ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΕΛΛΑ....

Με αφορμή το κείμενο της Σιβύλλα Χαίνη με τίτλο πράσινες παρεμβάσεις, μου γεννήθηκαν πολλά ερωτηματικά.

Αισθάνθηκα, διαβάζοντας την κάθε γραμμή του κειμένου, εκτός τόπου και χρόνου, ότι κατοικώ σε άλλο προάστιο από αυτό του Ηρακλείου, ότι πριν από 5 χρόνια εγκαταστάθηκα στο Ηράκλειο χωρίς να γνωρίζω την κατάσταση της πόλης τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Κα Χαίνη από πότε κατοικείτε στο Ηράκλειο?

Δε σας γνωρίζω προσωπικά, οπότε συγχωρέστε με για την ερώτηση.

Η κα Χαίνη είναι μέλος της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία» του Γ. Μαστοράκου ο οποίος διοικούσε το Ηράκλειο για 16 χρόνια, από το 1990 – 2006.

Το 1990 το Ηράκλειο είχε αχανής αλάνες, είχε ρέματα, φιστικιές, συκιές, αμυγδαλιές, μέχρι και τσοπάνη είχε με πρόβατα κοντά στην ΣΕΛΕΤΕ.

Μέσα σε μερικά χρόνια ούτε καν 10, μπαζώθηκαν τα ρέματα, κόπηκαν οι φιστικιές, οι συκιές, κτλ, ο τσοπάνης πούλησε τα πρόβατα γιατί δεν είχε που να τα βοσκήσει, και το Ηράκλειο από 25.000 κατοίκους που είχε το 1990 έφτασε να φιλοξενεί τους 3πλάσιους μέσα σε 10 χρόνια.




Αντί ο τότε δήμαρχος Γ. Μαστοράκος να φροντίσει να κερδίσει για τον δήμο ελεύθερους χώρους, που οι ιδιοκτήτες τους, τους είχαν ξεχασμένους και ανεκμετάλλευτους σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπήρχαν καν δικαιούχοι, έκτισε πολλούς από τους ελεύθερους χώρους σε πλαίσια μιας έμπνευσης να κάνει την ΔΕΤΕΗΑ real estate.

Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα το στοίχημα το έχει χάσει το Ηράκλειο εδώ και χρόνια κα Χαίνη μου, όταν και οι χώροι υπήρχαν, και πράσινο υπήρχε, και πιο ανθρώπινες συνθήκες είχαμε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Το Ηράκλειο έγινε θύμα κερδοσκόπων συναδέλφων σας όπως και του Κου Μαστοράκου, που χωρίς καμία μέριμνα ή ευαισθησία από την τότε δημοτική αρχή, δηλαδή της παράταξης που εκπροσωπείτε, ασέλγησαν εις βάρος των δημοτών, των κατοίκων της καθημερινότητας και το μέλλον της πόλης μας.

Είναι αστείο να εμφανίζεστε μετά από όλο αυτό τον όλεθρο, που έχετε προκαλέσει, και να μιλάτε για πράσινες παρεμβάσεις.

Σαν να μην υπάρχει παρελθόν, σαν να παραλάβατε το Ηράκλειο όπως σήμερα.

Να θυμίσω για ακόμα μια φορά, ότι δυστυχώς δεν είναι μόνο το πράσινο που αποτελεί πρόβλημα στην άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση.

Περισσότερες πολυκατοικίες, ελάχιστοι κοινόχρηστοι χώροι, όχι μόνο για πράσινο, αλλά ακόμα και για παιδικές χαρές, πάρκα, πλατείες κτλ, περισσότερα αυτοκίνητα, που σημαίνει περισσότερος θόρυβος, περισσότερα καυσαέρια, περισσότερη κίνηση στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης.

Αυτό που μας έφαγε κα Χαίνη μου, ήταν στο Ηράκλειο πριν από 15-20 χρόνια, αντιστοιχούσαν ικανοποιητικά τετραγωνικά ανά κάτοικο, όποτε μάλλον σκέφτηκαν οι τότε διοικούντες, ότι έχουμε το περιθώριο να τσιμεντάρουμε…

Όμως από τότε που ήταν ικανοποιητικά τα στατιστικά στοιχεία (πράσινο ανά κάτοικο), το πράσινο έχει μειωθεί από το 1990, σε αντίθεση με τους κατοίκους που έχουν 5πλασιαστει από τότε.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η επίδειξη οικολογικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι εύπεπτη και προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά προς θεού, λίγη τσίπα, δε βλάπτει.