ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ...

Δεκαοκτώ μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010 παρουσιάζουμε την πρότασή μας για τη δημοκρατική αναδόμηση, την ανασύνθεση του δήμου, με σκοπό να αποτελέσει την βάση ενός επίπονου, αλλά ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου.

Του Νίκου Μπάμπαλου, επικεφαλής της παράταξης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»

Την ώρα που η δημοτική αρχή λειτουργεί με αυταρχισμό και αδιαφάνεια, εμείς ερχόμαστε και αναλαμβάνουμε δημόσια, μαζί με όλους τους συνεργάτες, δεσμεύσεις για το αύριο.

Για ένα Δήμο δημοκρατικό και ευνομούμενο. Για ένα δήμο που εκπροσωπεί αυθεντικά τους πολίτες, που τους σέβεται, τους στηρίζει, υπηρετεί τις ανάγκες τους, προστατεύει τα δικαιώματά τους, υπερασπίζεται σταθερά το δημοτικό συμφέρον.

Ακολουθούμε δύο πορείες διαφορετικές. Δύο πολιτικές που δεν συμπίπτουν. Και όσο και αν εθελοτυφλεί, όσο και αν δεν αρέσουν αυτά που λέμε στη δημοτική αρχή, η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της μας βυθίζει στην παρακμή, στην θλίψη, στην απογοήτευση, βυθίζει το δήμο στη βαρβαρότητα της αναξιοπιστίας και της μιζέριας.

Αντιθέτως, η πολιτική που σέβεται και υπηρετεί τους πολίτες, που αναδεικνύει μια κοινωνία ανθρωπιάς, συνοχής, και προόδου είναι αυτή που εμείς εκφράζουμε σήμερα.

Το ζήτημα της κατάστασης του Δήμου ήταν και είναι πάντα το κυρίαρχο ζήτημα στην τοπική κοινωνία. Τι είδους Δήμο θέλει να διαμορφώσει η κάθε δημοτική παράταξη, ποιους εκφράζει και ποιους υπηρετεί αυτός ο δήμος, πώς και σε όφελος ποιών οργανώνει τη δομή του, την τοπική ανάπτυξη και αγορά, πώς και για ποιους λειτουργούν οι θεσμοί και οι μηχανισμοί του, ποιές αξίες υπερασπίζει, ποιές προωθεί;

Όταν αυτά τα ερωτήματα απαντηθούν, αποκαλύπτουν και την ταυτότητα της κάθε δημοτικής παράταξης, του κάθε οργανωμένου σχήματος.

Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του στην υπηρεσία του πολίτη, ή ο Δήμος και οι υπηρεσίες του στην εξυπηρέτηση πελατειακών και άλλων συμφερόντων;

Δημοκρατικός διάλογος Γι’ αυτό, με τη δική μας πρόταση, σήμερα, δίνουμε οξυγόνο, δύναμη και ισχύ στο δημοκρατικό διάλογο. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών από την αυθαιρεσία και την αλαζονεία, από όπου κι αν προέρχονται, όποια μορφή και αν έχουν. Από την σκληρή αδιαφορία ενός αυταρχικού και συγκεντρωτικού δήμου.

Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Εμείς πιστεύουμε στην κοινωνία των ενεργών πολιτών, στη δύναμη και τη δημιουργικότητα του κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και στην κοινωνία των πολιτών, ως συλλογική οντότητα και δράση.

Ο ενεργός, ισχυρός πολίτης και η συλλογική, συμμετοχική του δράση, είναι η ρεαλιστική απάντηση στις προκλήσεις της εποχής. Γι’ αυτό, δημοτικό στοίχημα σήμερα είναι να δώσουμε δύναμη στον πολίτη και να εγγυηθούμε ότι η φωνή του θα ακούγεται σε τοπικό επίπεδο. Ότι ο Δήμος συμπεριφέρεται ισότιμα προς όλους.

Να εξασφαλίσουμε, ως δημοτική αρχή, θεσμούς που τον σέβονται, τον προστατεύουν, τον στηρίζουν και λειτουργούν με διαφάνεια και με κοινωνική λογοδοσία.

Δήμος, Νομικά Πρόσωπα, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Σχολικές Επιτροπές, να είναι αυτόνομοι, ανεξάρτητοι, αλληλοελεγχόμενοι, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών.

Για μας, είναι σταθερή αξία και επιδίωξη να δημιουργήσουμε ένα Δήμο, να συμβάλουμε για μια τοπική κοινωνία, που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, αξιοκρατίας, κοινωνικής διαβούλευσης, λογοδοσίας, αξιολόγησης παντού, ισότητας, αλληλεγγύης.

Ένα Δήμο, που θα απελευθερώνεται συνεχώς από γραφειοκρατίες, από εξαρτήσεις και πελατειακές σχέσεις, από την αυθαιρεσία της εξουσίας.

Η δίκαιη άσκηση εξουσίας και ο έλεγχός της, η κατανομή ίσων ευκαιριών, η ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων, είναι όλα συστατικά ενός διαφορετικού δήμου, που εμείς επιδιώκουμε να χτίσουμε. Γι’ αυτό, για μας είναι χρέος, είναι καθήκον, να αποκαταστήσουμε και να διευρύνουμε τη λειτουργία των δημοτικών θεσμών, να εμπνεύσουμε ξανά το αίσθημα αναγνώρισης, αλλά και δικαιοσύνης στον πολίτη, να ακούσουμε την άποψη του πολίτη διασφαλίζοντας τα κοινωνικά δικαιώματά του.

Κρίση εμπιστοσύνης και απαξίωση Δυστυχώς, σήμερα, έχουμε ένα Δήμο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, που δεν νοιάζεται γι’ αυτόν και τα προβλήματά του. Ένα Δήμο, που δεν σχεδιάζει, δεν προνοεί, δεν οργανώνει, δεν ελέγχει, δεν αξιολογεί, δεν λογοδοτεί, δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ένα Δήμο πελατειακό, που αδιαφορεί για το δημοτικό συμφέρον, ένα δήμο παράλυτο, διογκωμένο, σπάταλο και εν τέλει ανίκανο. Ένα δήμο, που το διακρίνει η αναξιοκρατία, η αναποτελεσματικότητα. Ένα δήμο αιχμάλωτο πολλών σκοπιμοτήτων.

Αν μετρούσε κανείς, πού έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά η Δημοτική Αρχή στην πόλη, είναι ακριβώς σε αυτό: Μας οδήγησε σε απαξίωση, σε μία κρίση εμπιστοσύνης, που είναι πλέον οριακή για την πόλη μας.

Αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. Να σταματήσει εδώ και τώρα. Και έχουμε υποχρέωση όλοι.

Είναι ώρα να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και δήμου, να διαμορφώσουμε ένα δήμο που σέβεται τον πολίτη, τον εξυπηρετεί, τον προστατεύει.

Για να υπηρετήσουμε σωστά τον πολίτη, απαιτείται να τον εκφράσουμε γνήσια, δημοκρατικά. Ο Δήμος, ο δημοτικός μηχανισμός, οι δημοτικές παρατάξεις, απελευθερωμένοι, να εκφράζουν γνήσια τις εντολές, τη θέληση, τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Οι φράσεις αυτές δεν είναι για μας απλά λόγια ευκαιρίας, είναι πολιτικός στόχος. Είναι στόχος, που ταυτίζεται ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, η πλειοψηφία, και στον οποίο θα μείνει σταθερά προσηλωμένη η δική μας παράταξη.

Ριζοσπαστικές αλλαγές Θα κάνουμε τέσσερις θαρραλέες ριζοσπαστικές αλλαγές στο δημοτικό πολιτικό σύστημα:

Πρώτη τομή: θα καταργήσουμε τις αποζημιώσεις των προέδρων και αντιπροέδρων νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων.

Η πρότασή μας θα είναι ένα γερό χτύπημα στον επαγγελματισμό της πολιτικής. Θα απαντήσει στη γενικευμένη καχυποψία απέναντι στους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, θα βελτιώνει ποιοτικά την αντιπροσώπευση. Ενισχύει την ανεξαρτησία του δημοτικού συμβούλου τον απελευθερώνει από σκοπιμότητες ξαναβάζει την πολιτική στο προσκήνιο της τοπικής κοινωνίας.

Εξασφαλίζει την ανεξαρτησία, αλλά και την αξιοπρέπεια, θα έλεγα και την προστασία των δημοτικών συμβούλων, με το δραστικό περιορισμό των προσωπικών ανταγωνισμών, και τους απελευθερώνει από τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων.

Δεύτερη τομή: Θα αναβαθμίσουμε τη λειτουργία και το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, με την καθιέρωση της δημόσιας διαβούλευσης για κάθε θέμα , που ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο, τις γειτονιές, που έχει ευρύτερες επιπτώσεις, με ουσιαστικές διαδικασίες για την κατάρτιση και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τρίτη τομή: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στα νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις, κατοχυρώνοντας μια νέα σχέση με το δήμο, σχέση αυτονομίας και διαφάνειας. Στοχεύουμε στην προσφορά εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών υπηρεσιών ουσίας και αξίας, στην προσφορά υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας που θα ανακουφίζουν τον πολίτη και τα πραγματικά του προβλήματα.

Τέταρτη τομή: Σήμερα, χρειαζόμαστε ένα δήμο διαφάνειας. Εμείς θα διοικήσουμε με τη διαφάνεια, ως πρώτο και απαράβατο κανόνα. Και αυτή, δεν έχει οικονομικό κόστος. Αντίθετα, με τη διαφάνεια θα κερδίσουμε. Ο Δήμος θα κερδίσει από τα χρήματα των δημοτών του, εφαρμόζοντας κανόνες διαφάνειας παντού, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν σωστά για την πρόνοια, την άθληση, την ανάπτυξη, την υγεία, την παιδεία, για το περιβάλλον. Είναι θέμα μόνο πολιτικής βούλησης. Και αυτή τη βούληση, εμείς την έχουμε.

Όλοι θα είμαστε ανοιχτοί στον έλεγχο της κοινωνίας. Με λογοδοσία όλων των οργάνων της εξουσίας. Διαφάνεια στα δημοτικά έργα και τις προμήθειες, στη διοίκηση, στη δημοτική οικονομική διαχείριση. Διαφάνεια στις προσλήψεις.

Όλες οι υπογραφές δημάρχου, αντιδημάρχων και όλες οι πράξεις των, που αφορούν σε προμήθειες, παροχές υπηρεσιών, αναθέσεις, έργα, προσλήψεις, θα βρίσκονται σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο.

Όλα στην κοινή γνώση και στον δημόσιο έλεγχο. Αυτό θα πει διαφάνεια, για μας.

Προτείνουμε μεγάλες και τολμηρές τομές, για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημοτική διαχείριση, με την υλοποίηση ξεκάθαρων, μετρήσιμων στόχων.

Εμείς εγγυόμαστε, ότι θα μπουν πια κανόνες και θα έχουμε ένα ευνομούμενο Δήμο.

Ορθολογική και αξιοκρατική αναδόμηση του δήμου είναι πρώτη προτεραιότητα, γιατί χωρίς αυτήν, ο πολίτης θα μένει στο περιθώριο, και δεν θα μπορεί να εξυπηρετείται στην καθημερινότητά του.

Χωρίς μια αξιόπιστη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων από υπηρεσίες αναβαθμισμένες, από εργαζόμενους ασφαλείς και αξιοπρεπείς και όχι όμηρους και φοβισμένους, δεν θα μπορέσουμε αλλάξουμε την καθημερινότητα για να είμαστε δίπλα στους πολίτες.

Στόχος μας είναι ένας δήμος που σχεδιάζει, ιεραρχεί, καθορίζει προτεραιότητες, δρα αποτελεσματικά, εμπνέοντας στους πολίτες σιγουριά, εμπιστοσύνη, ασφάλεια. Θα έχει ως κύρια αποστολή την τοπική ανάπτυξη, την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για όλους τους πολίτες, πάντα μέσα από ένα ευρύ διάλογο και συναίνεση.

Ο Δήμος έχει αργήσει πολύ. Θα γίνει πράξη όμως. Θα χτίσουμε ένα Δήμο για τον πολ ίτη. Αυτό σημαίνει να πετύχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, να μειώσουμε το χρόνο , που χάνουν οι συμπολίτες μας από την καθημερινότητά τους για να βρουν άκρη στο Δήμο, με σκοπό να επιλύσουν ένα πρόβλημά τους.

Η μηχανοργάνωση, αλλά και η ηλεκτρονική διαχείριση, θα είναι το βασικό εργαλείο για όλο το δημοτικό μηχανισμό.

Ηλεκτρονική διαχείριση σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει απλοποίηση για τον πολίτη, σημαίνει ταχύτητα εκεί όπου υπάρχει ταλαιπωρία. Ανοίγει δυνατότητες για την ηλεκτρονική διαβούλευση και την επίλυση βασικών ζητημάτων που απασχολούν τον πολίτη.

Το μεγάλο μας στοίχημα για την ηλεκτρονική διαχείριση, είναι να εγγυηθούμε βέβαια τη μείωση της δημοτικής σπατάλης, της διαφθοράς, τη διαφάνεια, τη

λογοδοσία, τη συμμετοχή του πολίτη. Θα ξέρει ο πολίτης και θα ελέγχει πού πάνε τα λεφτά του.

Ο δήμος για το οποίο μιλάμε εμείς είναι αυτός που προστατεύει τον πολίτη, προστατεύει τα δικαιώματά του, τις ελευθερίες και την ασφάλειά του, δίνει τη σιγουριά στον πολίτη ότι θα βρει το δίκιο του.

Ένας Δήμος που προστατεύει τον πολίτη, είναι ένας Δήμος που δεν κάνει διακρίσεις, κομματικές, πολιτικές. Προστατεύει τα δικαιώματα όλων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, των ατόμων με ειδικές ικανότητες, των νέων, των γυναικών, για να φτάσουν σε μια ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Ειρηνική επανάσταση Ο Δήμος χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση, με κέντρο τον πολίτη, με κέντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τα νέα παιδιά. Χρειαζόμαστε ένα δήμο, που θα εμπνέει επιτέλους εμπιστοσύνη στους πολίτες. Σε όλους. Γιατί απλά, θα υπηρετεί αξίες: την αξιοκρατία, την αξιολόγηση παντού, τη διαβούλευση.

Θα στηρίζεται στη δημοκρατική συμμετοχή, στην κοινωνία των πολιτών, θα βλέπει τον πολίτη με ανθρωπιά, με αίσθημα αλληλεγγύης, θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και το σεβασμό για όλους. Με μια δημοτική αρχή που θα απευθύνεται σε όλους και όχι τους «ημέτερους».

Έχουμε δεσμευτεί και εγγυόμαστε την αξιοκρατία παντού. Τέλος η λογική τού «διορίζω τον συγγενή, το φίλο, τον κομματικό προστατευόμενό μου».

Με πυξίδα αυτές τις δεσμεύσεις, εμείς θα ζητήσουμε την εμπιστοσύνη και την εντολή των συμπολιτών μας. Προβάλλοντας τις δεσμεύσεις μας και τις αξίες μας. Γιατί είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία.

Απευθυνόμαστε στο σύνολο της κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, ή πολιτικών επιλογών σε κεντρικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε και ζητάμε να συμπαραταχθούμε με όλους εκείνους που έχουν τις ίδιες αγωνίες με εμάς. Και υπάρχουν σήμερα και στους άλλους δημοτικούς χώρους, άνθρωποι με τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες.

ΔΕΝ απευθύνομαι σε όσους καιροσκοπούν περιμένοντας τα γεγονότα που θα οδηγήσουν τις καταστάσεις στα μέτρα τους για να ευνοήσουν τις όποιες φιλοδοξίες τους.

Η πολιτική μας όμως ατζέντα στρέφεται σταθερά προς το μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν

Έχουμε το θάρρος, έχουμε τη βούληση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε την ικανότητα, έχουμε τις αξίες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Από το www.amarysia.gr