“Η ΑΚΕΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ”

Με μια συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης “γιόρτασε” η Αδέσμευτή Κίνηση Ενεργών Πολιτών (ΑΚΕΠ) Ηρακλείου Αττικής τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνιση της στα δημοτικά πράγματα της πόλης τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε στα νέα γραφεία της παράταξης στην οδό Νεότητος παρουσία στελεχών και φίλων της ΑΚΕΠ. 

Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του Προέδρου της συντονιστικής επιτροπής της κίνησης, κ. Παντελή Βλασσόπουλου με την οποία ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου: “Πέρασε ένας χρόνος από την επίσημη παρουσίαση της Αδέσμευτης Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου Αττικής Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που μια ομάδα ενεργών πολιτών υπέγραψε το κείμενο της Ιδρυτικής διακήρυξης μιας νέας, διαφορετικής απ΄τις άλλες, Δημοτικής Κίνησης και μέσα από την διαδικασία της ανοιχτής Συνέλευσης, προσδιόρισε το οργανωτικό της σχήμα και εξέλεξε την Συντονιστική της Επιτροπή, που της ανέθεσε να την εκπροσωπεί. Πέρασε ένας χρόνος από τις 22/3/2009 που ένα πολύχρωμο πολιτικά ακροατήριο πλημμύρισε την αίθουσα του Πολιτιστικού Πολύκεντρου, αποδεικνύοντας ότι η ιδέα της ίδρυσης μιας Δημοτικής Κίνησης απ΄τους ίδιους τους πολίτες μακριά από κομματικές, οικονομικές δεσμεύσεις και συμφέροντα, βασάνιζε την σκέψη όχι μόνο των ιδρυτικών μελών της Α.Κ.Ε.Π., αλλά και μεγάλη μερίδα των ενεργών πολιτών της Πόλης μας.

Δεν είναι μόνο η παρουσία των πολιτών στην πρώτη εκδήλωση που έδωσε ώθηση στην Α.Κ.Ε.Π.,είναι κυρίως η αποδοχή της κοινωνίας του Ηρακλείου που μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι πολίτες αγκαλιάζουν και προσεγγίζουν την προσπάθειά μας. Είναι η ανταπόκριση της νεολαίας, που σε χαλεπούς καιρούς, συσπειρώνεται κοντά μας και διοργανώνει εκδηλώσεις έχοντας απόλυτη αυτονομία.

Σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι σε τοπικό επίπεδο οι Δημοτικές Κινήσεις και Συνδυασμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ιδεολογική καθαρότητα και κομματικό χρίσμα, αποδείξαμε σ΄αυτόν τον ένα χρόνο της ύπαρξής μας ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Η διαφορετική πολιτική προέλευση των μελών μας, όχι μόνο δεν οδήγησε σε εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά αντίθετα κατέληξε σε μεγάλες συναινέσεις και άμεσες αντιδράσεις σε τοπικά ζητήματα, γιατί πάνω απ΄όλα μας ενώνουν οι ανθρώπινες αξίες και η ανησυχία μας για το μέλλον της Πόλης. Σε πείσμα του κομματικού και δημοτικού κατεστημένου, που κατέβαλε συγκινητικές προσπάθειες να μας χαρίσει σε κάποιο κόμμα ή σε οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, αποδείξαμε στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε την απόλυτη συνέπειά μας στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη και την πολιτική μας αξιοπιστία.

Σήμερα η σύνθεση της Συντονιστικής Επιτροπής είναι η φανερή απόδειξη της πολυσυλλεκτικότητας της Κίνησης. Η ίδρυση ομώνυμης μη κερδοσκοπικής εταιρείας αστικής ευθύνης που διαχειρίζεται τα οικονομικά της Α.Κ.Ε.Π., αποδεικνύει ότι τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων αλλά και τα έξοδα από τις λοιπές δραστηριότητες, καλύπτονται απ΄το υστέρημα των μελών και των φίλων. Μαζεύονται δεκάρικο-δεκάρικο, εικοσάρικο-εικοσάρικο. Ο οικονομικός απολογισμός που παρουσιάστηκε στη Συνέλευση των Μελών στις 20/9/2009 ήταν ο καθρέφτης της οικονομικής μας διαύγειας.

Η σημερινή συνέντευξη τύπου είναι επετειακή. Προτιμήσαμε να γιορτάσουμε μαζί σας, φίλοι εκπρόσωποι του τοπικού τύπου, τον ένα χρόνο από την ίδρυση της Α.Κ.Ε.Π., γιατί πραγματικά εκτιμούμε ότι η συμβολή σας στην προσπάθειά μας είναι σημαντική, αφού προσφερθήκατε να φιλοξενήσατε στις σελίδες των εφημερίδων σας τις δραστηριότητες και τις ανακοινώσεις μας. Δεν θα σας παρουσιάσουμε λοιπόν κάποιο προεκλογικό πρόγραμμα, στην γνωστή ξύλινη γλώσσα, που επί παντός επιστητού βρίσκει λύσεις και τα έχει καλά με όλους και με όλα. Επιθυμούμε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί σας αλλά και με τους πολίτες, γιατί όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και δεν έχουμε να κρυφτούμε από κανένα.

Είμαστε στην διάθεσή σας να σας απαντήσουμε για όσα έχουμε πράξει τον χρόνο που πέρασε, αλλά και για όσα έχουμε σκοπό να πράξουμε στο μέλλον. Γι΄αυτό, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στο διάλογο, θα μας επιτρέψετε να κάνουμε ένα σύντομο και επιγραμματικό απολογισμό της χρονιάς
που πέρασε, ελπίζοντας να μην σας κουράσουμε.

Είναι γνωστός πλέον ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Α.Κ.Ε.Π.Και είναι αυστηρά συλλογικός. Ο καθένας, η καθεμιά μας λειτουργεί στο πλαίσιο αυτής της συλλογικότητας από την θέση που  βρίσκεται, σεβόμενος-η τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις Συνελεύσεις των Μελών που αποφασίζουν για την πολιτική της Κίνησης στα πλαίσια της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης. Στην Α.Κ.Ε.Π. δεν υπάρχουν και δεν χωρούν προσωπικές πολιτικές. Από τον Πρόεδρο μέχρι το απλό μέλος όλοι συμμετέχουν και συναποφασίζουν ισότιμα. Ότι λοιπόν αποτελεί θέση ,έχει αποφασιστεί από την Συνέλευση των Μελών.

Πέρα από τις εκδηλώσεις και τις ανακοινώσεις που αναφέρονται σε κριτική και τοποθέτηση απέναντι σε συγκεκριμένες πράξεις της Διοίκησης του Δήμου ή ακόμα και την στάση της Αντιπολίτευσης, όπου αναδεικνύεται το διαφορετικό ύφος και ήθος της Α.Κ.Ε.Π., υπάρχουν και σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που σηματοδοτούν την πορεία μας. Αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα απ΄τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες της Συνέλευσης των Μελών.

Σημαντικό ρόλο στην πολιτική παίζουν οι προτεραιότητες. Για μας λοιπόν σημαντική προτεραιότητα για την Πόλη μας είναι οι ανάγκες του πεζού, του πολίτη που χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, του πολίτη που θέλει να μετακινηθεί με εναλλακτικά μη μηχανοκίνητα μέσα.Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια ότι οποιοδήποτε κυκλοφοριακό σχέδιο παρουσιασθεί στην Πόλη που αποκλειστικά και μόνο θα επιχειρεί να διευκολύνει και να ρυθμίσει την κυκλοφορία των οχημάτων θα μας βρει αντίθετους-ες.Ήδη επεξεργαζόμαστε ένα κυκλοφοριακό σχέδιο για ολόκληρη την Πόλη βασισμένο στην παραπάνω λογική, απ΄τις γειτονιές μέχρι το κέντρο, που κεντρικό στόχο θα έχει την μείωση των ρύπων στην Πόλη και θα προστατεύει, στο μέτρο του δυνατού, την υγεία και την  τσέπη
του πολίτη. Κάτω απ΄αυτή τη λογική εναντιωθήκαμε στην ιδέα κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στην κεντρική πλατεία,γιατί απλούστατα θα συσσώρευε ακόμα περισσότερα οχήματα απ΄αυτά που ήδη κυκλοφορούν και μας κόβουν την ανάσα.

Έχουμε ήδη πάρει αρνητική θέση για την μερική διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ηρακλείου και τοποθετηθήκαμε υπέρ των ήπιων παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν την διάβαση των πεζών και την κυκλοφορία των οχημάτων (πεζοδρόμηση,φωτισμός,αγωγοί ομβρύων),αφού μια ολική διαπλάτυνση, που θα έδινε την μοναδική διέξοδο στα προβλήματα είναι παντελώς ανέφικτη.

Είμαστε σε θέση μάχης για την διεκδίκηση του κτήματος ΦΙΞ, στο πλάι της επιτροπής κατοίκων, που από διαδοχικά λάθη κυβερνητικών παραγόντων απ΄το 1987 μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδοθεί στους πολίτες. Μας το χρωστάει η πολιτεία και δεν πρόκειται να μπούμε σε καμιά λογική διαδικασίας εξαγοράς απ΄τον Δήμο, με ειδικό φόρο που θα βαρύνει τους δημότες.

Σηκώσαμε απ΄τον Ιούνιο του 2009 το θέμα των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, με απανωτές ανακοινώσεις και φαίνεται ότι ο μοναχικός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου δρόμος που περπατήσαμε να βρίσκει συνοδοιπόρους και να δικαιωνόμαστε έστω και τώρα. Προτείναμε το ξήλωμα όλων ,παράνομων και μη, για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος, για την προστασία των οδηγών, για την απάλειψη της υποψίας διαπλοκής και διαφθοράς.

Τον τελευταίο καιρό δίνουμε τη μάχη για το μέλλον της Πόλης μας. Απ΄τον Νοέμβρη του 2009 προειδοποιήσαμε ότι θα αντιδράσουμε στο ενδεχόμενο συνένωσης του Δήμου μας με βάση το χωροταξικό του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Με ακλόνητα επιχειρήματα ενημερώσαμε όλους τους αρμόδιους φορείς για το δίκαιο του αγώνα μας. Καλέσαμε τους Δημοτικούς Συνδυασμούς της Πόλης να πάρουν θέση στο ενδεχόμενο η Πόλη μας να μην έχει
δικό της Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη τετραετία. Καλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση,όπως τα περισσότερα στο λεκανοπέδιο. Τίποτα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.  Άλλοι κρύβονται και άλλοι βολεύονται κομματικά με την συνένωση. Δεν μας απασχολεί όμως. Θα κριθούν απ΄τους πολίτες όταν θα έρθει η ώρα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί με τους πολίτες που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητά τους ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κλιμακώνοντας τις ενέργειές μας.

Βρισκόμαστε σ΄ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον μας. Η Α.Κ.Ε.Π., ό,τι και να συμβεί, θα είναι παρούσα και θα παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Προς το παρόν έχουμε αρχίσει ένα εσωτερικό διάλογο για μια σειρά ζητημάτων στην Πόλη μας. Για την κοινωνική πρόνοια ,για τον πολιτισμό, για τον αθλητισμό, για την καθαριότητα, για το φυσικό περιβάλλον. Στο άμεσο μέλλον θα προγραμματίσουμε συναντήσεις με ΚΑΠΗ, Συλλόγους, Σωματεία, Επιτροπές Πολιτών, Οικολογικές Ομάδες, για ν΄ακούσουμε την άποψή τους και να διαμορφώσουμε απόψεις που θα προταθούν στη Συνέλευση των Μελών. Γιατί θεωρούμε ότι οι οργανωμένες ομάδες ενεργών πολιτών πρέπει να έχουν βαρύνουσα άποψη στη διαμόρφωση του προγράμματός μας.

Ούτως ή άλλως η προσπάθειά μας θα είναι το διακύβευμα των επόμενων Δημοτικών Εκλογών να μετατεθεί στα προγράμματα και στον ανοιχτό διάλογο πάνω σ΄αυτά, καθώς και η αξιοπιστία όσων τα υπόσχονται. Οι συνδυασμοί που αποκλειστικά προκύπτουν από κομματικές διεργασίες έχουν φέρει την Πόλη μας στο σημερινό της κατάντημα. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε συνέχεια τους ίδιους
ανθρώπους να είναι υποψήφιοι στις Δημοτικές εκλογές. Η εναλλαγή προσώπων είναι το αντίδοτο στον πολιτικό επαγγελματισμό. Επί τέλους σ΄αυτή την Πόλη κάτι πρέπει ν΄αλλάξει.

Η Α.Κ.Ε.Π.,θα το επαναλάβουμε μονότονα και για μια ακόμα φορά, θα επιδιώξει αποκλειστικά το χρίσμα των πολιτών του Ηρακλείου. Οι υπεύθυνοι για τα λάθη του παρελθόντος είχαν κομματικό χρίσμα. Αναβαπτισμένοι στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ θα εμφανιστούν στους πολίτες για να ξαναζητήσουν την ψήφο τους. Όμως τα πολιτικά λάθη δεν παραγράφονται. Γιατί πολίτες χωρίς μνήμη σημαίνει Πόλη δίχως μέλλον”.

Από το www.xtypos.gr