ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ: ΞΗΛΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η αυθαίρετη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους κοινόχρηστους χώρους στη Πόλη μας.

Σε πλατείες, πεζοδρόμια, διαχωριστικές νησίδες ασφαλείας κλπ, εγκαθίστανται συστηματικά και παράνομα, διαφημιστικές πινακίδες, ανεξαρτήτως μεγέθους, ο φωτισμός δε μερικών από αυτών γίνεται από τον δημοτικό φωτισμό, παράνομα.

Η αδιαφορία για την ποιότητα και την αισθητική του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, συντελεί στην υποβάθμιση της ποιότητας της ίδιας της ζωής μας, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και την εικόνα του αστικού τοπίου.

Είναι κοινό μυστικό στο διαφημιστικό χώρο το πώς εξασφαλίζεται η ανοχή των αρμοδίων αρχών: Ένας συνηθισμένος τρόπος θεωρείται η προεκλογική παροχή δωρεάν διαφημιστικού χώρου, με αντάλλαγμα τη μετεκλογική ανοχή... Δεν μπορούμε να βολευόμαστε πλέον με καθησυχαστικά λόγια. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε, ως κοινωνία, πίσω απ’ το δάχτυλό μας.

Συνολικά η υπαίθρια διαφήμιση στην Πόλη μας είναι παράνομη, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη ξηλωθεί όλες οι διαφημιστικές πινακίδες απ’ τους δημόσιους χώρους. Το ότι δεν έχουμε δει ακόμα καμία θεαματική κίνηση, σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον ανοχή.

Για να καθαιρεθούν όλες οι παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις και να γίνει ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω, χρειάζεται πολιτική βούληση. Κι αυτή όπως φαίνεται δεν υπάρχει γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που η αξία της αγοράς και του κέρδους είναι πάνω από την αξία της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας της. Οι διαφημιστικές πινακίδες σκοτώνουν και γι’ αυτό πρέπει να κατέβουν. Οι παράνομες πινακίδες είναι υπαίτιες για θανατηφόρα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και αποτελούν κίνδυνο και για τους πεζούς. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, οι δυνατότητες απομάκρυνσης των διαφημιστικών πινακίδων που προσβάλλουν την αισθητική και τη νοημοσύνη μας καλύπτονται από τους ισχύοντες νόμους 1491/84 και 2130/93.

Ο Δήμος έχει την απαιτούμενη υλική υποδομή για να το κάνει και οφείλει να το πράξει. Και επιτέλους η Δημοτική Αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον έλεγχο αυτής της κατάστασης.
Ο νόμος λοιπόν υπάρχει και αναζητείται η πολυπόθητη πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, η οποία πρέπει επιτέλους να κινητοποιηθεί. Δεν αρκεί πια η οριοθέτηση των χώρων για την τοποθέτηση νόμιμων διαφημιστικών πινακίδων, όπως έκανε το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του.

Πρέπει να αρχίσει το ξήλωμα όλων των υπαίθριων διαφημίσεων.