Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Με τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Δημήτρη Παπουτσή μίλησε η “Έκφραση”.

Ο Δημήτρης Παπουτσής είναι βασικό στέλεχος της διοίκησης, εξελέγη 3ος δημοτικός σύμβουλος με την πλειοψηφούσα παράταξη, είναι αντιδήμαρχος από την αρχή της τετραετίας, στο Πράσινο (1έτος), στην καθαριότητα (2 έτη) και το τρέχον έτος αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών.

"Έκφραση": 3 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου, δεν μας έχετε αφήσει να πλήξουμε. Παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις, κινητοποιήσεις και άλλα πολλά. Τι συνέβη τελικά στο Ηράκλειο;
Δημήτρης Παπουτσής: Αυτό που πρώτο συνέβη στο Ηράκλειο ήταν μια μεγάλη αλλαγή: Ηττήθηκε μια παράταξη που ήταν στη διοίκηση του Δήμου 16 χρόνια, με επικεφαλής ένα στέλεχος αυτοδιοικητικό, πρώτης γραμμής. Η αλλαγή αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Η προηγούμενη διοίκηση, καθεστώς πιο σωστά, μας κληροδότησε μια κατάσταση που μόνο εύκολη δεν ήταν: Ένας δήμος με μεγάλο άνοιγμα, με εκατοντάδες συμβασιούχους, με διάφορες ελλειμματικές δημοτικές επιχειρήσεις. Χωρίς όραμα και προορισμό.
Η παράταξή μας και ο Δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια άσχημη κατάσταση, να διαχειριστούμε μια κρίση. Παρά το δυσμενές, επικοινωνιακά, κλίμα για εμάς, ο απολογισμός μας κάθε άλλο παρά φτωχός μπορεί να κριθεί. Να σας αναφέρω ενδεικτικά, ότι στο κορυφαίο ζήτημα των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει να κριθούμε βάσει στοιχείων και όχι εντυπώσεων. Παραλάβαμε 260 συμβασιούχους στις δημοτικές επιχειρήσεις.
224 από αυτούς είναι πλέον δημοτικοί υπάλληλοι, με μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας, διαψεύστηκαν έτσι και οι Κασσάνδρες που μίλαγαν για 200 απολυμένους στις 31.12.2007. Αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, που δείχνει ότι πρωτεύοντα ρόλο στις επιλογές μας έπαιξε η προστασία των εργαζομένων αλλά και η δημιουργία συνθηκών για παραγωγή έργου προς όφελος αυτών που πληρώνουν, τους δημότες του Ηρακλείου.

"Έκφραση": Το θέμα όμως των εργαζομένων αποτέλεσε τη λυδία λίθο για την δημιουργία σχίσματος στην παράταξή σας. Μια σειρά παραιτήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων είχαν ως αφετηρία αυτήν την υπόθεση.
Δημήτρης Παπουτσής: Κοιτάξτε, αυτό που θα ήθελα σε αυτήν τη συζήτηση είναι να παραθέσω τα στοιχεία και να αποφύγω τις επιθέσεις σε άλλους συναδέλφους. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν φιλοδοξίες, το σέβομαι αυτό, αλλά όπως δείχνουν και οι πράξεις μου, δε συμφωνώ μαζί τους. Εμείς μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες εντάξαμε στο Δήμο το σύνολο των εργαζομένων, κάτι που δε συνέβη σε άλλους Δήμους. Επίσης, το κάναμε έγκαιρα, δεν περιμέναμε να φτάσουμε στην ύστατη ώρα Σε όλα αυτά συνυπολογίστε ότι η δημιουργία και κάλυψη προσωποπαγών θέσεων για 224 ανθρώπους κοστίζει στο Δήμο 30% παραπάνω από ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας είναι αναμφισβήτητα θετικό και για τους εργαζόμενους και την πόλη. Ξέρετε, πολλά εκ των προβλημάτων του σήμερα έχουν να κάνουν με τη συσσώρευση των προβλημάτων του παρελθόντος και την ύπαρξη δυνάμεων που επιθυμούσαν τη μη παραγωγή έργου από μέρους μας, την αποτυχία μας. Μόνο που δεν σκέφτονται ότι η αποτυχία μιας δημοτικής αρχής είναι και αποτυχία για την πόλη.

"Έκφραση": Με την υπόθεση “καθαριότητα” τι γίνεται; Ακούμε αντικρουόμενες απόψεις σε σχέση με την αποτελεσματικότητά σας.
Δημήτρης Παπουτσής: Η λειτουργία της καθαριότητας απαιτεί την ύπαρξη δύο βασικών στοιχείων για να λειτουργήσει: Να έχει έμψυχο δυναμικό, επειδή χωρίς ανθρώπους δε λειτουργεί τίποτα και μηχανολογικό εξοπλισμό. Η εποχή που η καθαριότητα επαφιόταν στο φιλότιμο των εργαζομένων, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα η πόλη μας αγγίζει τους 100.000 κατοίκους, είναι σχεδόν πλήρως δομημένη, άρα απαιτεί σημαντικές δυνάμεις για να είναι καθαρή. Η κατάσταση που βρήκαμε στο μηχανολογικό εξοπλισμό ήταν κακή. Το τελευταίο όχημα αγοράστηκε το 1998. Η αποκομιδή, λοιπόν, γινόταν με οχήματα 10,15 και 20 ετών, με πολλά μηχανολογικά προβλήματα, λόγω παλαιότητας. Δεν είχαμε σχεδόν ποτέ τη δυνατότητα να έχουμε στο δρόμο όλο το στόλο των οχημάτων μας. Εμείς, λοιπόν, δρομολογήσαμε την επάνδρωση της καθαριότητας με τα οχήματα που είχε ανάγκη: Πήραμε 2 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας από το Υπουργείο Μεταφορών( με φυσικό αέριο ως καύσιμο), αγοράσαμε 2 βαν εποπτείας το 2008, ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στο στόλο τα οχήματα που αγοράσαμε το 2009. Πιο συγκεκριμένα, πήραμε 4 απορριμματοφόρα οχήματα κλειστού τύπου με σύστημα συμπίεσης και με μηχανισμό ανύψωσης κάδων, 2 ημιρυμουλκούμενα απορριμματοφόρα οπίσθιας μεταφόρτωσης απορριμμάτων κλειστού τύπου με συμπιεστή, 1 όχημα μεταφοράς του ημιρυμουλκούμενου απορριμματοφόρου οχήματος μεταφόρτωσης απορριμμάτων και 1 αναρροφητικό σάρωθρο. Με αυτόν τον εξοπλισμό, η Υπηρεσία καθαριότητας έχει τα τεχνικά μέσα για να έχει την πόλη καθαρή. Τα αποτελέσματα αυτής της πορείας τα είδαμε πρόσφατα, όπου ενώ ο ΧΥΤΑ ήταν κλειστός, στο Ηράκλειο τα σκουπίδια δεν έμειναν στους δρόμους. Μαζεύτηκαν κανονικά και τοποθετήθηκαν στα 2 μεγάλα κοντέινερς.

"Έκφραση": Με το έμψυχο δυναμικό, τους εργαζόμενους, τι κάνατε;
Δημήτρης Παπουτσής: Να σας πω εδώ ότι και σε αυτόν τον τομέα η κατάσταση δεν ήταν καλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους οδοκαθαριστές έπρεπε να έχουμε 45 άτομα και είχαμε μόνο 23. Το προσωπικό ήταν μειωμένο, αφού είχαμε στο μεταξύ και μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις. Δρομολογήσαμε λοιπόν, και εδώ τη λύση, μόνο που το πότε θα υλοποιηθεί δεν εξαρτάται από εμάς: Κάνουμε διαγωνισμό, μέσω ΑΣΕΠ φυσικά, για την πρόσληψη 25 εργαζομένων στην καθαριότητα. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας θα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για μια άρτια και πλήρως παραγωγική καθαριότητα.

"Έκφραση": Πρόσφατα, εισηγηθήκατε ως αρμόδιος αντιδήμαρχος τη λήψη δανείου 1.500.000 ευρώ για λειτουργικά. Τι συμβαίνει και παρουσιάζεται αυτή η κατάσταση στο Δήμο;
Δημήτρης Παπουτσής: Η κατάσταση στα οικονομικά της χώρας έχει άμεσο αντίκτυπο και στα οικονομικά του Δήμου. Οι Κ.Α.Π. του Φεβρουαρίου ήρθαν μειωμένοι κατά 40% περίπου. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η ΔΕΗ δεν μας αποδίδει μεγάλο τμήμα των ανταποδοτικών τελών, με αποτέλεσμα το άνοιγμά της στο Δήμο μας να φτάνει το 1.800.000 ευρώ! Αυτά τα χρήματα λείπουν από τη λειτουργία του Δήμου και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε το πότε θα αποδοθούν από τη ΔΕΗ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ζητήσαμε το δάνειο. Ταυτόχρονα, κάνουμε μια σειρά ενεργειών προς την πλευρά της ΔΕΗ, ώστε να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο είναι σοβαρό, αφού πρόκειται για πολύ υψηλά ποσά.

"Έκφραση": Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πάμε στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου με το υπάρχον σχήμα, με το Δήμο Ηρακλείου αυτόνομο. Αναμένεται μια πολύ δύσκολη μάχη για εσάς. Δεν είναι πολλοί αυτοί που σας δίνουν "τύχη". Εσείς ποια άποψη έχετε;
Δημήτρης Παπουτσής: Στις δημοτικές εκλογές δεν θα κριθούν οι προβλέψεις κάποιων, αν και κατά πόσο θα είναι επιτυχείς κλπ. Στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου θα κριθεί το έργο μας και το μέλλον της πόλης. Σε σχέση με το έργο μας έχω να πω ότι είναι σημαντικό και σύμφωνο με το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στο λαό του Ηρακλείου το 2006. Αυτό θα κριθεί κυρίως και δευτερευόντως ο τρόπος που το επικοινωνήσαμε στον κόσμο. Πιστεύω πως το Ηράκλειο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Το 2006 απέρριψε πολιτικές και πρόσωπα και τράβηξε μπροστά. Πιστεύω πως το 2010 θα μας δώσει τη δυνατότητα για δεύτερη τετραετία να διοικήσουμε το Δήμο, να τον οδηγήσουμε εκεί που τον οραματίζονται οι κάτοικοί του. Να τον κάνουμε ένα Δήμο λειτουργικό, παραγωγικό, ένα Δήμο στον οποίο χαίρεσαι να ζεις.

Από το www.ekfrasi.net