος δημοτικών επιχειρήσεων κτλ. Ασκούσε το επάγγελμα του, έτσι ώστε να μην χρειάζεται την αμοιβή του από τον δήμο?

Μήπως η θέση του στο δήμο, του εξασφάλιζε πελατειακές σχέσεις με δημότες, ως δικηγόρος?

Φυσικά αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί με έγγραφα, αλλά δεν μπορεί και να μη λαμβάνεται υπόψη, ότι ένα δημόσιο πρόσωπο που κατέχει μια θέση στον δήμο ή σε κάποιον άλλο οργανισμό, το οποίο ασκεί ένα επάγγελμα όπως αυτό της δικηγορίας, δεν επωφελείται ανεξάρτητα αν το επιδιώκει ή όχι, από το αξίωμα.

«Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στα νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις, κατοχυρώνοντας μια νέα σχέση με το δήμο, σχέση αυτονομίας και διαφάνειας. Στοχεύουμε στην προσφορά εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών υπηρεσιών ουσίας και αξίας, στην προσφορά υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας που θα ανακουφίζουν τον πολίτη και τα πραγματικά του προβλήματα.»

Θεωρώ τεχνοκράτη τον Ν. Μπάμπαλο, και μου επιβεβαίωσε τις υποψίες με αυτό που αναφέρει, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι για κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις, δεν είναι δυνατό εφόσον προσφέρουν και κοινωνικό έργο, να αυτονομηθούν χωρίς να έχουν την αρωγή του δήμου. Μια τέτοια επιλογή σίγουρα θέτει θέμα για την συνέχεια λειτουργίας δημοτικών επιχειρήσεων, εφόσον η βιωσιμότητα τους δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τώρα την διαφάνεια, που αποτελεί πιασάρικο θέμα, και στο οποίο η παράταξη Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία, θα ήθελα να ρωτήσω αν από την ίδρυση της παράταξης, υπήρξε ανάλογη ενέργεια προκειμένου να ενημερώνονται τα μέλη της παρατάξεις και οι «χορηγοί» για την διαχείριση των εσόδων/εξόδων. Προσωπικά δεν έχω δει κάτι από την ίδρυση του Αράκλι ακόμα, ούτε έχω δει κάτι στην ιστοσελίδα της παράταξης.

Το αναφέρω αυτό καλόπιστα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε από παρατάξεις για διαφάνεια, για τομές στον τρόπο με τον οποίο θα ενημερώνονται οι δημότες σχετικά, αλλά να υπάρχει μαύρο σκοτάδι στο τι έσοδα/έξοδα έχουν οι παρατάξεις, με ποιους συναλλάσσονται κτλ.

Δεν μπορώ να καταλάβω την άνεση με την οποία εκτίθεται ο Κος Μπάμπαλος, όταν μιλάει για έναν δήμο που θα είναι για όλους τους δημότες και όχι για «ημέτερους»…
Δεν θα αναφερθώ περισσότερο σε αυτό, αν χρειαστεί θα μιλήσω με συγκεκριμένα παράδειγμα από το παρελθόν που αφορούν τον Ν. Μπάμπαλο και κάποιους «ημέτερους»…

Ξεχνάνε κάποιοι αιρετοί ότι το Ηράκλειο, ακόμα και σήμερα, που φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 κατοίκους, παραμένει μια μικρή κοινωνία, που δύσκολα κάτι μπορεί να μείνει κρυφό ή να θαφτεί. Καλό θα είναι, το γράφω με καλή διάθεση, να είναι προσεκτικότεροι ιδίως εκείνοι που έχουν παρελθόν με την ενασχόληση τους στα κοινά του δήμου, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν κάποιους «κακοπροαίρετους», όπως το blog, και να αρχίζουν να θυμίζουν μελανές στιγμές από την θητεία τους κατά το παρελθόν.

Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος, μπορεί με το πώς έχει καταντήσει η καθημερινότητα μας, να μην προλαβαίνουμε να σκεφτόμαστε, να μην έχουμε κουράγιο να θυμηθούμε, αλλά ηλίθιος δεν είναι.

Προφανώς και ο Ν. Μπάμπαλος δεν περίμενε ότι ο Γεωργόπουλος θα ήταν τόσο ανεπαρκής και ξεροκέφαλος, ότι με την απόφαση του να δημιουργήσει δική του παράταξη, έβαλε το χεράκι του σε αυτή την θλιβερή τετραετία που διανύουμε, και εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, (όπως επίσης πρόβλημα δημιουργεί και ο Μαστοράκος), και αυτό προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, την φιλοδοξία του να γίνει κάποια στιγμή Δήμαρχος, και αν πάρει και το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα καλύτερα…

Καλά τα κείμενα και οι λόγοι, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με αυτά.
Τα κίνητρα και οι προθέσεις είναι εκείνα που ορίζουν την ουσία της όποιας παρουσίας στο πολιτικό σκηνικό, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την τοπική πολιτική σκηνή του δήμου μας.

Το Ηράκλειο, θα το γράψω για ακόμη μια φορά, χρειάζεται φρέσκια μυαλά, ορεξάτους ανθρώπους με ενέργεια και αγάπη για την πόλη μας, νέες ιδέες.

Δε χρειαζόμαστε διαπιστώσεις, θέλουμε τα κείμενα εκτός από διαπιστώσεις να συνοδεύονται και από τις λύσεις, να ξεδιπλώνουν την στρατηγική που θα οδηγήσουν στις τομές και την επίλυση τους.