ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΔΑΝΙΓΓΕΛΗ

Μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης της αλλαγής  μέλους της επιτροπής εκτελεστών της διαθήκης από τις κρατικές αρχές
Αναξιοποίητο παραμένει εδώ και δεκαπέντε χρόνια από το Δήμο Ηρακλείου το κληροδότημα Δανιγγέλη, που έχει απασχολήσει και άλλες φορές στο παρελθόν το Χ-τύπο, κυρίως λόγω της τύχης του ομώνυμου οικοπέδου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χρυσανθέμων και Τζουμαγιάς (περιοχή Άνω Ψαλίδι).

Το κληροδότημα είναι αρκετά σημαντικό, καθώς περιέχει, πέραν από το ανωτέρω ακίνητο στο Ψαλίδι, ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου), μετοχές και χρήματα. Η υπόθεση τέθηκε επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έπειτα από ερώτημα του κ. Ανδρέα Χριστοδυλίδη, ο οποίος ζήτησε να μάθει, αν ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει το κληροδότημα λόγο της παρέλευσης προθεσμιών. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει πληροφορηθεί ότι οι κληρονόμοι του Δανιγγέλη διεκδικούν το κτήμα.


Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, απάντησε πως η Δημοτική Αρχή παλεύει να δώσει λύση στο ζήτημα εδώ και 2,5 χρόνια αλλά, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών. Περισσότερες εξηγήσεις ανέλαβε να δώσει προς το Σώμα ο δικηγόρος του Δήμου, κ. Άρης Παρασκευόπουλος.  Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διαθήκη (που δημοσιεύτηκε το 1995), τα περιουσιακά στοιχεία του διαθέτη μπορούν να εκποιηθούν μόνο από μια τριμελή επιτροπή προκειμένου να ανεγερθεί δημοτικό κοινωφελές κατάστημα. Η επιτροπή αυτή, βάσει της διαθήκης, αποτελείται από τον Δήμαρχο Ηρακλείου, τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και έναν ανιψιό του δωρητή. Η μεγάλη καθυστέρηση, όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος προήλθε από τα προβλήματα στη συγκρότηση της επιτροπής. Από τη μια πλευρά, ο συγγενής του Δανιγγέλη δέχτηκε να αναλάβει το ρόλο του εκτελεστή της διαθήκης σχετικά πρόσφατα, ενώ από την άλλη πλευρά ο Μητροπολίτης αρνείται να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη προτείνει τον ­αντικαταστάτη του Μητροπολίτη στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει το θέμα. Πριν λίγες ημέρες όμως, ο Δήμος ενημερώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών πως ο φάκελος της υπόθεσης έχει μεταφερθεί στην Περιφέρεια με τον κ. Παρασκευόπουλο να παρουσιάζεται αισιόδοξος πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς υπάρχει καθημερινή επαφή. Επιπλέον, ο δικηγόρος απάντησε στον κ. Χριστοδουλίδη πως δεν υπάρχουν χρονικά όρια που να δεσμεύουν το Δήμο ενώ πληροφόρησε το Σώμα πως τα ακίνητα Δανιγγέλη έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.  “Αν δεν υπάρξουν οι εκτελεστές, δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης της περιουσίας και εκποίησής της, ώστε να δοθούν τα χρήματα για το δημοτικό κατάστημα”, είπε κλείνοντας ο κ. Παρασκευόπουλος. 

Το “mea culpa” του Γιώργου Μαστοράκου
Παρέμβαση στο θέμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε και ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος  αρχικά θύμισε την υπόθεση της κατασκευής δημοτικού γηροκομείου στο οικόπεδο των οδών Χρυσανθέμων και Τζουμαγιάς, που δεν έγινε λόγω των αντιδράσεων κατοίκων. “Το έργο ήταν χρηματοδοτούμενο και είχε εγκατασταθεί ο εργολάβος, αλλά με εξέγερση κατοίκων κάναμε το λάθος και παραπέμψαμε το θέμα στις καλένδες”, είπε ο πρώην Δήμαρχος, αναγνωρίζοντας το πολιτικό λάθος της δικής του Δημοτικής Αρχής. Στη συνέχεια, όμως, ρώτησε τον κ. Παρασκευόπουλο πως τότε είχε προχωρήσει αυτή η υπόθεση, αφού δεν είχε κινηθεί η διαδικασία εκποίησης της περιουσίας. Η απάντηση του δικηγόρου ήταν πως ο Δήμος δεν εμποδίζεται να αξιοποιήσει το οικόπεδο με χρηματοδότηση από άλλη πηγή για να εκπληρώσει την επιθυμία του διαθέτη (κοινωφελές κατάστημα). Σε αυτή, μάλιστα, την περίπτωση, ο Δήμος θα μπορέσει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο τμήμα της περιουσίας για άλλο σκοπό. Θυμίζουμε εδώ ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Γεωργόπουλου σχεδίαζε αρχικά να κατασκευάσει το Κέ­ντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο οικόπεδο Δανιγγέλη, αλλά τελικά προτιμήθηκε ο χώρος που βρίσκεται στην οδό Πλαπούτα.

Από το www.xtypos.gr