ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ "ΑΘΗΝΑΙΚΗ"

Ο Σταύρος Γεωργόπουλος είναι δήμαρχος Νέου Ηρακλείου εδώ και τέσσερα χρόνια. Παρέλαβε ένα δήμο με υπέρογκα οικονομικά χρέη που έφταναν τα 27
εκατ. ευρώ και κατάφερε να τα μειώσει στα 16 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, οι συνεχείς μειώσεις των πόρων από την κεντρική διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση, λόγω οικονομικής κρίσης, δημιουργούν και στο Δήμο Ηρακλείου, όπως και σε όλους τους άλλους δήμους της χώρας, τεράστια οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες στην ανταπόκριση των λειτουργικών ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρόλα αυτά, σειρά έργων βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νέο Ηράκλειο, ενώ ο δήμαρχος είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει όλα όσα αξίζουν στην πόλη του.

Όπως λέει ο ίδιος, «προτεραιότητά μου είναι το Ηράκλειο», ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να κατέλθει στην περιφέρεια ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Ο Σταύρος Γεωργόπουλος είναι αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΔΚΝΑ. Έχει διατελέσει μέλος του περιφερειακού συμβουλίου και πρόεδρος του υπερνομαρχιακού συμβουλίου Αθηνών-Πειραιώς.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον «Καλλικράτη», με το δεδομένο ότι είστε και αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ;
«Σέβομαι τις αποφάσεις της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ. Πιστεύω ότι ο Ραγκούσης αστόχησε στον “Καλλικράτη”. Δεν δέχτηκε το διάλογο των 15ημερών που ζητήσαμε. Απαιτούμε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, να μας σέβεται.
Ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτοδιοικείται και δεν είναι ένα όργανο ή υπάλληλος της κεντρικής εξουσίας και ότι οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται πρέπει να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους».

Σε ό,τι αφορά στα θεσμικά του «Καλλικράτη», σε τι διαφωνείτε και πώς κρίνετε τη δυνατότητα που παρέχει, να λαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πόρους από το ΦΠΑ και το ΦΑΠ;
«Εμείς θέλουμε οι αρμοδιότητες να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι σχολικοί τροχονόμοι, όπου οι πόροι ήταν καλυμμένοι από το κράτος για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια
κλήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πληρώσει. Όσον αφορά τη δυνατότητα που χορηγείται στην Αυτοδιοίκηση να λαμβάνει πόρους από το ΦΠΑ και το ΦΑΠ, σε κάποιο βαθμό είναι θετικό.
Στόχος μας πρέπει να είναι η θεσμοθέτηση μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα έχει μέλλον και δεν θα λειτουργεί με μπαλώματα, ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση».

Εξοικονομούνται όντως 1,8 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»;
«Αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Πρώτα απ’ όλα, δεν έχουν κοστολογηθεί οι αρμοδιότητες που θα λάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ” δεν αναφέρεται στο νόμο από πού θα προέλθουν οι πιστώσεις».

Με τα θέματα της καθαριότητας, του υπόγειου χώρου στάθμευσης, του σταθμού του ΗΣΑΠ και του Αστικού Τύπου Κέντρου Υγείας στο δήμο τι γίνεται;
«Είναι αλήθεια ότι έχουμε λίγους εργαζόμενους στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο δήμος να αντεπεξέλθει στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Έχουμε εδώ και ένα χρόνο στείλει τη σχετική προκήρυξη στο ΑΣΕΠ προκειμένου να την εγκρίνει και δεν έχει προχωρήσει ακόμα! Καταλαβαί-
νετε, λοιπόν, τις δυσκολίες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, είναι θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ο δήμος διεκδικεί από τους αρμόδιους φορείς. Η δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης είναι ένα έργο από το ΕΣΠΑ που επρόκειτο να υλοποιηθεί στο σταθμό του ΗΣΑΠ, στην πλατεία.
Εμάς μας ενδιαφέρει η διαμπερής κυκλοφορία, η διαρκής επικοινωνία με τον ΗΣΑΠ του Ηρακλείου.
Όσον αφορά το νέο σταθμό, στη θέση Ψαλίδι, μεταξύ Ηρακλείου και Ειρήνης, έχουν γίνει μελέτες, αλλά υπάρχει ένα θέμα με τους πόρους.
Βέβαια, έχει εγκριθεί ο σταθμός από το αρμόδιο υπουργείο κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το διεκδικήσουμε.
Επίσης, όσον αφορά το Αστικό Τύπου Κέντρου Υγείας, οι μελέτες είναι έτοιμες, το έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο και αναμένουμε το “πράσινο φως” για να προχωρήσουμε τα έργα.
Αξίζει να αναφέρουμε και τη δράση του δήμου σε ό,τι αφορά στα αδέσποτα ζώα. Διαθέτουμε ετησίως 10.000 ευρώ γι’ αυτό το σκοπό».

Τι χρέος παραλάβατε όταν αναλάβατε καθήκοντα δημάρχου, γιατί η αλήθεια είναι ότι πλέον ακούγονται πολλά για τους δημάρχους.«Παρέλαβα ένα δήμο με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με 27 εκατ. ευρώ χρέος και το έχω μειώσει στα 15,5-16 εκατ. ευρώ.
Όμως, αυτό πού εκτιμήθηκε;
Πουθενά.
Αυτή τη στιγμή δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω τους υπαλλήλους του δήμου μου με τα χρήματα που μας έχει περικόψει η κυβέρνηση και παράλληλα δεν έχω τη δυνατότητα να συνάψω δάνειο για λειτουργικές υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να κατηγορούνται όλοι οι δήμαρχοι και να ακούγεται ότι είναι “λαμόγια”.
Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρεται σε διοι κητικά παραπτώματα για τους δημάρχους και μιλάει για μια λακκούβα ή το δάγκωμα ενός σκύλου ως παράπτωμα.
Δεν είμαστε αδιαφανείς, παράνομοι, καταχρηστικοί. Πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που βάζουν τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι».

Ακούγεται ότι θα είστε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στην Περιφέρεια Αττικής. Ισχύει;
«Κοιτάξτε, έχω υπηρετήσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και από αυτό το πόστο και στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, δίπλα στον Θεόδωρο Κατριβάνο, για οκτώ χρόνια. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα δούμε κάποια πράγματα και θα κριθούν πολλά και από το πρόσωπο του υποψήφιου περιφερειάρχη. Πάντως, προτεραιότητα για εμένα έχει πάντα το Ηράκλειο».