ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ Χ-ΤΥΠΟΥ... ΜΕ ΤΙΤΛΟ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ 2ΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Για το Σεπτέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα, μετατέθηκε η διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την οποία έχει ζητήσει σύσσωμη, σχεδόν, η Αντιπολίτευση.Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στις αρχές Ιουλίου από 11 Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης κ.κ.: Στάθη Αγγελινά, Γιώργο Βλαντή, Σπύρο Γουρνά, Μαριάννα Ζούρου, Μαίρη Ιγγλέση, Γιώργο Μαστοράκο, Νίκο Μπάμπαλο, Στάθη Παπουτσή, Δημήτρη Τσεκούρα, Βασίλη Λυκούρα και Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Οι ανωτέρω Σύμβουλοι θεωρούν αναγκαία τη συγκρότηση φακέλου που θα περιέχει τα παρακάτω στοιχεία:
1. Ετήσιο κόστος μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα με οποιαδήποτε μορφή σύμβασης

2. Κόστος από τις επιχορηγήσεις των Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων και του Ραδιοφωνικού Σταθμού 9.40

3. Κόστος ανελαστικών δαπανών

4. Τακτικά και έκτακτα έσοδα του Δήμου, ΚΑΠ- Ανταποδοτικά Τέλη- ΦΗΧ-ΣΑΤΑ

5. Κόστος Δανεισμού ετήσια τοκοχρεωλύσια

6. Συνολικός αριθμός εργαζομένων στο Δήμο, Νομικά Πρόσωπα, Δημοτικές Επιχειρήσεις καθώς και ο αριθμός των εργαζομένων με σύμβαση μίσθωσης έργου

7.Κατάσταση οφειλών του Δήμου και των χρόνων γένεσής τους.

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι Σύμβουλοι ζητούν ενημέρωση επί κάθε πτυχής της οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων. “Έχουμε την πεποίθηση ότι η συζήτηση που θα γίνει θα βοηθήσει σημαντικά στον προγραμματισμό του Δήμου μας, στη διατύπωση απόψεων από όλες τις παρατάξεις και στη σύνταξη του προϋπολογισμού μας για το 2010”, αναφέρουν οι αιτούντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της

Αντιπολίτευσης στο έγγραφο αίτημα τους προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Νόρα Κατέχη.

Αδυναμία λόγω… αδειών
Το θέμα συμπεριλήφθηκε για να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη 14 Ιουλίου. Ωστόσο, η κα Κατέχη είπε πως τα στοιχεία που ζητάει η Αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουλίου, λόγω των καλοκαιρινών αδειών, αλλά και του όγκου των εγγράφων. Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, είπε πως ζήτησε από τις υπηρεσίες να δοθούν τα στοιχεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά λόγω των ανωτέρω προβλημάτων αυτό δεν ήταν εφικτό. Για αυτό τον λόγο, η Διοίκηση πρότεινε να γίνει η συνεδρίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

“Προσχηματική”, θεώρησε την τοποθέτηση του Δημάρχου ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης, (σ.σ. έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα δύο φορές στο παρελθόν) ο οποίος υποστήριξε πως το θέμα δεν είναι καινούργιο, αλλά έχει τεθεί και στο παρελθόν. Πρόσθεσε δε πως από τη στιγμή που ο Δήμαρχος προχώρησε σε δημόσιο απολογισμό, τα στοιχεία θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμα.

“Δεν θέλει η Διοίκηση να παρουσιάσει τα στοιχεία. Εύχομαι οι θηλιές να μην είναι πραγματικές”, είπε ο κ. Κουτρούλης αναφερόμενος στο γνωστό φυλλάδιο που εξέδωσε πέρσι η Διοίκηση για την οικονομική κατάσταση.

Την άποψη πως τα στοιχεία που ζητάει η Αντιπολίτευση βρίσκονται στο Δήμο και μάλιστα συμπεριλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο εξέφρασε ο κ. Νίκος Μπάμπαλος.
Για “απροθυμία” ή “αδυναμία” έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Βλαντής, που ζήτησε να οριστεί σαφής ημερομηνία.

O Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Μήνας, απάντησε στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης πως και η Δημοτική Αρχή επιθυμεί τη διεξαγωγή της συζήτησης “για να δούμε που βαδίζουμε στα οικονομικά”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος, ο οποίος υποσχέθηκε πως στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει μια σοβαρή κουβέντα για τα οικονομικά του Δήμου ενώ συμπλήρωσε πως η Δημοτική Αρχή θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, ώστε να ξέρουν οι δημότες ποια κατάσταση επικρατούσε την 1-1-2007 και ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα.

Τελικά, το Σώμα συναίνεσε, κατά πλειοψηφία, στην αναβολή του θέματος για το Σεπτέμβριο.

Ανοιχτή πληγή
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί ένα μεγάλο και ανοιχτό ζήτημα, το οποίο συχνά πυροδοτεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ της διοίκησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Μήνας, έχουν ανταλλάξει πυρά με τον πρώην Δήμαρχο και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συνεργασίας, κ. Γιώργο Μαστοράκο, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν σχετικά με την “κληρονομιά” που άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην Διοίκηση του κ. Γεωργόπουλου.

Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το αμφιλεγόμενο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Δημοτική Αρχή με τη θηλιά και το οποίο είχε καταγγείλει ο κ. Μαστοράκος για πλαστά στοιχεία. Ο Δήμαρχος επανήλθε και στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Χ-τύπο ανέφερε πως το χρέος που βρήκε όταν ανέλαβε το Δήμο άγγιζε τα 30 εκ. ευρώ και ότι το Ηράκλειο ήταν ο ένατος πιο χρεωμένος Δήμος της χώρας. Και βέβαια, η Αξιωματική

Αντιπολίτευση δεν δέχεται επ΄ ουδενί αυτή την καταγγελία, με τον κ. Μαστοράκο να ζητάει εδώ και πολύ καιρό να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η παράθεση των οικονομικών στοιχείων και μια (ειλικρινής) συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβάλλονται για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ενημερωθούν οι δημότες για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Από το www.xtypos.gr