ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Χ-ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΚΕΠ

Στις 7/7/2009 λάβαμε ένα e-mail σχετικά με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας www.xtypos.gr, που αφορούσε την ανταλλαγή επιστολών του επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών”, κ. Βλασσόπουλου, και του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, κ. Σ. Γεωργόπουλου, υπογεγραμμένο από τον κ. Ανδρέα Δαυίδ, Γραμματέα και υπεύθυνο τύπου της ΑΚΕΠ.

Στην επιστολή αυτή τονιζόταν, μεταξύ άλλων, ο τρόπος αλληλογραφίας των μελών της ΑΚΕΠ με τους συγγενείς και τους συνεργάτες τους, και ο ρόλος του Προέδρου της και των μελών της. Γινόταν μνεία για την πολιτική διαδρομή του Προέδρου της, για το ήθος και το ύφος του και επισημαινόταν ότι δεν είναι αλαζόνας και ότι δεν εμφανίζεται ως "ιδιοκτήτης" της ΑΚΕΠ. Επίσης, αναφέρονταν λίγα λόγια για το ρόλο του Γραμματέα της ΑΚΕΠ σε σχέση με τον τρόπο και την έκδοση των ανακοινώσεων της παράταξης.

Στο τέλος της επιστολής εκφραζόταν η άποψη ότι ο συντάκτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας www.xtypos.gr δημιούργησε σενάριο για δύο πρώην συνεργάτες που άνοιξαν πόλεμο δι’ αλληλογραφίας, υποβαθμίζοντας μια πολύ σημαντική αποκάλυψη και ότι πρόκειται για μια “μαγική εικόνα” διαφορετική από την πραγματικότητα. Επίσης, πως ο τίτλος και τα σχόλια παραπέμπουν σε “μικροπολιτικό ανταγωνισμό”. (Οι επιστολές αναλυτικά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.xtypos.gr). Θεωρούμε ότι η αποστολή της επιστολής αυτής- που ως ενέργεια καθαυτή μας τιμάει από την οπτική της αναγνώρισης της αναγνωσιμότητάς μας - εστάλη άνευ πολιτικού λόγου και ουσίας, ίσως έτσι απλά για να βρίσκεται η ΑΚΕΠ στην επικαιρότητα ή για κάποιους άλλους λόγους, που αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε και αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Πιο αναλυτικά: στις 10/7/2009, με έκπληξη και με μεγάλη μας λύπη, διαβάζουμε ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΑΚΕΠ, που αρχικά έδινε χρονικό περιθώριο δύο ημερών στο συντάκτη του Χ-τυπου για να δημοσιευθεί η επιστολή του κ. Δαυίδ, – αποκαλύπτοντας κατά τη γνώμη μας ταυτόχρονα και το αίσθημα περί δημοκρατίας και περί ελευθεροτυπίας του υπογράφοντος και θέλουμε να πιστεύουμε όχι και όλων των στελεχών της Α.Κ.Ε.Π.,- ενώ στη συνέχεια γράφτηκε σχόλιο ότι, είτε από αμέλεια δεν το δημοσιεύσαμε για τη σφαιρική άποψη των αναγνωστών είτε το αποφεύγουμε.

Μας ζητήθηκε, δηλαδή, εκ των υστέρων και εν είδει τελεσιγράφου να δημοσιεύσουμε μία επιστολή, που πρώτον πουθενά δεν ανέφερε αρχικά ότι επιθυμούσαν να τη δημοσιεύσουμε, και δεύτερον δεν το όφειλε η εφημερίδα μας, για τον απλούστατο λόγο ότι το ρεπορτάζ, έστω και αν δεν ήταν αρεστό στον κ. Δαυίδ, ήταν αντικειμενικό, αληθινό, σε ήπιους τόνους, αλλά όχι διαφημιστικό προς την ΑΚΕΠ, κάτι που ενδεχομένως θα επικροτούσε και ο κ. Δαυίδ. Το άρθρο μας θεωρούμε ότι ήταν δημοκρατικό, ανέλυε την πραγματικότητα και πρόβαλε τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η εφημερίδα Χ-ΤΥΠΟΣ είναι 14 χρόνια πρώτη στην περιοχή και ένας από τους λόγους που την τοποθετούν εκεί είναι ότι δεν λειτουργεί ποτέ “με αμέλεια”. Θα ήθελα δε να αποσαφηνίσω -επειδή ίσως κάποιοι να έχουν μπερδευτεί λιγάκι - ότι ο Χ-τύπος δεν είναι Α.Κ.Ε.Π., ότι ο Χ-τύπος διοικείται δημοκρατικά, υπάρχει πολυφωνία, και οι συντάκτες των άρθρων του έχουν το θάρρος και την ελευθερία της άποψής τους στα όρια πάντα της ευπρεπούς και αντικειμενικής δημοσιογραφίας.

Δεν δημοσιεύσαμε το εν λόγω κείμενο, διότι, κατά τη γνώμη μας αποτελούσε, κατά βάση, διαφημιστικό κείμενο για την ΑΚΕΠ και, κυρίως γιατί θεωρήσαμε ότι δεν είχε άμεση σχέση με το θέμα του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, εκτός του ότι τη δεδομένη στιγμή είχε εκπνεύσει ο διαθέσιμος χρόνος μας για την τυπογραφική και ηλεκτρονική έκδοση του συγκεκριμένου φύλλου. Θεωρούμε δε, ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να απολογηθούμε για την προβολή της αλήθειας που αναδείκνυε το ρεπορτάζ πολύ απλά και ειλικρινά και μάλιστα υπό την πίεση και την αυταρχική υπόδειξη του “τελεσιγράφου” με το χρονικό περιθώριο των 2 ημερών. Άλλωστε, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ποιο ακριβώς ήταν το θέμα που επεδίωκε η ΑΚΕΠ να θίξει με τη συγκεκριμένη επιστολή, αφού αυτό δεν καθίστατο σαφές πουθενά -όπως είναι σε θέση κρίνει κάποιος με μια απλή ανάγνωση της επιστολής.

Στη συνέχεια, ίσως κάποιοι να έκριναν πώς μπορούν εύσχημα να έχουν παράπλευρα επικοινωνιακά οφέλη π.χ. να συσπειρώσουν ίσως κάποια μέλη και φίλους και να επιρρώσουν τους δεσμούς τους με αυτά που παραδοσιακά τους χαλαρώνουν με τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις το καλοκαίρι, επιχειρώντας να πλήξουν την αξιοπιστία της εφημερίδας μας. Το σωστό δηλαδή ποιο θα ήταν; Πως δεν θα έπρεπε ίσως να προβάλουμε την επιστολή του Δημάρχου και θα έπρεπε να συμφωνήσουμε και να προβάλουμε μόνο την ΑΚΕΠ και τις απόψεις της; Δεν ήταν αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών οι δήθεν ευγενικές επιστολές; Δεν υπήρξε διαφωνία για το θέμα, μετά την αποκάλυψή του;

Εδώ, επίσης, θα ήθελα να τονίσω πως ο συντάκτης του ρεπορτάζ ποτέ δεν αμφέβαλλε για το ήθος και το ύφος του κ. Π. Βλασσόπουλου, ο οποίος ανέκαθεν παρουσιαζόταν στην εφημερίδα μας με το δέοντα σεβασμό. Και για την ιστορία, όταν εκλέγεται κάποιος δύο τετραετίες με κάποιον συνδυασμό, ο Πρόεδρός του γίνεται Δήμαρχος και προτείνει κάποιον από τους εκλεγμένους με την Παράταξή του Δημοτικούς Συμβούλους για την ανώτατη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό δεν δείχνει την μέχρι τότε άψογη συνεργασία των δύο αυτών ανδρών, δεν σημαίνει ότι είναι στενοί συνεργάτες, ότι έχουν την ίδια ιδεολογία, το ίδιο όραμα, ότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα; Έτσι δεν είναι; Πάλεψαν μαζί για να πάρουν τις εκλογές. Μιλάμε για το Δήμαρχο της πόλης και το κορυφαίο στέλεχός του. Εκτός και αν δεν ήταν συνεργάτες...

Πάντως, όταν δημιουργήθηκε η παράταξη της ΑΚΕΠ, ο κ. Βλασσόπουλος, είχε πει στην εναρκτήρια ομιλία του: “δεν είμαστε αντάρτες, πάμε για κάτι καλύτερο”. Επίσης, έχω την εξής απορία: μικροπολιτική είναι η ανάδειξη του πραγματικού γεγονότος της ανταλλαγής επιστολών των δύο πολιτικών ανδρών, ενώ δεν είναι το ότι διαδίδουμε και κραυγάζουμε ότι εμείς δεν είμαστε “αντάρτες”, αλλά από την άλλη πλευρά, με την αποκάλυψη κάποιου γεγονότος, μπαίνουμε στη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών, ή αμφισβητούμε την αξιοπιστία μιας εφημερίδας;

Τέλος, πιστεύουμε ότι για να αντέξει κάποιος την ελευθερία του λόγου και της σκέψης, θέλει σθένος και παιδεία. Αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος ένα απλό, έστω και υποκειμενικό κατά τη γνώμη του άρθρο, με ψυχραιμία και σύνεση, αναρωτιέμαι, αλήθεια, πώς θα διοικήσει έναν ολόκληρο Δήμο.

Κύριε Βλασσόπουλε, ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί η άδικη αντιμετώπιση της Παράταξής σας προς την εφημερίδα μας. Ακόμη ελπίζουμε κι ευχόμαστε ότι κάποιοι συνεργάτες σας είναι και θα είναι σε θέση να υπηρετήσουν και να υλοποιήσουν αντικειμενικά, ψύχραιμα και με νηφαλιότητα τις ιδέες και τις πολιτικές που “Οραματίζεστε για μια Ανθρώπινη Πόλη”, με “Δημοκρατική Συνεργασία”, την οποία ευαγγελίζεστε...

Αντώνης Κατωπόδης
Εκδότης-Διευθυντής
Πρόεδρος ΕΙΤΗΕΕΑ

Από το
www.xtypos.gr