Γ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ: ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...

Τον ουσιαστικό και ρυθμιστικό του ρόλο για τα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου, απέδειξε για μία ακόμη φορά ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Μαστοράκος ο οποίος, σε αντίθεση με τα άλλα δημοτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από την παράταξη του πρώην δημάρχου, δεν νομιμοποίησε σε καμία περίπτωση την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να...

...ισοπεδώσει το έργο των 16 ετών της «Δημοκρατικής Συνεργασίας».

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2008, υπήρξε προσπάθεια για μία ακόμη φορά να εμφανιστεί ως «καταστροφικό» για το Δήμο Ηρακλείου το διάστημα 1990 – 2006, με την σημερινή δημοτική αρχή να περιορίζεται μόνο σε προφορικές αναφορές και να μην καταθέτει γραπτά στοιχεία. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιώργου Μαστοράκου, ο οποίος ζήτησε είτε να παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα «στοιχεία» εγγράφως, είτε να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι αυτά να προσκομιστούν.

Όπως είπε μεταξύ άλλων «τα στοιχεία αυτά δεν τα έχουμε εμείς, μιλήσατε για χρέος 30 εκατομμυρίων. Όταν αυτό ακούγεται προφανώς προκαλεί το εύλογο ερώτημα της ανάλυσης του χρέους. Εγώ δεν έχω στοιχεία για να απαντήσω. Ούτε εγώ είμαι διοίκηση στο Δήμο για να έχω τα στοιχεία αυτά τα οποία απαιτούνται για την απάντηση.

Προτείνω λοιπόν την εγχείρηση των στοιχείων αυτών της εισήγησης του δημάρχου και τη συνέχεια της συνεδρίασης σε μια άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου. Πώς να απαντήσω εγώ σε μια ομιλία μιας ώρας του δημάρχου που παρέθεσε στοιχεία τα οποία δεν έχω; Νομίζω ότι η δεοντολογία επιβάλλει αυτά τα στοιχεία για να μπορώ να απαντήσω. Γιατί τα στοιχεία αυτά αφορούν την προηγουμένη διοίκηση για την οποία είναι υπεύθυνος.

Είχαμε δει το Δήμο μας να είναι σε μια λίστα τάχατες περιεχομένη σε εφημερίδα, πήραμε την εφημερίδα και είδαμε ότι ο Δήμος μας δεν ήταν. Υπήρξε μια πλαστογραφία στην εφημερίδα που έλεγε ότι ο Δήμος μας είναι ένατος σε χρέη. Πήραμε την εφημερίδα και δεν είδαμε το Δήμο μας να είναι μέσα. Προφανώς ο δαίμονας του τυπογραφείου ή ο δαίμονας της πλαστογραφίας έβαλε και το Δήμο Ηρακλείου σε ένα αντίγραφο ομοίου εγγράφου που είχε εκδώσει το Μαρούσι. Κι επειδή λοιπόν δεν θέλουμε να οξύνουμε και ξέρετε ότι δεν οξύνουμε, μάλιστα συμπράττουμε με τη διοίκηση σε θέματα που αφορούνε είτε τακτοποίηση εργαζομένων, είτε δανειακές συμβάσεις που έχουν στόχο την αναβάθμιση του Δήμου μας, νομίζω ότι η δεοντολογία και οι καλές σχέσεις συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης επιβάλλουν αυτά τα στοιχεία να τα έχουμε για να απαντήσουμε.

Υπήρξε δε μια εκτεταμένη έκθεση ιδεών η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προεκλογικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία της δημοτικής πλειοψηφίας στην οποία και μείς θέλουμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας.

Τι να πούμε τώρα; Άκουσα μια ώρα εισήγηση, πως να απαντήσω άμα δεν την έχω στα χέρια μου; Η πώς να πω, ναι, αυτό είναι έτσι, και καλώς έγινε. Γιατί και αυτή την πρόθεση έχουμε και την έχουμε αποδείξει. Αλλά όταν ο Δήμος μας φαίνεται ένατος στα χρέη στους Δήμους τους οφειλέτες της Ελλάδας και διαπιστώνουμε εμείς από την εφημερίδα παίρνοντας από το αρχείο της αντίστοιχης εκδοτικής, του αντίστοιχου εκδοτικού ομίλου που ήταν ο Πήγασος και δεν είναι ο Δήμος Ηρακλείου, έχουμε κάποιες ενστάσεις.

Επειδή δημιουργούνται εντυπώσεις θα ήθελα η συζήτηση να είναι ολοκληρωμένη. Να μην τοποθετηθώ επί των έργων ή να παρουσιάσω την εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου σήμερα. Για αυτό ακριβώς θεωρώ ότι τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα και για μένα και για τους υπόλοιπους συναδέλφους της αντιπολίτευσης για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε.

Άλλωστε είτε είναι Βουλή είτε είναι δημοτικό συμβούλιο τα θέματα που συζητούνται συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες εισηγήσεις.

Σημειώνω δε ότι είχα ζητήσει από το δήμαρχο να έχω τα στοιχεία για να μπορώ να απαντήσω. Αν ανατρέξετε στα πρακτικά της περασμένης συνεδρίασης θα δείτε ότι είχα ζητήσει τα στοιχεία. Δεν πήρα τίποτα. Πήρα μια σελίδα που έλεγε συζήτηση επί του απολογισμού του Δήμου. Φαντάζομαι ότι αφού υπάρχουν όλα αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία ενοχοποιούν σε εισαγωγικά, την προηγούμενη διοίκηση δεν υπάρχει κανένας φόβος, ούτε καμία επιφύλαξη να μας δοθούν για να μπορέσουμε να απαντήσουμε. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία.

Αν θέλετε να κάνατε ένα απολογισμό του τι κάνατε 2,5 χρόνια, ας καλούσατε τον κόσμο της παράταξης σας και κάνατε τον απολογισμό. Εμείς δεν είμαστε ακροατήριο όμως του «Οράματος για το Ηράκλειο».

Ο απολογισμός του Δήμου σημαίνει παραθέτω τα στοιχεία. Να σας δώσω ένα στοιχείο, το οποίο είναι σημαντικό. Οι ΚΑΠ του 2006 ήταν 5.600.000. Το 2009 είναι 10.000.000 οι ΚΑΠ. Έχουν μια αύξηση της τάξης του 50%. Εγώ θέλω να τα πω αυτά. Γιατί αν γραφτεί στις εφημερίδες ότι η προηγούμενη διοίκηση χρωστάει 30 εκατομμύρια χωρίς να έχουν στοιχεία το ότι εγώ δεν έχω παρά να πω τώρα το ότι αυτό που παρουσιάσατε είναι μια εικόνα ψευδής, ως προς την πραγματικότητα και να σηκωθεί να φύγει η παράταξη. Αν επιδιώκετε μια ουσιαστική συζήτηση, η οποία θα συμβάλλει και επιμένω ότι θα συμβάλλει τότε πρέπει να έχουμε τα στοιχεία για να απαντήσουμε.

Άλλωστε δεν είναι μοναδική άποψη της πλευράς της δικής μας παράταξης είναι γενικότερη άποψη του δημοτικού συμβουλίου γιατί φαντάζομαι και η διοίκηση θα θέλει αυτά τα οποία παρουσιάζει είτε να αποδειχθούν αξιόπιστα, είτε να διορθωθούν αν παρουσιαστούνε κάποια λάθος παρουσιάσεις. Κάποιες λάθος παρατηρήσεις.

Γιατί οι διοικήσεις δεν είναι στατικές, ούτε σταμάτησε ο Δήμος Ηρακλείου το 2006 και θα σταματήσει το 2010. Έχει μια συνέχεια όπως έχουν και οι κυβερνήσεις. Τώρα αν σκοτώνεται η σημερινή κυβέρνηση με την προηγουμένη για το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ, αυτά τα λένε στη Βουλή, παρουσιάζουν στοιχεία και λένε “όχι δεν είναι έτσι κύριε Καραμανλή”, λέει ο Παπανδρέου ή “όχι δεν είναι κύριε Παπανδρέου” λέει ο Καραμανλής. Αυτά όμως για να τα πούμε έχουμε τα στοιχεία μπροστά μας, όπως τα έχουν και οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα. Εδώ υπάρχει μια δημοκρατία. Θεωρώ ότι είναι πολύ λογικό και εύλογο το αίτημα μας. Δεν απαντώ επί της ουσίας αλλά για να απαντήσω πρέπει να έχω στοιχεία».

Μάλιστα αναφερόμενος στα σχέδια για τον σταθμό των ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι, ο πρώην δήμαρχος τόνισε πως «στην περασμένη συνεδρίαση έδωσα στοιχεία και επέμεινα να τα λάβει υπόψη του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, ότι με την εξέλιξη που έχουμε στον ΗΣΑΠ δεν είναι δυνατή η κατασκευή του σταθμού και επεσήμανα τον κίνδυνο προς το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου ομόφωνα ζήτησε την κατασκευή του. Σήμερα ο δήμαρχος μας είπε ότι θα γίνει ο σταθμός. Εγώ τεχνικά σας λέω ότι ο σταθμός αφού σταμάτησε το έργο της επικαιροποίησης των γραμμών δεν μπορεί να προχωρήσει».

Από το www.zonews.gr