ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΙΣΘΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πολύ σοβαρά προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην λειτουργία των δήμων, εξαιτίας της δραστικής περικοπής των κονδυλίων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που αποτελούν το βασικό έσοδο των οργανισμών πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.


Οι ΚΑΠ πηγαίνουν, κανονικά, στους δήμους κάθε μήνα. Τον Ιανουάριο υπήρξε μια  πολύ μικρή μείωση, αλλά τα κονδύλια του Φεβρουαρίου (σ.σ. που ήρθαν  στις αρχές Μαρτίου) εμφανίζονται μειωμένα κατά 25-30 %, στους περισσότερους δήμους), σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι να εμφανίζονται σε αδυναμία να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως είναι και η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως ήρθε και η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων στους δήμους (μειωμένη όμως κατά 20%).


Δάνειο για πληρωμή μισθών
Ένας από τους δήμους που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα είναι ο Δήμος Ηρακλείου με τη Δημοτική Αρχή να ζητάει στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκριση λήψης δανείου ύψους 1.490.000 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να καταβληθούν στους υπαλλήλους του Δήμου οι μισθοί Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου. 


Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Παπουτσής, δικαιολογώντας την αναγκαιότητα λήψης του δανείου τόνισε πως η τακτική επιχορήγηση του Φεβρουαρίου ήρθε μειωμένη κατά 200.000 ευρώ, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των ανταποδοτικών τελών από τη ΔΕΗ καθώς υπάρχει το ποσό του 1.781.000 ευρώ (!) που δεν έχει εισπραχθεί, όπως αναφέρθηκε. Η ΔΕΗ υποστηρίζει πως το πρόβλημα δημιουργείται από τις καθυστερήσεις στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών από τους πελάτες της. Από την πλευρά της οικονομικής υπηρεσίας, προσκομίστηκε και ένας κατάλογος μηναίων εσόδων και εξόδων βάσει του οποίου υπάρχει ταμειακό έλλειμμα περίπου 350.000 ευρώ αυτή τη στιγμή στο Δήμο (έσοδα 1.664.854,84 ευρώ - έξοδα 2.010.725.00 ευρώ). 
Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, είπε πως ο Δήμος έχει περιορίσει τα τελευταία χρόνια κατά πολύ έξοδα και δαπάνες. Για το θέμα της ΔΕΗ ο κ. Γεωργόπουλος, τόνισε πως ο Δήμος θα διεκδικήσει τα χρήματα του στέλνοντας ακόμα και εξώδικο στη ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” και πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, τόνισε πως κάτι πρέπει να γίνει,  καθώς δεν μπορεί ο Δήμος να δανείζεται για να πληρώσει το προσωπικό, υπογραμμίζοντας πως με το δάνειο αυτό θα αυξηθούν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις του Δήμου, κάτι που θα δημιουργήσει δυσκολίες στην οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου. Μάλιστα προέβλεψε πως τον Ιούνιο θα χρειααστει να ληφθεί και άλλο δάνειο. Ο κ. Μαστοράκος είπε πως η παράταξη του θα ψηφίσει το δάνειο αν δοθεί η διαβεβαίωση πως δεν έχουν γίνει νέες προσλήψεις με συμβάσεις έργου από την 1-1-2010.

“Καταφεύγουμε σε πράξη απελπισίας”, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, που τόνισε πως δεν έχει πειστεί με την αναγκαιότητα της λήψης του δανείου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, δήλωσε πως περίμενε να ακούσει προτάσεις από τη Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. “Πάμε  σε μια λογική όπου οι μισθοδοσίες θα αντιμετωπίζονται με δάνεια” είπε ο κ. Μπάμπαλος που κατήγγειλε πως υπάρχουν πληροφορίες για καινούργιες συμβάσεις έργου και μερικής απασχόλησης. “Θα πρέπει να μας πείσετε ποιο είναι το πλάνο  σας για να βγει ο Δήμος από αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Χρειάζεται να δούμε  ένα σχέδιο”, είπε ο κ. Μπάμπαλος.

Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης κατήγγειλε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη ρύθμιση των οφειλών των καταστηματαρχών στην προηγούμενη συνεδρίαση (ήταν απών). “Δεν μπορεί να χαρίζουμε χρήματα σε μια μερίδα ελάχιστων επιχειρηματιών, να τιμωρούμε τους καλοπληρωτές και σήμερα να ζητάμε δάνειο”, είπε ο κ. Κουτρούλης, που συνέδεσε τη ψήφο του στο θέμα του δανείου με την εφαρμογή της απόφασης για τα χρέη των επιχειρηματιών.

Τέλος, ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης, κ. Νίκος Μπαρμπούνης, προέβλεψε πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο Δήμος, όποια και αν είναι η Δημοτική Αρχή, σε τρία χρόνια δεν θα είναι σε θέση να πάρει δάνειο. Ο ίδιος, πάντως, πρότεινε να υπάρξει περικοπή εξόδων από τη δημοτική ραδιοφωνία και ζήτησε να κινηθεί νομικά ο Δήμος προς την πλευρά της ΔΕΗ για τα ανείσπρακτα τέλη.

Τελικά, η πρόταση για την λήψη του δανείου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους κ.κ. Μπάμπαλο, Τσεκούρα, Ζούρου, Βλαντή και Παντερή να δηλώνουν παρόντες και τον κ. Κουτρούλη να καταψηφίζει την εισήγηση. Υπέρ της λήψης δανείου ψήφισε και η “Δημοκρατική Συνεργασία”. 

Από το www.xtypos.gr