ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM

Για την επικρατούσα κατάσταση στο δημοτικό ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής μίλησαν οι εργαζόμενοι του σταθμού “Επικοινωνία 94FM” σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε το σωματείο τους προς τον τοπικό τύπο το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Απριλίου στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου, έξω από τα στούντιο της ραδιοφωνίας.

H κατάσταση στο ραδιόφωνο από την αρχή του έτους είναι έκρυθμη, όπως έχει γράψει και το www.xtypos.gr σε προηγούμενα ρεπορτάζ, λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στην καταβολή της μισθοδοσίας προς τους εργαζόμενους. Στο ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας οφείλονταν από τη διοίκηση στους εργαζόμενους οι μισθοί Φεβρουαρίου και Μαρτίου, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει φως στον ορίζοντα για τη συνέχεια. Το παρών στη συνέντευξη τύπου, πέρα από τους εργαζόμενους στο ραδιόφωνο έδωσαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, η Δημοτική Σύμβουλος, κα Μαρία Παντερή, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, κ. Νέστορας Ζόμπολας καθώς και εκπρόσωποι κλαδικών σωματείων  (ΕΤΕΡ, ΕΣΠΗΤ).

Ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ραδιοφώνου, κ. Κωνσταντίνος Τατούλης, προχώρησε αρχικά σε μια ενημέρωση των παρισταμένων για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, αλλά και τις ενέργειες που έχει κάνει το σωματείο τόσο προς τη διοίκηση όσο και προς άλλους φορείς (καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, ενημέρωση κομμάτων και σωματείων) για να δοθεί λύση. “Τα εσωτερικά προβλήματα της Δημοτικής Αρχής δεν μας ενδιαφέρουν και δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτά. Εμείς θέλουμε να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε κανονικά, όπως κάθε εργαζόμενος”, ξεκαθάρισε ο κ. Τατούλης.  Ο Πρόεδρος του σωματείου ενημέρωσε ακόμα πως οι Εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση τους έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους από την 1η Μαίου και ετοιμάζουν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. “Δεν θα φύγουμε από την αίθουσα αν δεν πάρουμε συγκεκριμένη δέσμευση για το πότε θα πάρουμε τα χρήματά μας”, τονίζει ο κ. Τατούλης.

Στήριξη και προτάσεις  από τον Νίκο ΜπάμπαλοΤη συμπαράστασή τους προς τον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. “Η παράταξη είναι μαζί σας, όπως είναι με όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που παρέχουν την εργασία τους και είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους”,  είπε ο κ. Νίκος Μπάμπαλος, που σημείωσε πως η παράταξη του είχε ρωτήσει το Δήμαρχο σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μισθοδοσία των εργαζομένων χωρίς να πάρει απάντηση. Ο κ. Μπάμπαλος τόνισε πως πρέπει η συζήτηση για το δημοτικό ραδιόφωνο να περάσει σε άλλο επίπεδο και να υπογραμμισθεί  πως ο Δήμος το θέλει γιατί είναι μια  γνήσια “φωνή της αυτοδιοίκησης”. Για την εξυγίανση  του ραδιοφώνου ο κ. Μπάμπαλος θεώρησε ως απαραίτητα βήματα τη μεταφορά στο Δήμο των εργαζομένων που απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες, να μην φορτωθεί το ραδιόφωνο με άλλους συμβασιούχους και να αποκτήσει ο σταθμός την δική του ταυτότητα. Ο κ. Μπάμπαλος δεσμεύτηκε να φέρει τα θέματα του ραδιοφώνου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τόνισε πως ο ίδιος και η παράταξη του θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους.

“Κρατάμε με νύχια και με δόντια  το ραδιόφωνο”Το www.xtypos.gr ρώτησε ευθέως τους εκπροσώπους του σωματείου αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του μέσου, με σκοπό το κλείσιμο ή την πώλησή του. “Δεν ξέρουμε αν είναι οργανωμένο σχέδιο, αλλά το ραδιόφωνο έχει απαξιωθεί από αυτή τη Δημοτική Αρχή. Το κρατάμε με νύχια και με δόντια οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια κάποιων προέδρων”, είπε ο κ. Δημήτρης  Δημακόπουλος. Ο κ. Τατούλης, από την πλευρά του, παρέπεμψε σε επιλογές και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που έχουν απαξιώσει το ραδιόφωνο όπως τη μη ανανέωση συμβάσεων ηχοληπτών και ανθρώπων που έφερναν χρήματα στο σταθμό (διαφημιστές), τη μείωση των εσόδων της επιχείρησης αλλά και σε δηλώσεις του Δημάρχου που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλεισίματος του σταθμού. Στο αναπτυξιακό κομμάτι, όπως  πρόσθεσε, επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα. 

“Μαραθώνιος” των εργαζομένων για τα αυτονόηταΓια έναν “μαραθώνιο” των εργαζομένων για πράγματα αυτονόητα έκανε λόγο η κα Μαρία Παντερή, η οποία υποστήριξε πως υπάρχει θέμα πολιτική βούλησης και προτεραιοτήτων για τη διοίκηση. Η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος υποσχέθηκε να είναι δίπλα στους εργαζόμενους και να τους βοηθήσει όσο μπορεί. Ο κ. Νέστορας Ζόμπολας είπε πως αν η Δημοτική Αρχή οδεύει προς το κλείσιμο του σταθμού θα είναι ένα “έγκλημα” εις βάρος των εργαζομένων. “Όταν κλείνεις ένα ραδιόφωνο, είναι σαν να καις ένα βιβλίο”, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρότεινε να γίνει μια κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο σωματείων, ώστε να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης των εσόδων του ραδιοφώνου. Κατήγγειλε παράλληλα πως η ραδιοφωνία βαραίνεται και από άλλα έξοδα. “Το ραδιόφωνο δεν είναι περιουσία του εκάστοτε Δημάρχου, αλλά του ηρακλειώτικου λαού”, ήταν το μήνυμα του προς τη διοίκηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕΡ (Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας), κ. Δημήτρης Καμαρινόπουλος, έθεσε το ζήτημα των μισθών των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιόφωνα καθώς όπως είπε κάποιες δημοτικές αρχές προχωρούν στη μείωση τους βάσει των μέτρων της κυβέρνησης. Η θέση του σωματείου είναι πως αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται, καθώς οι σταθμοί δεν είναι δημόσιο και δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ΕΤΕΡ έχει υποβάλει επίσημο ερώτημα για το θέμα προς την κυβέρνηση χωρίς να έχει δοθεί ακόμα απάντηση.  Ανακοινώσεις στήριξης των εργαζομένων εξέδωσαν ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Σύλλογος Μακεδόνων.  

Από το www.xtypos.gr