ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΙΝΟ ΡΙΞΤΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Στο... πόδι βρίσκονται κάτοικοι της περιοχής του Πράσινου Λόφου στο Ηράκλειο, εξαιτίας του έργου που εκτελείται από τη Νομαρχία αυτό το διάστημα στην πλατεία Θεάτρου-Μινωτή (συμβολή οδών Ευτυχίας και Κολοκοτρώνη).

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως στην πλατεία “πέφτει” πολύ τσιμέντο από τον εργολάβο κάτι που δεν συνάδει με το φυσικό κάλλος αυτού του πνεύμονα πρασίνου, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί. Οι βασικές τους αντδράσεις αφορούν το ύψος της μάντρας που έχει γίνει γύρω από την πλατεία, το τσιμέντο που έπεσε μπροστά από την παιδική χαρά στο κάτω πλευρά του πάρκου, τους τσιμεντοδιαδρόμους, την κεντρική είσοδο και τις πόρτες που έγιναν οι οποίες, όπως καταγγέλλουν,  κλειδώνονται από το Δήμο. 


Επιτροπή κατοίκων βρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα. Και βέβαια εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και στο παρελθόν ερωτήσεις και παρεμβάσεις είχαν γίνει από Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Στάθης Αγγελινάς και ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης. Στη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου, εκ μέρους της επιτροπής μίλησε ο κ. Μιχάλης Ορνιθόπουλος, ο οποίος αρχικά είπε πως τα έργα ανάπλασης που γίνονται εκεί είναι περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά άσχημα. Ο κ. Ορνιθόπουλος τόνισε πως, έπειτα από έλεγχο που έκανε στη μελέτη, αποκάλυψε πως αυτά που γίνονται στο χώρο δεν έχουν σχέση με αυτά που προβλέπονται και κατήγγειλε πως στο έργο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ τσιμέντο. “Μας ενοχλεί αυτή η παρέμβαση. Είναι ενοχλητικό να βλέπεις έναν πράσινο χώρο να γεμίζει τσιμέντο και να κλειδώνεται... Η μελέτη μιλάει για ξύλινα υλικά και περιορισμένο τσιμέντο”, δήλωσε ο κ. Ορνιθόπουλος, που ζήτησε να παρέμβει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει θέση ούτως ώστε να σταματήσουν τα έργα. Τέλος γνωστοποίησε πως οι κάτοικοι έχουν ζητήσει και την επέμβαση της Πολεοδομίας.


• Αντιπαράθεση κατοίκων και Δημοτικής Αρχής

Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αρχικά σημείωσε πως το έργο εκτελείται από τη Νομαρχία, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη πως το έργο που γίνεται αναβαθμίζει την περιοχή. Σημείωσε, όμως, πως τα θέματα που βάζουν οι κάτοικοι θα τεθούν υπόψη του Νομάρχη και των αρμόδιων υπηρεσιών. Ωστόσο, στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένταση με τους κάτοικους όταν ο Δήμαρχος μίλησε για “οργανωμένη μειοψηφία που προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα εκ του μη όντος”. “Είναι προσβλητικό αυτό”, του απάντησε εκνευρισμένος ένας εκ των παρισταμένων κατοίκων.  

Το θέμα, πάντως δεν έκλεισε εκεί, αφού υπήρξαν και παρεμβάσεις Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε πως κανένα έργο της Νομαρχίας δεν εκτελείται ερήμην του οικοδεσπότη. Για αυτό τον λόγο και ζήτησε από τη Διοίκηση να καλέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον πολιτικό προϊστάμενο της Νομαρχίας και τον αρμόδιο μηχανικό προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα, παρουσία και κατοίκων. Μέχρι τότε, ο κ. Μπάμπαλος τόνισε πως θα πρέπει να ζητηθεί η αναστολή των εργασιών. Πάντως, και ο ίδιος παρουσιάστηκε σύμφωνος με τη θέση των κατοίκων ότι έχει πέσει πολύ μπετόν στην πλατεία. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, ζήτησε  να δοθούν εξηγήσεις από τον Αντιδήμαρχο, κ. Γιώργο Παπαδημητρίου.

Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ζήτησε από τους κατοίκους να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις και προτάσεις τους στο Δήμο και τους κάλεσε να πάρουν αντίγραφο της μελέτης. Την αντίθεση της με την παρέμβαση που γίνεται στην είσοδο της πλατείας εξέφρασε η κα Μαρία Παντερή. “Δεν ταιριάζει αυτή η είσοδος με τον περιβάλλοντα χώρο... Είναι σαν αέτωμα” δήλωσε χαρακτηριστικά

Ο κ. Παπαδημητρίου, παίρνοντας τον λόγο, υποστήριξε πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει αποσκοπεί να πραγματοποιηθεί ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον. Στη συνέχεια, σημείωσε κάποια στοιχεία του έργου, όπως την πετρόχτιστη επένδυση της μάντρας, τον εξοπλισμό που θα υπάρχει στο πάρκο για τα παιδιά και τους αθλούμενους, ενώ τόνισε κατηγορηματικά πως το πάρκο δεν είναι κλειστό, καθώς υπάρχουν 3 πόρτες ανοιχτές για τους πολίτες. Τόσο ο κ. Παπαδημητρίου όσο και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Νόρα Κατέχη, τόνισαν πως η μελέτη του έργου είναι στη διάθεση των πολιτών. Η κα Κατέχη κάλεσε τους κατοίκους, αν διαπιστώσουν παρεκκλίσεις,  να υποβάλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους προς το Δήμο.

Οι κάτοικοι δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις που δόθηκαν και συνέχισαν να ζητούν τη διακοπή των εργασιών, ενώ δεν αποφεύχθηκε και πάλι η ένταση, αυτή τη φορά μεταξύ του κ. Ορνιθόπουλου και του κ. Παπαδημητρίου.

Εν τέλει, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να δώσει τη μελέτη στους κατοίκους και να  γίνει σύσκεψη για το θέμα στην Τεχνική Υπηρεσία, ενώ υποσχέθηκε πως θα θέσει άμεσα το θέμα στον Νομάρχη.  Εκεί έκλεισε και η  συζήτηση επί του θέματος.

• Αίτημα έκτακτης σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης, οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίζονται και ήδη στο χώρο του πάρκου έχουν αναγραφεί συνθήματα κατά του έργου. Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση των κατοίκων, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους. Εκεί αποφασίστηκε να εκδοθεί ένα κείμενο, με το οποίο να ζητείται έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την παύση των εργασιών, την ενημέρωση των κατοίκων σε σχέση με τα έργα που έχουν γίνει αλλά και αυτά που θα γίνουν, και την λήψη απόφασης για διατήρηση, διαφύλαξη και αύξηση του ήδη υπάρχοντος πρασίνου. Το κείμενο επρόκειτο να υπογραφεί από κατοίκους της περιοχής, προκειμένου στη συνέχεια να επιδοθεί στο Δήμο.

Από το www.xtypos.gr