ΠΕΣΤΑ ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑ

Το Blog δεν είναι ένας «τόπος» που κάποιοι εξυπνάκηδες κάνουν κριτική, έτσι μπορεί να φαίνεται ή να θεωρούν κάποιοι που θίγονται από τις πρώτες αράδες των κειμένων, αλλά δεν έχουν την υπομονή να διαβάσουν ολόκληρα τα κείμενα, οπότε οδηγούνται σε βιαστικά συμπεράσματα.

Κατά καιρούς στο IrakleioNews κάνουμε κάποιες προτάσεις, παρόλο που δεν είμαστε πολιτικοί, δεν έχουμε κάποια παράταξη και προς το παρόν δεν σκοπεύουμε να ασχοληθούμε σε αυτό το επίπεδο με το Ηράκλειο, φαντάζομαι όμως ότι αν κάποιος μπορεί να μας θεωρεί «εξυπνάκηδες» για την κριτική και τα σχόλια, τι θα σκέφτεται όταν βλέπει και προτάσεις… ίσως να μας χαρακτηρίσει μέχρι και «ψώνια».

θα αναφερθώ και σε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά πρώτα θα επαναφέρω μια διαπίστωση που εκτός από διαχρονική είναι και διαπαραταξιακή!

Οι δήμαρχοι, όπως θα έχετε παρατηρήσει και όχι μόνο στο Ηράκλειο, μιλάνε μόνο για χρέη, παρουσιάζουν έγγραφα, λεπτομέρειες για το ύψος των υποχρεώσεων του δήμου, για το χάος που παρέλαβε ο ένας από τον άλλον…
κατά την διάρκεια της θητείας τους μπορεί και πάλι να αναφέρονται στα χρέη και τα έξοδα, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο, ανεκπλήρωτες εκκρεμότητες, αδυναμία καταβολής μισθών στους δημοτικούς υπαλλήλους κτλ.

Ποτέ δεν άκουσα έναν δήμαρχο, να παρουσιάζει τα έσοδα που έχει ο δήμος του, να παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό για το πόσα χρήματα προβλέπεται να εισπραχθούν την ερχόμενη χρονιά…

Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι οι δήμοι έχουν αρκετά έξοδα, αμφιβάλλω όμως για το αν εισπράττουν αυτά που τους οφείλουν, και περισσότερο αν εισπράττουν αυτά που πρέπει χωρίς να κάνουν σκόντο και ψυχικά σε διάφορους γνωστούς…

Αμφιβάλλω αν υπάρχουν αιρετοί που να γνωρίζουν (μαζί και οι Δήμαρχοι) ποιοι είναι οι πόροι του δήμου, και ποια είναι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία των δήμων τους.

Προφανώς τα περί εξόδων είναι προπέτασμα καπνού της αποτυχημένης διαχείρισης κυρίως των εσόδων, σαφώς υπάρχει θέμα σε ότι αφορά τις δαπάνες, αλλά αν δεν υπάρχει λεπτομερή καταγραφή εσόδων και εξόδων, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, δεν μπορούμε να έχουμε άποψη, όπως δεν μπορεί να έχει και ο κάθε αιρετός που με αγωνία παρουσιάζει την μία πλευρά.

Σκεφτόμουν τις προάλλες, ένας από τους «βαρόνους» της πλατείας, που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια, με διάφορα μαγαζιά στην κεντρική πλατεία του δήμου μας, χρηματοδοτούσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και τον Γεωργόπουλο και τον Μαστοράκο…

Φυσικά και οι 2 πλευρές διαβάζοντας το συγκεκριμένο θα πουν… Συκοφαντία! Τι είναι αυτά που γράφετε, μήνυση, φίμωμα κτλ… (πλάκα κάνω)

Τι τον κόφτει τον συγκεκριμένο χορηγό, ώστε να φροντίσει να βοηθήσει και τους 2 υποψηφίους, τι όφελος μπορεί να έχει από μια τέτοια αγνή πράξη?
Και εδώ ερχόμαστε στο θέμα μας…

Μπορεί να μας δώσει κάποιος επίσημα στοιχεία για τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από τα μαγαζιά που έχουν κατακλίσει την πλατεία του Ηρακλείου, και σε πόσα τραπεζο-καθίσματα αντιστοιχούν τα ποσά?

Για μένα από την στιγμή που δε δίνονται τα στοιχεία αυτά στην δημοσιότητα, αποτελεί σκάνδαλο που αφορά και τον Μαστοράκο και τον Γεωργόπουλο…

Δεν είναι δυνατό να χρειάζεται να περνάμε μέσα από τις καφετέριες που έχουν καταργήσει με την «κατάληψη» των τραπεζοκαθισμάτων τα πεζοδρόμια του κέντρου του Ηρακλείου, και από την άλλη να μην υπάρχει έστω μια, στο περίπου, εκτίμηση των εισπραχθέντων.

Τα τραπεζοκαθίσματα είναι η μία πληγή, η άλλη που διαπιστώθηκε πριν από μερικούς μήνες, ήταν για την μη είσπραξη των πινακίδων – ταμπελών, των καταστημάτων στην πόλη μας και όχι μόνο στην πλατεία του Ηρακλείου, η μη καταβολή από τους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου μισθώματος, συνέβαινε τα τελευταία 7-9 χρόνια!

Μην μπερδεύεται τις ταμπέλες και τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων με τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, είναι εντελώς διαφορετικές υποθέσεις.

Έχουμε δύο δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου, τα οποία εκτός από την χρήση τους από την ομάδα του δήμου, ενοικιάζονται από τους τοπικούς συλλόγους, και από όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει, μπορεί να είναι εταιρία, ομάδα που προέρχεται από άλλον δήμο κτλ.
Εισπράττονται κανονικά αυτά τα χρήματα?

Υπάρχει δυνατότητα να εισπράττονται περισσότερα, απλά δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις…

Ο δήμος έχει διάφορους πολιτιστικούς χώρους, οι οποίοι είναι αναξιοποίητοι από τον ίδιο τον δήμο καθώς δεν γίνονται εκδηλώσεις, δεν υπάρχει πολιτιστική δραστηριότητα κτλ…

Θα μπορούσε να συνδυάσει ο δήμος έσοδα, και πολιτιστικές δραστηριότητες με την παραχώρηση τέτοιων χώρο, σε καλλιτέχνες, και να πετύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τον δήμο?

Γιατί ο δήμος να έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη το υπόγειο πάρκιν στο κτίριο του δημαρχείου? Δεν μπορούσε να το διαχειρίζεται μόνος του?
Εξάλλου όπως γράψαμε μερικές μέρες πριν, τα χρήματα που πληρώνει ο δήμος για θέσεις πάρκιν, ενδεχομένως να είναι περισσότερα από εκείνα που εισπράττει ως ενοίκιο για την χρήση του πάρκιν!

Δεν μπορεί ο δήμος να έχει τον απόλυτο έλεγχο των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, και να τις διαχειρίζεται, χωρίς να χρειάζεται να τις παραχωρεί στις διάφορες διαφημιστικές εταιρίες?

Αυτά είναι μερικά από αυτά που σκέφτηκε το φτωχό μας το μυαλό, σχετικά με έσοδα που θα μπορούσε να εισπράττει ο δήμος μας, και μάλιστα μιλάμε για σεβαστά ποσά που θα έλυναν πολλά χρόνια και μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Σας φαίνονται τόσο δύσκολα?
Χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη δυνατότητα που δεν την έχει ο δήμος μας?

Αντί να επιδείξει πυγμή ο δήμος και η δημοτική αρχή για το ποιος κάνει κουμάντο στο προάστιο μας, ο δήμος και τα συμφέροντα του γίνονται αλοιφή στους «επιχειρηματίες» της πόλης, για ιδία μικροσυμφέροντα διάφορων αιρετών.

Τέλος μάγκες!
Αυτό το βιολί πρέπει να σταματήσει!

Κουμάντο στον δήμο μας πρέπει να κάνει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο…
Ο κόσμος δεν ψήφισε τον τάδε καφετεριάρχη για να κάνει ότι γουστάρει στην πλατεία, και μάλιστα να μην είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στον δήμο.

Γιατί αυτοί οι μάγκες εισπράττουν κανονικά τα δημοτικά τέλη από τους πελάτες τους, αλλά αμφιβάλλω αν τα πληρώνουν στον δήμο, και βέβαια αμφιβάλλω αν αυτό το γνωρίζουν στον δήμο, από τον τελευταίο υπάλληλο μέχρι τον δήμαρχο.

Όσο θα ανεβοκατεβαίνουν τα ίδια αποτυχημένα πρόσωπα, που ευθύνονται για τις σχέσεις εξάρτησης με τους μαγαζάτορες, δεν πρόκειται κανέναν να ακούσετε να μιλάει για τα έσοδα.

Όποιος θέλει να μιλάει για διαφάνεια κε Γεωργόπουλε δεν παρουσιάζει τα χρέη μόνο, θα παρουσιάσει και τα έσοδα…

Όποιος θέλει να μιλάει για σωστή διαχείριση δεν μπορεί να μιλάει μόνο για τις δαπάνες αλλά και για τα έσοδα, που εκεί θα μπορούμε να κρίνουμε από μόνοι μας, αν η υπάρχει σωστή διαχείριση ή όχι.

Ο δήμος μας μπορεί να έχει τεράστια έσοδα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τους χώρους που του ανήκουν και να συνδυάζει δραστηριότητες και οικονομικό όφελος, μπορεί να έχει επιπλέον χρήμα για να το διαθέσει σε διάφορες υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών.

ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ «ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΟΙ» ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΟΦΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΟΛΟ.

Δεν κάνουμε στείρα κριτική αγαπητοί συνδημότες, υπάρχουν στιγμές που απορούμε πραγματικά για την ακαμψία των αιρετών, για την ανυπαρξία θέλησης, για την δυσκολία αποφάσεων. Δεν θα φτιάξουμε το προεκλογικό πρόγραμμα των παρατάξεων, μέσα από διαπιστώσεις και ιδέες, αν και από μόνες τους οι ιδέες δεν εκπληρώνονται, χρειάζονται και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να το πετύχουν.

Πάντως συγκρατήστε στην μνήμη σας μερικά από τα περιεχόμενα του κειμένου, να είστε σίγουροι ότι προεκλογικά θα χρησιμοποιηθούν από μερικούς υποψήφιους φωστήρες ως δικές τους ιδέες και προτάσεις… δε θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί!