ΑΝΑΡΠΑΣΤΟΣ ΕΓΙΝΕ Ο Χ-ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Tην ποινή της δίμηνης αργίας (παύσης καθηκόντων) επέβαλε στον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, κ. Σταύρο Γεωργόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Ηλίας Λιακόπουλος μετά και τη σχετική γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφέρειας.  


Ο κ. Γεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για το παράπτωμα της παράβασης καθήκο­ντος, λόγω βαριάς αμέλειας στην εκτέλεση των καθηκόντων του ως Δήμαρχος και Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης “Ράδιο Επικοινωνία”, σχετικά με ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογράψει το 2007 (ως Πρόεδρος της Ραδιοφωνίας) με διαφημιστική εταιρεία για τοποθέτηση πινακίδων πάνω από το σκεπαστό της Αττικής Οδού. Οι αναγνώστες του Χ-τύπου θα θυμούνται τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς είχαμε δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ εκείνη την περίοδο, μετά την τοποθέτηση των πινακίδων στα γήπεδα τένις του Δήμου και ακριβώς πάνω από την Αττική Οδό. Τότε, είχαν κινητοποιηθεί κάτοικοι της περιοχής που με ενέργειες τους κατάφεραν να ταρακούνησαν το Δήμο (που έστειλε εξώδικα) και κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεργεία του οποίου, έπειτα από αυτοψία, κατέβασαν τελικά τις πινακίδες στα τέλη Νοεμβρίου του 2008.    

Η υπόθεση απασχόλησε την Περιφέρεια, έπειτα από καταγγελία δικηγόρου του Ηρακλείου και στη συνέχεια η υπόθεση πήρε τη νόμιμη οδό, με το Δήμο Ηρακλείου να εκθέτει τις απόψεις του εγγράφως το Μάιο του 2009 και τον κ. Γεωργόπουλο να απολογείται με υπόμνημα το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. 

Το σκεπτικό της απόφασης της Περιφέρειας
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, στην απόφασή του απάλλαξε τον Δήμαρχο από την κατηγορία της εκ δόλου συμπεριφοράς, αναφορικά με τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ωστόσο, η πλειοψηφία έκρινε ότι επέδειξε βαριά αμέλεια, κάτι που δικαιολογείται ως ακολούθως στο σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου: “...Η εκμίσθωση μη χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων χώρων από δημοτική επιχείρηση, εκτός του κύκλου των δραστηριοτήτων της, η μη τήρηση της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας για την εκμίσθωσή τους, οι ελλείψεις και ατέλειες που αναφέρονται πιο πάνω (σ.σ σχετικά με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. της επιχείρησης), η μη συμμόρφωση με τις επανειλημμένες οχλήσεις της Διοίκησης περί αποκαθήλωσης των διαφημιστικών πινακίδων, καθώς και η για μεγάλο χρονικό διάστημα παράλειψη και καθυστέρηση είσπραξης εκ μέρους του δικαιούχου Δήμου των ανάλογων τελών διαφήμισης, αλλά και άλλων εσόδων συνιστά κατά την κρίση της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου βαριά αμέλεια του πειθαρχικών εγκαλούμενου, εκλεγμένου Δημάρχου και Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης “Ράδιο Επικοινωνία”, με αποτέλεσμα αφενός μεν να ωφεληθεί η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία και αφετέρου ο Δήμος να μην εισπράξει επί μακρόν τα νόμιμα τέλη και άλλα έσοδα, παραβιάζοντας έτσι (ο εγκαλούμενος) το υπηρεσιακό καθήκον που έχει να ενεργεί σύμφωνα με το νόμο και τις αρχές της χρηστής διοίκησης”.   

Ο κ. Γεωργόπουλος αναμένεται να προσφύγει κατά της απόφασης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 




ΑΚΕΠ: “Τα δέντρα πέφτουν, οι πινακίδες μένουν”
Η Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών (ΑΚΕΠ) Ηρακλείου Αττικής, που έχει αναδείξει πολιτικά το θέμα με σειρά ανακοινώσεων-ενημερώσεων προς την τοπική κοινωνία, εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με αυτήν την τελευταία εξέλιξη. Η ανακοίνωση της ΑΚΕΠ είναι η ακόλουθη: “Σε δίμηνη παύση από τα καθήκοντα του τιμωρήθηκε ο Δήμαρχος της πόλης μας, από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με την με Αριθ. Πρωτοκ. 16564/9536 της 7/5/2010 απόφασή του, σύμφωνη με αυτής του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφέρειας.

Κρίθηκε ένοχος για το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω βαριάς αμέλειας για το ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογράψει με ιδιωτική εταιρεία. Ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, γεμάτο παραλείψεις και διάτρητο από παντού, συνέχεια μιας σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου και που αποκάλυψε η Α.Κ.Ε.Π. τον περασμένο Ιούνιο. Από τότε, παρά τα αμείλικτα ερωτήματα που υποβάλαμε με τις από 24/6, 22/7 και 4/11 ανακοινώσεις μας, η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν στερεότυπη και καθόλου διαφωτιστική. Δυστυχώς, τις ίδιες απ­α­ντήσεις έδωσε και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο απολογούμενος, αλλά, όπως φαίνεται και από την απόφαση, κάθε άλλο παρά πειστικές ήταν.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται και στα χέρια της Δικαιοσύνης και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου, παρέπεμψε την σχετική δικογραφία στο τέταρτο ειδικό ανακριτικό τμήμα του πρωτοδικείου Αθηνών για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης, που είναι σε εξέλιξη και έχει κληθεί να καταθέσει ο κ. Δήμαρχος. Λυπούμαστε ειλικρινά, γιατί ο θεσμός του Δημάρχου στην πόλη μας έχει υποστεί για δεύτερη συνεχή τετραετία πλήγμα εξαιτίας της παραπομπής και τιμωρίας από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας των δύο τελευταίων Δημάρχων. Εκείνο όμως που μας ξενίζει περισσότερο είναι ότι παρά την “βαριά αμέλεια” η Δημοτική Αρχή δεν δείχνει καμιά μεταμέλεια στην πολιτική της για τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες. Η παρανομία και η ασυδοσία ανθούν στην πόλη μας με την περίεργη ανοχή και απάθειά της. Παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Παρά τις εντολές του Υπουργείου  Εσωτερικών, Αποκέ­ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την 3/26-2-2010 εγκύκλιό του για ξήλωμα, αγωγές, πρόστιμα κατά των παρανομούντων, η Διοίκηση του Δήμου φαίνεται ότι η ευκολία που επιδεικνύει στο “ξεπάστρεμα” των δέντρων (όπως τα δύο τελευταία στην οδό Φιλλυρών την εβδομάδα που πέρασε), είναι αντιστρόφως ανάλογη αυτής του ξηλώματος των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Είναι φανερό πλέον ότι αυτό το καθεστώς δεν πρόκειται να αλλάξει με την παρούσα Δημοτική Αρχή. Αν μη τι άλλο, της λείπει η πολιτική βούληση.  Εμείς δεσμευόμαστε, αν οι πολίτες μας εμπιστευθούν την Διοίκηση του Δήμου, ότι θα διενεργήσουμε έρευνα σε βάθος χρόνου για όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες και θα ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα, γιατί είμαστε της άποψης ότι τα πολιτικά αδικήματα δεν παραγράφονται.

Σιγή ιχθύος...

Το www.xtypos.gr ζήτησε, μέσω του γραφείου τύπου, μια δήλωση από τον Δήμαρχο για το θέμα, αλλά μέχρι και την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση, αλλά ούτε και κάποια επίσημη αντίδραση. Πάντως, κύκλοι της Διοίκησης εκφράζουν την άποψη ότι υπήρξε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, καθώς η ίδια σύμβαση είχε υπογραφεί και επί της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου.  

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά επί του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης 18 Μαΐου, ούτε από την πλευρά του Δημάρχου, αλλά ούτε και από την Αντιπολίτευση του δήμου.

Από το www.xtypos.gr