ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Σε ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις των Δήμων Ηρακλείου και Αμαρουσίου σχετικά με τη χρήση οικοπέδου, το οποίο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και βρίσκεται δίπλα στην Λεωφόρο Κύμης και την Αττική Οδό, στα όρια των δύο δήμων.

Η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου διεκδικεί εδώ και μήνες το χώρο, προκειμένου να μεταφέρει εκεί, προσωρινά όπως λέει, τα απορριμματοφόρα και τα οχήματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος από το γήπεδο της Λ. Κύμης. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή με αιφνιδιαστικές ενέργειες μετέφερε τα απορριμματοφόρα τις προηγούμενες ημέρες στο χώρο.  Μια τέτοια ενέργεια έγινε και το πρωί της Τετάρτης, παρουσία του Δημάρχου, κ. Σταύρου Γεωργόπουλου, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, κ. Γιώργου Παπαδημητρίου, των Δημοτικών Συμβούλων, κ.κ. Μαρία Παντερή και Νίκη Σαρηγιαννίδου, και υπαλλήλων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου τόσο προς την ΚΕΔ όσο και προς την εταιρεία, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το οικόπεδο για τις ανάγκες της υπηρεσίας Περιβάλλοντος προκειμένου να φύγουν τα απορριμματοφόρα από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Λ. Κύμης, όπου προγραμματίζεται να γίνει έργο ανάπλασης.  Ο κ. Γεωργόπουλος υποστήριξε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί το χώρο ουσιαστικά χωρίς άδεια και τόνισε πως ο μακροπρόθεσμος στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι σε αυτό το χώρο να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής. “Προσωρινά, όμως, θα τοποθετήσουμε εδώ τα απορριμματοφόρα, τα οποία δεν δημιουργούν προβλήματα καθώς πλένονται και απολυμαίνονται.

Ο στόλος του Περιβάλλοντος θα τοποθετηθεί εδώ, μέχρις ότου γίνουν κάποιες εργασίες στο γήπεδο.  Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί (σ.σ. οι εργασίες,) θα πρέπει να παραμείνουν εδώ μέχρι να βρούμε κάποιο χώρο που δεν θα έχει σχέση με τον οικιστικό ιστό,” είπε ο κ. Γεωργόπουλος, που εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει κατανόηση, αλλά και η κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη της (απερχόμενης) διοίκησης της ΚΕΔ για τη χρήση του χώρου από το Δήμο Ηρακλείου.  “Έχουμε κάνει ενέργειες στο παρελθόν. Δεν ήρθαμε αιφνιδιαστικά για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις,” δήλωσε επίσης ο Δήμαρχος, που πρόσθεσε πως θα γίνει έλεγχος για την καταβολή των δημοτικών τελών στο Δήμο Ηρακλείου από τα λυόμενα κτίσματα που χρησιμοποίει η εταιρεία.

To www.xtypos.gr ρώτησε τον κ. Γεωργόπουλο αν έχουν γίνει επαφές με τη Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου για το ζήτημα της χρήσης του οικοπέδου. “Έχω συζητήσει και με τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου. Ο κ. Πατούλης με τη σύνεση που τον διακρίνει είναι πολύ προσεκτικός,  Ο χώρος που ανήκει στο Μαρούσι είναι σεβαστός και βεβαίως κάποια στιγμή από κοινού θα πρέπει να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει, ώστε να διευκολυνθούν και να βρουν την καλύτερη δυνατή διέξοδο οι δημότες μας,” ήταν η απάντησή του.  Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Δημάρχου Ηρακλείου στο οικόπεδο ανοίχτηκαν και τοπογραφικά σχέδια της περιοχής, με την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου να υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο μέρος του χώρου ανήκει στα διοικητικά όρια του Ηρακλείου.

Το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου εκκρεμεί στην ΚΕΔ
Το θέμα της χρήσης του οικοπέδου έχει κολλήσει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καθώς αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αλλαγής της διοίκησης. Όπως ενημερώθηκε το www.xtypos.gr από στέλεχος της ΚΕΔ, το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για τη χρήση του χώρου εκκρεμεί στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα εξεταστεί πλέον από τη νέα διοίκηση (όπου τίθεται πλέον και ζήτημα πολιτικής βούλησης). Οπότε, δεν υπάρχει καμία γραπτή τουλάχιστον απόφαση παραχώρησης του χώρου. 


Γιώργος Πατούλης: “Δεν ζούμε σε εποχές  Φαρ-Ουέστ με σερίφηδες”

Πάντως ήδη καταγράφονται αντιδράσεις κατοίκων του Αμαρουσίου που μένουν απέναντι από το χώρο, ενώ κατηγορηματικά αντίθετη δηλώνει και η Δημοτική Αρχή στο ενδεχόμενο μετακόμισης απορριμματοφόρων εκεί. 

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Χτύπο, λίγες ώρες μετά την μετακόμιση των απορριμματοφόρων την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε την έκπληξη του για την ενέργεια του Δήμου Ηρακλείου καθώς δεν είχε υπάρξει καμία ενημέρωση του Δήμου Αμαρουσίου. “Δεν ζούμε σε εποχές Φαρ-Ουεστ με σερίφηδες... Εμείς τέτοιες πρακτικές δεν τις δεχόμαστε και θα μας βρουν αντιμέτωπους. Είμαστε θυμωμένοι με τον Δήμαρχο...”, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, μην κρύβοντας την ενόχλησή του για την εξέλιξη του θέματος.

Ο ίδιος υποστήριξε πως, βάσει των χρήσεων γης, απαγορεύεται να τοποθετηθούν απορριμματοφόρα στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ θύμισε πως ο Δήμος Αμαρουσίου έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΚΕΔ, που προέβλεπε την αξιοποίηση και ανάπλαση του οικοπέδου προς όφελος των κατοίκων. 

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου τονίζει επιπρόσθετα πως, πριν γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η παραχώρηση του χώρου. Μάλιστα, δεν δίστασε να κάνει λόγο για δύο “ατοπήματα” από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου: το πρώτο είναι ότι δεν ήρθε σε συνεννόηση με την πόλη του Αμαρουσίου και δεύτερον ότι προσπαθεί να βάλει απορριμματοφόρα, χωρίς να υπάρχει απόφαση της ΚΕΔ και σε περιοχή γενικής κατοικίας. Ο κ. Πατούλης μας ενημέρωσε πως την υπόθεση χειρίζεται πλέον η Νομική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος θα κινηθεί βάσει του νόμου και των συμφερόντων των κατοίκων της πόλης.

Από το www.xtypos.gr