ΑΚΕΠ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ

Ηράκλειο Αττ 3/10/2009

Σχετικά με την επιστολή που στείλαμε 12/9 στα κόμματα (Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κ.Κ.Ε., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΛΑ.Ο.Σ.), μέσω e-mail, θέλουμε να πληροφορήσουμε τους πολίτες του Ηρακλείου, όπως άλλωστε υποσχεθήκαμε, ότι αναγνώσθηκε αλλά δεν απαντήθηκε από το Κ.Κ.Ε. και από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ πήραμε την παρακάτω απάντηση στις 2/10:

Αγαπητοί κύριοι. Σχετικά με το ερώτημα σας για την θέση που θα πάρουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι για το θέμα του Κτήματος Φιξ θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε πως πάγια θέση μας δεν είναι μόνο η διάσωση του πράσινου που έχει απομείνει στις πόλεις μας αλλά και η ανάπτυξη του.

Παράλληλα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στις προγραμματικές μας θέσεις σχετικά με τις βιώσιμες πόλεις και αειφορική διαχείριση της γης πιστεύουμε πως μια σύγχρονη πολιτική χωροταξίας, πολεοδομίας, χρήσεων γης πρέπει να εστιάζει σε άξονες και συνδυασμένες δραστηριότητες που αποσκοπούν κυρίως σε:

- Αποτροπή της ανεξέλεγκτης επέκτασης των πόλεων σε εναπομείναντα φυσικά οικοσυστήματα
- επιστροφή της φύσης μέσα στις πόλεις κι (επανα)δημιουργία πνευμόνων πρασίνου και διόδων για το νερό και τον άνεμο, ώστε να ανασαίνει η πόλη αλλά και να μην πνίγεται με τη βροχή,
- δημιουργία μέσα στην πόλη διεξόδων για τα παιδιά αλλά και για όλους τους πολίτες σε κοντινές αποστάσεις, περιορίζοντας έτσι την πίεση για δεύτερη και τρίτη κατοικία,
- αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση των κατοικιών, ώστε να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων και να μειωθεί η ρύπανση του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων, να περιοριστούν η ενεργειακή κατανάλωση, η σπατάλη νερού και γενικότερα φυσικών πόρων, να προωθηθεί η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων από τις οικοδομές και κατεδαφίσεις.

Με εκτίμηση
Διονύσης Βυθούλκας
Δημότης Ηρακλείου Αττικής
Συντονιστής Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων ΒΔ Αθήνας


Η ΑΚΕΠ είχε στείλει την παρακάτω επιστολή στα κόμματα Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κ.Κ.Ε., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΛΑ.Ο.Σ. στις 12/09/09, από τα οποία ζητάει την σαφή τοποθέτηση τους για το θέμα του κτήματος ΦΙΞ.

Όπως ανακοινώσαμε στις 7/9/2009, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τα κόμματα για την υπόθεση του κτήματος ΦΙΞ.
Πληροφορούμε λοιπόν τους πολίτες του Ηρακλείου ότι το βράδυ του Σαββάτου 12/9/2009 στάλθηκε με e-mail στα κόμματα το παρακάτω μήνυμα:

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, σ΄ένα τοπίο που το μαύρο πια κυριαρχεί, υπάρχει ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, που με νόμο του 1987 περιήλθε το μεγαλύτερο μέρος του (15 στρέμματα από τα 28) στο Δημόσιο. Το κτήμα ΦΙΞ, στά βόρεια του Ηρακλείου Αττικής στα σύνορα με Πεύκη, Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση. Το κτήμα ανήκει σήμερα εξ ολοκλήρου στους κληρονόμους ΦΙΞ, μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη και σειρά λαθεμένων, άστοχων και μερικές φορές περίεργων αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων.

Η απαλλοτρίωση του παραπάνω χώρου φαντάζει πια σαν άμεση υποχρέωση του Δημοσίου στους κατοίκους της Πόλης μας και των γειτονικών Δήμων. Τα 28 στρέμματα πρασίνου, όπως και το πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο (θερινό ανάκτορο του βασιλιά Όθωνα), που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, πρέπει το συντομώτερο δυνατό να αποδοθούν στους πολίτες, για να αποτραπούν οι κίνδυνοι πυρκαγιάς και κατάρευσης του κτιρίου.

Σας καλούμε λοιπόν να μας απαντήσετε υπεύθυνα, πριν τις εθνικές εκλογές 4/10/2009, τι έχετε σκοπό να πράξετε και με ποιό χρονοδιάγραμμα για το παρπάνω ζήτημα, είτε σαν κυβέρνηση είτε σαν αντιπολίτευση (ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών και την κρίση του Ελλήνων πολιτών), για να ενημερώσουμε για τις προθέσεις σας τους πολίτες της Πόλης μας, όπως έχουμε αναλάβει την υποχρέωση.

Φυσικά όλος ο φάκελος του ιστορικού της υπόθεσης και ότι χρειαστείτε θα είναι στην διάθεσή σας είτε μεσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με άμεση επαφή μαζί μας.