ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

To ζήτημα του ραδιοφωνικού σταθμού “Επικοινωνία 94FM” κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής το βράδυ της Τρίτης 27 Απριλίου.

Και μπορεί το ζήτημα των δεδουλευμένων να μπήκε σε δεύτερη μοίρα καθώς η  διοίκηση υπέγραψε τα σχετικά εντάλματα πληρωμής για τους τρεις μήνες (Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο), συνολικού ύψους 227.000 ευρώ, αλλά η συζήτηση περιστράφηκε στη εν γένει λειτουργία του μέσου.



Παρουσία αρκετών υπαλλήλων στην αίθουσα, το σωματείο εργαζομένων της Δημοτικής Ραδιοφωνίας αλλά και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του μέσου καταθέτοντας και σχετικό κείμενο με προτάσεις. Κεντρικό ζήτημα βάζουν την άμεση μεταφορά στο Δήμο των εργαζομένων που απασχολούνται σε δημοτικές υπηρεσίες αλλά και των ΑΜΕΑ. Πρόκειται για περίπου 10 άτομα και όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του σωματείου του ραδιοφώνου, κ. Κωνσταντίνος Τατούλης, αν γίνει η μεταφορά τους θα μειωθούν τα έξοδα μισθοδοσίας κατά 14.000 ευρώ μηνιαίως. Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμα πως τα 227.000 ευρώ δεν αποτελούν αποκλειστικά δαπάνες μισθοδοσίας καθώς, όπως είπε, οι μισθοί των τριών μηνών ανέρχονται περίπου στις 135.000 ευρώ. Ο Πρόεδρος του σωματείου ζήτησε ακόμα από τον Δήμαρχο, κ. Σταύρο Γεωργόπουλο, να δεσμευτεί ότι δεν θα κλείσει το σταθμό  επικαλούμενος  προηγούμενες δηλώσεις του Δημάρχου.

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου κ. Νέστορας Ζόμπολας είπε από την πλευρά του πως η απαξίωση του ραδιοφώνου οδηγεί προς το κλείσιμο. Για να δικαιολογήσει αυτή τη θέση του αναφέρθηκε στον διαφημιστικό οδηγό που εκδίδει το ραδιόφωνο καταγγέλλοντας πως ενώ στο παρελθόν υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνταν με αυτόν σήμερα υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος. Ακόμα σημείωσε πως ο Δήμαρχος σαν Αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ θα μπορούσε να κάνει ενέργειες για να φέρει διαφημίσεις στο ραδιόφωνο τόσο από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης όσο και από άλλους δήμους. “Με έναν καλό προγραμματισμό και μια βοήθεια εκ μέρους της διοίκησης το ραδιόφωνο θα μπορούσε να βγάλει τα έσοδα του” ήταν η θέση του σωματείου εργαζομένων του Δήμου δια στόματος του κ. Ζόμπολα.  

Ο Δήμαρχος διέψευσε τα σενάρια λουκέτου 
Ο Δήμαρχος αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα των δεδουλευμένων υπογραμμίζοντας πως η διοίκηση έχει κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. “Σε αυτούς του χαλεπούς καιρούς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος του σταθμού που έθεσε το σωματείο ο Δήμαρχος εκνευρισμένος κατηγόρησε τον κ. Τατούλη ότι ψεύδεται και τον κάλεσε να πει πότε έγιναν αυτές οι δηλώσεις. Ο κ. Τατούλης επέμενε και ανέφερε σχετικά περιστατικά στα οποία ο Δήμαρχος φέρεται να έχει κάνει τις επίμαχες δηλώσεις. “Να τα πάρετε πίσω όλα αυτά....αφορούν το μέλλον μας” είπε ο κ. Τατούλης. “Δεν έχει λεχθεί τίποτα για κλείσιμο...όποιοι λένε τέτοια πράγνατα λένε ..μπουρδολογίες” απάντησε ο Δήμαρχος, σαφώς ενοχλημένος. Σχετικά με την μείωση της μισθοδοσίας ο κ. Γεωργόπουλος σημείωσε πως τα χρήματα βγαίνουν από το ίδιο ταμείο και τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστεί ποια είναι η παραγωγικότητα και τα έσοδα του ραδιοφώνου.


Υπέρ της μεταφοράς των εργαζομένων σύσσωμη η αντιπολίτευση
Θέση στο ζήτημα πήραν βέβαια και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, τόνισε πως στήριξη της λειτουργίας του ραδιοφώνου αποτέλεσε μια πολιτική επιλογή της παράταξης του που διατηρεί την ίδια στάση, όπως είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος (σ.σ. η παράταξη του οποίου εξέδωσε και ανακοίνωση για το ραδιόφωνο την οποία παραθέτουμε δίπλα) ζήτησε και αυτός να μεταφερθούν  οι εργαζόμενοι-ΑΜΕΑ στο Δήμο ενώ τόνισε πως δεν μπορού να απασχολούνται εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει. “Δώστε στο ραδιόφωνο πολιτική οντότητα για να μπορέσει να είναι πραγματικά δημοτικό” είπε ο κ. Μπάμπαλος ζητώντας από τη διοίκηση να επιτρέψει να εκφράζονται μέσω του μέσου και οι απόψεις της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, θύμισε πως η παράταξή του έχει ζητήσει πολλές φορές να γίνει συζήτηση επί της ουσίας για το ραδιόφωνο αν και προέβλεψε πως μια τέτοια κουβέντα μάλλον παραπέμπεται για το μέλλον, μετά τις εκλογές. Πάντως προανήγγειλε πως η παράταξη θα ανοίξει το ζήτημα και θα διοργανώσει σύντομα ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση.

Να δοθεί λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των εργαζομένων από το ραδιόφωνο στο Δήμο ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρατική Ενότητα”, κ. Βασίλης Λυκούρας.
Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης είπε πως δεν φταίνε οι εργαζόμενοι επειδή το ραδιόφωνο δεν έχει έσοδα αλλά ούτε για παρακρατούμενους φόρους του παρελθόντος. Ζήτησε δε να δοθούν λύσεις πριν έρθει ο “Καλλικράτης” με τη μεταφορά των 10 εργαζομένων στο Δήμο.   

Πρόταση του Δημάρχου στον Νίκο Μπάμπαλο

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Μπάμπαλου ο Δήμαρχος ξαφνικά του πρότεινε να αναλάβει άμεσα τη θέση του Προέδρου της δημοτικής ραδιοφωνίας. “Θα εξέταζα σοβαρά την πρόταση αν δεν ήταν μια αντίδραση της στιγμής την οποία κάνατε για να κόψετε τον ειρμό μου” απάντησε  ο κ. Μπάμπαλος που κάλεσε τη διοίκηση να υλοποιήσει τις προτάσεις της παράταξης.

Οι προτάσεις της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”

Η παράταξη “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την παρουσία του κ. Μπάμπαλου στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του σωματείου εργαζομένων του ραδιοφώνου (είχαμε κάνει αναφορά στο ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε). Στο δελτίο τύπου σημειώνονται τα βασικά αιτήματα-προτάσεις της παράταξης για τη λειτουργία του μέσου που είναι τα εξής:

- Να αποκτήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός ξεκάθαρη ταυτότητα – φυσιογνωμία.

- Να πάψει η Δημοτική Επιχείρηση να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με το σκοπό της.

- Να μεταφερθούν όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις στο Δήμο, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), χωρίς ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν άλλες προσλήψεις.

- Να καθορισθεί εργασιακό πλαίσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους, χωρίς κάθε φορά να πρέπει να «συμμορφώνονται» με την εκάστοτε διοίκηση.

- Να καθορισθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας του Σταθμού με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, που θα λάβει υπόψιν του τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και τις ανάγκες της Πόλης.

- Να υπάρξει διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και στη διοίκηση της επιχείρησης. 

- Η αξιολόγηση να γίνει βασική αρχή για την δημοτική επιχείρηση από τον πρόεδρο, μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο. 

Από το www.xtypos.gr