ΜΕΤΡΟ ΕΛΑΜΦΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ!!!

Τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την εφαρμογή ευεργετικής διάταξης νόμου, σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών καταστηματαρχών για τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων ζήτησε η Διοίκηση του Δήμου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος.


Εισηγούμενος το θέμα, ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, τόνισε πως η Διοίκηση έκανε αποδεκτό το αίτημα των καταστηματαρχών για την εφαρμογή της ευεργετικής διάταξης σε μια “ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και για τους επαγγελματίες”, όπως είπε. Βάσει αυτής τη ρύθμισης, που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δίνεται το δικαίωμα στους καταστηματάρχες να δώσουν είτε εφάπαξ το 27% του οφειλόμενου ποσού είτε  με δόσεις το 30%.

“Όταν υπάρχει μια ευνοϊκή ρύθμιση, δεν είναι τόσο άδικο για εμάς να επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στους επαγγελματίες. Εμείς θα αποδεχτούμε αυτή τη ρύθμιση. Θέλουμε να ελαφρύνουμε τους επαγγελματίες. Υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις”, δήλωσε ο κ. Γεωργόπουλος.
Όπως ενημέρωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες, οι βεβαιωμένες οφειλές από τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων ανέρχονται στις 320.000 ευρώ για τα περίπτερα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, υπάρχουν και άλλες οφειλές ύψους 110.000 ευρω που αφορούν καταστήματα που έχουν κλείσει με τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως αναφέρθηκε, να ψάχνουν να βρούνε τους (εξαφανισμένους!) ιδιοκτήτες.


Προβληματισμοί και ενστάσεις από μέλη της Αντιπολίτευσης
Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης κατατέθηκαν διάφορες απόψεις για το θέμα με αποτέλεσμα να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά και το γεγονός πως τα Δημοτικά Συμβούλια καλούνται να υλοποιήσουν μια κυβερνητική πρωτοβουλία χωρίς να ερωτηθούν.

Αρχικά, λοιπόν, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα” ,κ. Γιώργος Βλαντής, είπε πως πρόκειται για ένα ηθικά δύσκολο θέμα, αν και αναγνώρισε πως ότι κάποιοι καταστηματάρχες έχουν πρόβλημα την παρούσα χρονική στιγμή.

Ο ίδιος είπε πως είναι προτιμότερο να προχωρήσει η Διοίκηση σε μείωση των δημοτικών τελών, παρά να εφαρμόσει μια τέτοια ρύθμιση. Με αυτήν την πρόταση συμφώνησε και η κα Μαρία Παντερή που έκανε λόγο για “άνιση και άδικη μεταχείριση”. Υπέρ της μείωσης των τελών, αλλά και της ρύθμισης των οφειλών εμφανίστηκε ο κ. Σπύρος Γουρνάς.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρατική Ενότητα”, κ. Βασίλης Λυκούρας κατήγγειλε πως ο νόμος, που ψηφίστηκε λίγο πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, έρχεται για να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και οδηγεί σε ένα αλισβερίσι. “Δημιουργεί μια κακή αντίληψη για το πως λειτουργούν οι δημοτικές αρχές σε σχέση με επαγγελματικές ομάδες. Είναι κακός οιωνός για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι θηλιά στο λαιμό ενός Δημάρχου... Αισθάνομαι ότι γίνονται τα Δημοτικά Συμβούλια καραγκιοζάκια στα χέρια κάποιων που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Δεν αισθάνομαι ότι είναι ο Χατζηαβάτης”, ήταν η αιχμηρή τοποθέτηση του κ. Λυκούρα.

Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος ενημέρωσε το Σώμα πως στη συζήτηση που έγινε στην ΚΕΔΚΕ υπήρξε μια διαπαραταξιακή στήριξη της ρύθμισης των οφειλών από τους Δημάρχους, αλλά και μια διαπαραταξιακή αντίθεση από Δημοτικούς Συμβούλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ. Ο ίδιος ήταν μεταξύ των αντιδρώντων με το επιχείρημα πως πρέπει να υπάρχει ισονομία στην αντιμετώπιση των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων.

Ο κ. Μαστοράκος είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ρύθμισης με την προϋπόθεση πως θα επιστραφούν και στους επιχειρηματίες που έχουν ήδη πληρώσει τα επιπλέον ποσά. Βέβαια αυτό, όπως σημείωσε η αρμόδια υπηρεσιακή παράγοντας, δεν μπορεί να γίνει. Ωστόσο, ο πρώην Δήμαρχος είπε ότι θα εγκρίνει την πρόταση σημειών­οντας ότι θα πρέπει να γίνει μια ευνοϊκή ρύθμιση και για αυτούς που είναι συνεπείς με τις πληρωμές τους.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε πως η κυβέρνηση νομοθέτηση ερήμην των Δημοτικών Συμβουλίων και της ΚΕΔΚΕ. Πρόσθεσε, όμως, πως ο Δήμος Ηρακλείου την τελευταία δεκαετία έχει χρησιμοποιήσει, κατά κόρον, ανάλογες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών δικών του ή νομικών προσώπων (δημοτικών επιχειρήσεων)  επωφελούμενος οικονομικά.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν τοποθετήθηκε επί του θέματος ο κάτοικος Ηρακλείου και τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χάρης Λευκιμμιάτης, που κατήγγειλε αρχικά πως ένα μεγάλο μέρος της πλατείας είναι κατειλημμένο από τα καταστήματα, ενώ χαρακτήρισε υψηλές τις τιμές των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις. “Είναι απαράδεκτο το ποσοστό της μείωσης για επιχειρήσεις που είναι χρυσοφόρες”, είπε ο κ. Λευκιμμιάτης, προκαλώντας την αντίδραση κάποιων καταστηματαρχών και δημιουργώντας μια μικρή εστία έντασης που έσβησε, όμως, γρήγορα.    

“Η υπηρεσία κάνει παραπάνω  από αυτά που προβλέπει ο νόμος”

Η αναφορά του κ. Νίκου Μπάμπαλου πως η κατάσταση με τις οφειλές έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, λόγω της ανοχής των ελεγκτικών μηχανισμών του Δήμου προκάλεσε την αντίδραση της κας Μάγκα εκ μέρους της ταμειακής υπηρεσίας . Η υπηρεσιακή παράγοντας ενημέρωσε πως η ταμειακή υπηρεσία, όταν διαπιστώνει πως κάποιο χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο στέλνει ειδοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους. “Έχουμε προβεί στις ανάλογες ενέργειες για όλα τα ποσά με δικαστικούς επιμελητές...Δεν βρίσκουμε τους ιδιοκτήτες. Κάνουμε παραπάνω από αυτά που προβλέπει ο νόμος", είπε η κα Μάγκα. 

Χρήστος Δέδες: “Υπάρχει δυσκολία στην αγορά”

Έκκληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει αποδεκτή την πρόταση της διοίκησης έκανε ο Πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών, κ. Χρήστος Δέδες, που έδωσε το παρών στη συνεδρίαση όπως και άλλοι καταστηματάρχες.
“Περνάμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει δυσκολία στην αγορά. Ο νόμος δεν έγινε τυχαία και ήδη πολλοί Δήμοι έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ρυθμίσεις”, είπε ο κ. Δέδες που ζήτησε να συζητηθεί και το θέμα των τιμών των τετραγωνικών μέτρων που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες στο Δήμο.

Δήμαρχος: “Η συνεργασία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης”
Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος, ο οποίος υπογράμμισε πως για πρώτη φορά η Οικονομική Υπηρεσία έχει μια πλήρη εικόνα για κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
“Οι επαγγελματίες πρέπει να είναι συνεπείς. Η συνεργασία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης”,  είπε ο Δήμαρχος που απηύθυνε έκκληση προς το Σώμα για την λήψη ομόφωνης απόφασης, ώστε να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες. Ωστόσο, δεν εισακούστηκε από όλους, καθώς η απόφαση πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία, με τους κ.κ. Βλαντή και Λυκούρα να καταψηφίζουν και την κα Παντερή να δηλώνει παρούσα.

Από το www.xtypos.gr