ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημοτικών συμβούλων, σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο, φέρνει το τελικό σχέδιο του "Καλλικράτη" που δόθηκε στους φορείς της Αυτοδιοίκησης το Σάββατο. Βέβαια αυτό δεν θα επηρεάσει τη Νέα Ιωνία και το Ηράκλειο, εάν μείνουν αυτόνομοι Δήμοι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το www.aftodioikisi.gr μικτό θα είναι το σύστημα εκλογής των δημοτικών συμβούλων. Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών προκρίνει την εξής λύση:

"ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου". Επιπλέον, στους δήμους, όπως ισχύει και σήμερα, σταυρό για την εκλογή του δεν θα χρειάζεται μόνο ο δήμαρχος, ο οποίος και θα επιλέγει τους αντιδημάρχους.

Παράλληλα ο πλειοψηφών συνδυασμός (ο οποίος σημειωτέον ότι θα εκλέγεται πλέον με 50%+1 και όχι 42%) τόσο στην περιφέρεια όσο και στο δήμο θα λαμβάνει τα 3/5 των συμβούλων.

Τι προβλεπόταν με το προηγούμενο σχέδιοΜε το προηγούμενο σχέδιο προβλεπόταν ότι στην περίπτωση συνενώσεων Δήμων, οι Δήμοι που θα ενωνόντουσαν θα αποτελούσαν ο καθένας ένα ξεχωριστό εκλογικό διαμέρισμα και θα υπήρχε ποσόστωση για την εκλογή δημοτικών συμβούλων. Δηλαδή εάν π.χ. ενωνόντουσαν Ηράκλειο και Λυκόβρυση, θα εκλεγόταν ένας αριθμός δημοτικών συμβούλων από το εκλογικό διαμέρισμα Ηρακλείου και ένας αριθμός από το εκλογικό διαμέρισμα Λυκόβρυσης.

Οπως ανέφερε το αρχικό σχέδιο "στους νέους Δήμους, εκλογικές περιφέρειες είναι οι πρώην Δήμοι που συνενώνονται, οι δε έδρες κατανέμονται σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε επιμέρους εκλογικής περιφέρειας. Οι υποψηφιότητες των δημοτικών συμβούλων αντιστοιχούν στον πρώην Δήμο, ενώ οι τοπικοί εκλογείς σταυροδοτούν τους αντίστοιχους τοπικούς υποψήφιους". Όπως τονιζόταν «με αυτό το σύστημα διασφαλίζεται και η εκπροσώπηση των συνοικιών στις μεγαλουπόλεις» δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα οι Ηρακλειώτες θα ψήφιζαν μόνο Ηρακλειώτες υποψήφιους και οι της Λυκόβρυσης μόνο υποψήφιους από την Λυκόβρυση. Όμως τώρα αυτό δεν θα ισχύει με βάση το τελικό σχέδιο.

Να σημειωθεί επίσης ότι το προσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε σε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ δίνει δικαίωμα εκλογής στο αξίωμα του δημοτικού συμβούλου ή του συμβούλου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπροσώπου τοπικής κοινότητας, αλλά και του περιφερειακού συμβούλου από τα 18 και όχι από τα 21, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από www.zonews.gr