ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Σε αφαίρεση των πλαϊνών προστατευτικών από τα υπαίθρια στέγαστρα δυο καταστημάτων καφέ στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου προχώρησε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο πλαίσιο της εφαρμογής απόφασης η οποία είχε...
...παρθεί ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δυο επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν προχωρήσει με δικές τους δαπάνες στην κατασκευή υπαίθριων στεγάστρων τα οποία τα έχουν διαμορφώσει ως κιόσκια με την προσθήκη πλαϊνών ανασυρόμενων προστατευτικών τα οποία είναι κατασκευασμένα από νάιλον.

Η όλη υπόθεση απασχόλησε για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου στα τέλη Νοεμβρίου όταν ιδιοκτήτης καφετέριας που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και η οποία είναι ακριβώς δίπλα από τις δυο προαναφερόμενες επιχειρήσεις κατήγγειλε το γεγονός σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και εν συνεχεία κατέθεσε ο ίδιος έγγραφο αίτημα προς το προεδρείο του σώματος προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια να προχωρήσει και ο ίδιος σε ανάλογη κατασκευή.



Ο ίδιος υποστήριξε ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των επιχειρηματιών από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου και ζήτησε να ισχύουν ίδιες συνθήκες για όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην κεντρική πλατεία προκειμένου να μην ευνοείται από καμία πλευρά ο λεγόμενος αθέμιτος ανταγωνισμός.

Οι ιδιοκτήτες των δυο καταστημάτων από τα οποία αφαιρέθηκαν τα πλαϊνά προστατευτικά από τα υπαίθρια στέγαστρα το πρωί της περασμένης Δευτέρας υποστηρίζουν ότι προχώρησαν αυτοβούλως στην προσθήκη των προστατευτικών προκειμένου να ενισχύσουν την κίνηση των καταστημάτων τους. Ωστόσο δέχθηκαν με ιδιαίτερο προβληματισμό την υλοποίηση της συγκεκριμένης ομόφωνης απόφασης του ΔΣ καθώς όπως υποστηρίζουν με την αφαίρεση των προστατευτικών θα μειωθεί η αγοραστική κίνηση στις επιχειρήσεις τους, θα υπάρξει πτώση του ημερήσιου τζίρου και κατ’ επέκταση θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού.

Ουσιαστικά υπάρχει νομικό κενό και ασάφειες στο καθεστώς που ρυθμίζει τις προσθήκες προστατευτικών σε μόνιμες κατασκευές για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τη στιγμή που η προσθήκη προστατευτικού δεν είναι από οικοδομήσιμο υλικό (μπετόν, σίδερο, γυαλί) δεν απαιτείται άδεια από την Πολεοδομία για οποιαδήποτε προσθήκη. Για αυτό και οι ιδιοκτήτες των περισσότερων καφετεριών που διαθέτουν υπαίθρια στέγαστρα προχωρούν στην προσθήκη ανακλυνόμενων προστατευτικών από νάιλον.

Από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου τονίζεται ότι η απόφαση για την αφαίρεση των συγκεκριμένων προστατευτικών από τις δυο προαναφερόμενες επιχειρήσεις ήταν ομόφωνη και πάρθηκε από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι τέτοιες περιπτώσεις συναντώνται καθημερινά σε πολλές περιοχές της Αττικής και όχι μόνο στο Ηράκλειο και ότι από τη στιγμή που οι ισχύουσες διατάξεις δεν αποσαφηνίζουν ακριβώς τι είναι νόμιμο και τι παράνομο είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε δημάρχου να ρυθμίζει ανάλογα περιστατικά.

Από το www.zonews.gr

Σχόλιο δικό μας…
Έπρεπε να γίνει καταγγελία για το θέμα από ανταγωνιστή καφετεριάρχη για τεθεί το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο.

Παρέλαση κάνουν κάθε μέρα αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από την κεντρική πλατεία… δε τους «έβγαζε» το μάτι, τα κιόσκια και οι παρανομίες των συγκεκριμένων καταστημάτων, που είχαν κάνει το πεζοδρόμιο μαγαζί τους?

Τελικά να και σε κάτι που είναι χρήσιμος ο ανταγωνισμός