ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΜΑΜΟΥΘ ΨΑΧΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στη... γύρα, για τη σύναψη δανείου έχει βγει ο Δήμος Ηρακλείου. Συγκεκριμένα κάνει διεθνή πρόσκληση για την υποβολή προσφορών σύναψης δανείου έως 11 εκ. ευρώ. Δείτε την σχετική ανακοίνωση:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΥΨΟΥΣ ΕΩΣ ΕΥΡΩ ΕΝΤΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ (€11.000.000)

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, δυνάμει της υπ’ αριθ. 99/2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της υπ’ αριθ 280/2009 απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής, ενδιαφέρεται για τη χρηματοδότησή του με συνομολόγηση δανείου ύψους έως ΕΝΤΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Ευρώ (€11.000.000), σύμφωνα με το άρθρο 176 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, με πιστωτικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού με σκοπό την αποπληρωμή υφιστάμενου δανείου του.

Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, προσκαλεί πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά (εφεξής, η «Προσφορά») για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με το Δήμο Ηρακλείου Αττικής (εφεξής, η «Δανειακή Σύμβαση»), σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παρούσας. Ειδικότερα:

Ι. Οικονομικοί και Λοιποί Όροι της Δανειακής Σύμβασης – Ισχύς της Προσφοράς

1. Οικονομικοί και Λοιποί Όροι της Δανειακής Σύμβασης:

Η Προσφορά που θα υποβληθεί από τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την κατάρτιση Δανειακής Σύμβασης θα πρέπει να περιλαμβάνει τους κάτωθι Οικονομικούς και Λοιπούς Όρους:

Ποσό δανείου: Έως ΕΝΤΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ (€11.000.000)

Σκοπός δανείου: Αποπληρωμή οφειλής ύψους 10.587.672 Ευρώ από υφιστάμενα δάνεια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής συναφθέντα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και των σχετικών δαπανών και εξόδων αυτών.

Διάρκεια Δανείου: Τουλάχιστον είκοσι (20) έτη (από την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου) με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου.

Τρόπος Αποπληρωμής Κεφαλαίου: Εξαμηνιαίες δόσεις.

Περίοδος Χάριτος (τοκοπληρωμής): Τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Συμβατικό Επιτόκιο:

Κυμαινόμενο επιτόκιο, με επιτόκιο βάσης το Euribor 6 μηνών πλέον του προσφερόμενου περιθωρίου.

Ημερομηνίες Καταβολής Τόκων/ Περίοδοι Εκτοκισμού

Ανά εξάμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει στην Προσφορά τους να προσδιορίσουν αναλυτικά τον τρόπο υπολογισμού του προσφερόμενου Συμβατικού Επιτοκίου.

Επίσης, θα πρέπει μαζί με την Προσφορά να προσκομισθεί και ενδεικτικός Πίνακας Αποπληρωμής του δανείου (ήτοι, των χρεολυτικών δόσεων και τόκοπληρωμών ή των τοκοχρεολυτικών δόσεων, αναλόγως της Προσφοράς), στον οποίο θα συνυπολογίζεται και η εισφορά του Ν. 128/1975, ως ισχύει.

Λοιπές Επιβαρύνσεις: Τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προσδιορίσουν στην Προσφορά εκτός του ύψους του επιτοκίου, και το συνολικό κόστος του δανείου για το δανειολήπτη Δήμο, όπως ενδεικτικά, ανά περίπτωση, και το ύψος της τυχόν Προμήθειας ή/και αμοιβής Διακανονισμού ή/και των λοιπών επιβαρύνσεων και εξόδων του Δήμου.

Εξασφαλίσεις: Παροχή ασφάλειας μέσω εκχώρησης στη δανείστρια τράπεζα (ή στις δανείστριες τράπεζες) των απαιτήσεων του Δανειολήπτη Δήμου εκ του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του τμήματος του ΚΑΠ που δεν προορίζονται για επενδυτικές δραστηριότητες (ΣΑΤΑ), μέχρι του επιτρεπόμενου ποσοστού αυτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Λοιποί Όροι

Η δανειακή σύμβαση μπορεί να είναι εν όλω ή εν μέρει μεταβιβάσιμη από τις δανείστριες τράπεζες.

2. Ισχύς της Προσφοράς

Η Προσφορά θα πρέπει να ισχύει τουλάχιστον έως την 31/03/2010.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή Αξιολόγησης κρίνει απαραίτητη την παράταση της παραπάνω περιόδου ισχύος, απευθύνει 10 ημέρες πριν τη λήξη ισχύος των προσφορών σχετικό ερώτημα προς τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπέβαλλαν Προσφορά σχετικά με το αν αποδέχονται την παράταση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να απαντήσουν μέσα σε 10 ημέρες.

ΙΙ Κριτήρια Αξιολόγησης των Προσφορών

Για την συνομολόγηση του δανείου θα επιλεγεί η συμφερότερη για το Δήμο Ηρακλείου Αττικής Προσφορά (εφεξής η «Συμφερότερη Προσφορά»). Οι Προσφορές, εφόσον είναι τυπικά αποδεκτές σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παρούσας, θα αξιολογηθούν προκειμένου να αναδειχθεί η Συμφερότερη Προσφορά.

3. Αοριστία-Αιρέσεις των Προσφορών

Υποβληθείσα Προσφορά που είναι αόριστη και ανεπίδεκτη εκτίμησης ή είναι υπο αίρεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

ΙΙΙ Διαδικασία Φακέλου Προσφοράς

1.. Περιεχόμενο Φακέλου Προσφοράς

(α) Κάθε ενδιαφερόμενο πιστωτικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα οφείλει να καταθέσει σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο:

(i) την Προσφορά του, σε δύο (2) πρωτότυπα, υπογεγραμμένα απο το αρμόδιο νόμιμο εκπρόσωπο του ενδιαφερόμενου πιστωτικού ή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τους Οικονομικούς και Λοιπούς Όρους που προτείνει στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το εν λόγω πιστωτικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κατα τα οριζόμενα υπό τον όρο Ι( Οικονομικοί και Λοιποί Όροι της Δανειακής Σύμβασης) ανωτέρω της παρούσας.

(ii) ενδεικτικό Πίνακα Αποπληρωμής του δανείου, σύμφωνα με τους όρους της Προσφοράς (ήτοι, των χρεολυτικών δόσεων και τοκοπληρωμών ή των τοκοχρεολυτικών δόσεων, αναλόγως της Προσφοράς), στον οποίο θα συνυπολογίζεται και η εισφορά του Ν.128/1975, ως ισχύει,

(β) Σε περίπτωση υποβολής κοινής Προσφοράς απο ένωση ή κοινοπραξία πιστωτικών ή/και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα πρέπει:

(ι) η Προσφορά να υπογράφεται απο κοινού από τους νόμιμους εκπροσώπους όλων των μελών της ένωσης/κοινοπραξίας,

(ιι) ο υποβαλλόμενος φάκελος να περιλαμβάνει:

- νομιμοποιητικά έγγραφα του κάθε υπογραφόντος την Προσφορά για λογαριασμό του μέλους της ένωσης/κοινοπραξίας

- πρωτότυπο ή νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού από το οποίο θα προκύπτει η συμφωνία κοινοπραξίας, τα ποσοστά επιμέρους συμμετοχής των πιστωτικών ή/και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είναι μέλη της ένωσης/κοινοπραξίας και η αυτοτελής ευθύνη έναντι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής όλων των μελών της ένωσης /κοινοπραξίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους σύμφωνα με την παρούσα και την Προσφορά

(γ) Όλα τα έγγραφα της Προσφοράς και του φακέλου υποβάλλονται στην Ελληνική γλώσσα ή ,εφόσον τα πρωτότυπα έγγραφα είναι σε ξένη γλώσσα, και σε επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα (μαζί με τα πρωτότυπα έγγραφα)

(δ) Στο εξωτερικό του φακέλου της Προσφοράς θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου καθώς και το κείμενο «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΨΟΥΣ ΕΩΣ ΕΝΤΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ»

2. Χρόνος-Τόπος Υποβολής Προσφορών

Οι παραπάνω κλειστές Προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν ως εξής:

Οι Προσφορές πρέπει να κατατεθούν στο Πρωτόκολλο του καταστήματος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (οδός Στελ. Καραγιώργη αρ.2, Ηράκλειο Αττικής, Ελλάδα) έως την Δευτέρα 30/11/2009 και ώρα 12.00 μμ.

Στη συνέχεια, οι Προσφορές θα διαβιβαστούν στη Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής που θα συνεδριάσει ως επιτροπή αξιολόγησης των Προσφορών (εφεξής η «Επιτροπή Αξιολόγησης») στο κατάστημα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

3. Άνοιγμα και Αξιολόγηση Προσφορών

(α) Άνοιγμα Προσφορών

Οι Προσφορές θα αποσφραγιστούν απο την Επιτροπή Αξιολόγησης στο κατάστημα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής την Δευτέρα 07 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 12.00. Η Επιτροπή Αξιολόγησης δύναται να ορίσει μεταγενέστερη ημερομηνία και ώρα για την αποσφράγιση των Προσφορών κατόπιν προηγούμενης ανακοίνωσης που θα δημοσιευτεί στα ίδια έντυοα που δημοσιεύτηκε η παρούσα. Μετά την αποσφράγιση έκαστης Προσφοράς η Επιτροπή Αξιολόγησης μονογράφει και σφραγίζει όλα τα περιεχόμενα αυτής.

(β) Αξιολόγηση των Προσφορών

Η αξιολόγηση των Προσφορών θα διενεργηθεί σε νέα, κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης. Η Επιτροπή Αξιολόγησης δύναται να ζητήσει διευκρινήσεις επι των στοιχείων των Προσφορών και του φακέλου εν γένει και οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να απαντήσουν μέσα στην τυχόν προθεσμία που τους θέτει η Επιτροπή Αξιολόγησης. Για τους σκοπούς της αξιολόγησης η Επιτροπή αξιολόγησης θα λάβει υπ’όψη της τη σχετική εισήγηση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Η επιλογή/αποδοχή της Συμφερότερης Προσφοράς και κατακύρωση της Σύμβασης Δανείου στον Ανάδοχο θα κοινοποιηθεί μέσω τηλεομοιοτυπικού μηνύματος (FAX) σε όλα τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέθεσαν Προσφορά

(γ) Ενστάσεις

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) πλήρων ημερών απο την κατά τα ανωτέρω κοινοποίησης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των Προσφορών και του πιστωτικού ή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που υπέβαλλε τη Συμφερότερη Προσφορά είναι δυνατή η υποβολή ενστάσεων επί της ανωτέρω αξιολόγησης των Προσφορών απο τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέθεσαν Προσφορά. Οι υποβληθείσες ενστάσεις τίθενται υπόψη της Επιτροπής Αξιολόγησης η οποία αποφασίζει αμετάκλητα.

Κατόπιν των ανωτέρω, θα συνέλθει η Δημαρχιακή Επιτροπή, θα καταρτίσει τους όρους του δανείου και θα προβεί σε σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνακαι με βάση την παραπάνω Συμφερότερη Προσφορά, κατ’άρθρο 103 2 εδ. ε’ του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη του δανείου, σύμφωνα με το αρθρο 176 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η παρούσα δεν συνιστά πρόταση, οδηγία ή εντολή προς τα προσκαλούμενα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ή/και την παροχή στον τελευταίο οποιασδήποτε άλλης τραπεζικής υπηρεσίας και δεν τον δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Η Δημαρχιακή Επιτροπή ή/και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής δεν δεσμεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να αποδεχθεί οποιαδήποτε Προσφορά σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, αλλά έχει δικαίωμα, κατά την απόλυτη κρίση του να παρατείνει, αναβάλει, ματαιώσει, ακυρώσει ή επαναλάβει την παρούσα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση παράτασης, αναβολής, ματαίωσης ακύρωσης ή επανάληψης της παρούσας, τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν υποβάλλει Προσφορά δεν θα έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημιώσεως για οποιοδήποτε λόγο έναντι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ή οποιουδήποτε τρίτου, ούτε ακόμη για την κάλυψη οποιωνδήποτε δαπανών ή εξόδων στα οποία υποβλήθηκαν για την υποβολή της εν λόγω Προσφοράς τους, η δε υποβολή Προσφοράς από πιστωτικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συνεπάγεται και την παραίτηση του τελευταίου από οποιαδήποτε τέτοια αξίωση αυτού κατά του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε περίπτωση αποδοχής της Προσφοράς πιστωτικού ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματος από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, η καταρτισθείσα Δανειακή Σύμβαση και η υπογραφή των σχετικών εγγράφων από το Δήμου Ηρακλείου Αττικής τελεί υπό την αίρεση της προηγούμενης λήψης των σχετικών εισηγήσεων και εγκρίσεων σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις από τα προβλεπόμενα σε αυτές αρμόδια όργανα, ιδίως δε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

1. Το Πλήρες κείμενο της παρούσας δημοσιεύεται ως εξής:

Α. Στο σχετικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Β. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής: www.iraklio.gr

Γ. Στο σχετικό τεύχος της επίσημης εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

2. Η περίληψη της παρούσας δημοσιεύεται ως εξής:

Α. Στον Ελληνικό Τύπο, και συγκεκριμένα στις εφημερίδες: «Το Βήμα», «Η Καθημερινή» και «ΕΞΠΡΕΣ» καθώς και στον τοπικό τύπο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α. Το πλήρες κείμενο της παρούσας δύναται να αποσταλεί σε κάθε ενδιαφερόμενο πιστωτικό η χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έξοδα του κατόπιν έγγραφης αιτήσεως.

Β. Σε κάθε περίπτωση είναι διαθέσιμο στο πρωτόκολλο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Γ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις εργάσιμες για τους Δήμους ημέρες και ώρες στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (τηλ. +30 213 2000239).